Nu mai suntem „tinere”, ci „peste 40”, „peste 50”, și apoi, pur și simplu, „în vârstă”

28 July 2018

andraNu ne alegem când ne naștem (deși sunt teorii ezoterice care afirmă acest lucru), nici când murim, dacă lucrul acesta se întâmplă fără intervenția noastră. Nu ne alegem timpul, pentru că legile lui sunt astfel alcătuite încât să ne scape printre degete, precum argintul viu. Asistăm cu mâinile legate la trecerea lui implacabilă, și nu ne putem împotrivi lui, cu toate visele noastre. Putem ieși din când în când din curgerea lui, adăstând pe malurile fanteziei și ale lumilor onirice peste care suntem stăpâni, dar nu putem întoarce roata, pentru că timpul fizic nu are decât buton de forward. „Învăţăm zilnic cum să numărăm secundele, minutele, orele, zilele, anii, dar nimeni nu ne explică exact cât valorează o clipă.”, spunea Donato Carrisi, exprimând în cuvinte simple adevărul complicat al vieții.

Femeile găsesc mai dificilă trecerea peste pragurile vârstelor, și, chiar dacă nu o mărturisesc, resimt mai profund transformările prin care trec odată cu înaintarea în vârstă, din ce în ce mai vizibile și mai greu de ascuns. Praguri fizice și psihologice, unele mai provocatoare decât celelalte. După 40 de ani mi s-a părut cel mai evident faptul că urmează  curba descendentă, iar luciditatea, din ce în ce mai acută, îmi spunea mereu că nu există decât filozofii cu efect temporar care tratează, dar nu vindecă, efectele trecerii prin timp. Am învățat că nu trebuie să ne plângem, ci să acceptăm; că remediile tratează efectul, și nu cauza; că trebuie să ne îngrijim mai mult, mai atent, dacă vrem să nu cădem în plasa depresiilor de vârstă; că imaginea de sine și cea socială pe care ne-am construit-o trebuie solidificate, pentru că și ele se supun aceleiași perisabilități. Și câte altele! Ni se spune că vârsta nu e decât un număr, dar poate fi și o categorie: nu mai suntem „tinere”, ci „peste 40”, „peste 50”, și apoi, pur și simplu, „în vârstă”. Ni se mai spune că felul în  care arăți depinde de suflet și de tinerețea lui, dar oglinda nu minte niciodată. Departe de mine gândul să vă amintesc de lucruri sensibile, ci, mai degrabă, să încerc să vă scot, pentru câteva momente bune, din graba zilei, și, cu mijloacele pe care le avem la îndemână, să vă demonstrez că există femei care au ieșit victorioase în lupta împotriva timpului. Nu vă grăbiți să-mi spuneți că sunteți împovărate de griji, că viața e grea, și că trebuie să ai bani mulți pentru a face din frumusețe o carieră. Vă voi răspunde că putem privi fără a (ne) judeca, și putem reflecta, fără a respinge ca imposibil. Chiar dacă facem lucrul acesta doar pentru 5 minute, ne vom umple ochii și sufletul de frumos și vom simți că optimismul poate ajuta, uneori,  mai mult decât o terapie, pentru că există o anumită frumusețe pe care ne-o dă căldura interioară.

Iată câteva din exemplele pe care le-am selectat, e adevărat, cu o oarecare subiectivitate, pentru că am văzut în ele speranța pe care aș dori s-o descopăr după 50-60 de ani, dacă timpurile vor permite. Imaginile fac parte dintr-o colecție a fotografului Ari Seth Cohen, intitulată “Advanced Style: Older and Wiser”. În urma unor călătorii în Sudul Africii, Suedia, Italia și Australia, cu scopul declarat de a demonstra faptul că „stilul nu are nimic de-a face cu vârsta, ci, mai degrabă, cu atitudinea”.

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-47-5721fc9cbb8a1__700

Nu e greu să exprimi frumusețea, cu alte cuvinte, atunci când o simți cu adevărat ca fiind un atu important în care crezi cu adevărat.

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-37-5721fc808b10f__700

„Vârsta nu te apără de dragoste,  dar dragostea te apără de vârstă.”, spunea Coco Chanel. Bună idee!

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-44-5721fc951b12c__700

Cu siguranță, nu e cazul să vorbim despre vârstă, ci despre farmecul ei!

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-66-572206903b084__700

O ținută lejeră, perfect accesorizată, asortarea cu pantofii, ochelarii de soare ultima modă, da, dar mai presus de toate, zâmbetul… siguranța, confortul psihic și echilibrul, încrederea în sine – ele spun mult mai mult.

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-71-572206df1a647__700

Categoric, creativitatea nu ține de vârstă, ea este, mai degrabă, apanajul inteligenței și al libertății de gândire! Și iată încă un element în ecuația frumuseții la orice vârstă: libertatea!

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-14-5721fce15ab0c__700

Era o vorbă: „Nu aduce anul, ce aduce ceasul.” Ar putea să ne dea de gândit:)

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-50-5721fca589b40__700

„Fiecare are vârsta pe care o simte.”, spunea Jerome K. Jerome. Azi ne simțim ca la 30 de ani, în floarea vârstei, cum ar spune unii, mâine va fi o nouă zi, și mai vedem…

stylish-seniors-advanced-style-older-and-wiser-ari-seth-cohen-8-5721fcd19a78d__700

„Nu poţi fi niciodată prea formală sau prea informală într-o rochie neagră.” Karl Lagerfeld

Și un filmuleț despre cum putem fi frumoase zilnic, nu doar în lumina camerelor de fotografiat, după o anumită vârstă. Trebuie doar să vrem și să ne bucurăm de ceea ce suntem, în fiecare secundă!

Sursă foto: boredpanda.com

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Ce să faci ca să arăți ca vacanța pe care o visezi

Cum?! Nu l-ai citit pe Esperagastrus?!?

Andie MacDowell, 64: “Vreau să fiu unde sunt și să arăt de vârsta mea”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro