Nu mai trageți în ei!

28 June 2018

CAMELIA RADULIANDintre toate vârstele, doar cele mai dificile și cele mai convulsive mă atrag, după cum oamenii cei mai puțin obișnuiți mă fascinează
Îmi plac extremele, paradoxurile, confuziile si contrazicerile, trufia și vulnerabilitatea adolescenților și bătrânilor. Pentru că ele au cauze. Și pentru că aceste cauze trebuie descifrate. Nu rezonez cu oamenii plați, preocupați excesiv de perfecțiune. De ce scriu toate astea? Fiindcă s-a tras zilele astea în adolescenți… ca în filmele de acțiune. Au fost masacrați. Că sunt inculți, că sunt pușlamale, că nu învață, că nu le place cartea, că nu le place să citească, că va fi vai și-amar de ei și de noi!

Ok, se poate! Așa e! Dar cine se îndrăgostește fără seducție? Cum poate să i se bage pe gât unui adolescent gogoașa penibilă că școala e frumoasă și sexi, când el o vede ca pe o babă ciufulită și acră? Cum poți să-l minți pe adolescent că cititul e mai seducător și mai plăcut decât chiulitul și popositul în bar? Sau poate vrei să îl bați cu cureaua, ca pe vremuri? Vrei să bagi spaima în el, iar el să învețe de frică?

adolescenti

Ce a făcut societatea, ce a făcut școala ca să își atragă și să își merite dragostea și fascinația sinceră a elevilor? Vorbesc aici de marea masă a elevilor, nu despre cei câțiva olimpici, căci mediocritatea e temelia unui popor, nu geniile lui. Nu e nimic nefiresc în dorința tinerilor de a fi liberi și de a da întâietate lucrurilor care contează pentru ei. Nefiresc e, dimpotrivă, să vrei să respecți regulile unui sistem care îți produce greață. Să înveți cu de-a sila lucruri care nu îți plac, în care nu crezi și despre care ai ferma convingere că nu îți folosesc.

Cred în tinerii noștri. Mulți sunt fantastici, indiferent cât de pierdut ne pare nouă acum drumul lor. Sunt incredibil de deștepți, iar dacă știi să le citești sufletul, vezi acolo și lucruri uluitoare. Nu e nevoie să fii savant ca să îți poți câștiga o pâine. Mulți dintre ei vă vor plăti pensiile. Mulți dintre ei vă vor repara robinetele, vă vor servi la magazine, vă vor spăla mașinile sau vă vor spăla la fund, deși au diplome universitare. Cratimele vor face diferența.

Dezgustul tinerilor de acum față de școala e semnalul de alarmă pentru ceva rămas mult în urma lor, pentru ceva care nu le mai corespunde și nu mai e credibil pentru ei.

Noi, ca popor, suntem direct responsabili pentru această defazare și acest prăpăd, nu ei!

Iar bocancii trași mereu cu ură peste gura lor prea obraznică, prea vulgară sau prea incoerentă sunt doar semnele noastre de hidoasă neputință și de lipsă de responsabilitate față de ei.

Pe Camelia o găsiți întreagă aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

 Citiţi şi

Aș vrea să-i spun cum se va sfârși – groaznic! 

Dacă aș avea trei vieți

Șase filme festive (și cu iubire, și cu râs) plus încă unul, bonus

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro