Cele mai ieftine oraşe din Europa pe care să le vizitezi după pandemie

7 January 2021

Pandemia este o realitate crudă care dă o luptă acerbă cu omenirea de aproape un an de zile. Tot globul este implicat în această luptă care se pare că va ajunge într-un final la o rezolvare atât de mult aşteptată. Faptul că restricţiile impuse au fost destul de severe a făcut ca timpul petrecut în case să fie unul neaşteptat de mare, lucru care a surprins pe toată lumea. A fost ocazia perfectă pentru toţi jucătorii de a se refugia în sloturi online, aşa încât timpul să se desfăşoare şi într-un mod plăcut. Zorii învingerii acestei pandemii sunt însă tot mai aproape, așa că a sosit vremea să ne facem planuri pentru vacanţe la care până acum doar ne puteam gândi, în orașe mari dar cu prețuri mici.

Budapesta

Budapesta, oraşul care este construit pe ambele maluri ale fluviului Dunărea, cuprinde două părţi distincte, Buda şi Pesta, aceasta din urmă ocupând o treime din oraş. Frumuseţea de care dă dovadă acest oraş a făcut să primească diminutivul de Perla Dunării, un nume pe care îl merită cu prisosinţă. Spaţii verzi minunat prezervate, clădiri istorice intrate de multă vreme în patrimoniul UNESCO, muzee renumite şi nu în ultimul rând o viaţă de noapte vibrantă, este explicaţia pentru care Budapesta era vizitată până nu demult de peste 20 de milioane de turişti anual. Orice turist ajuns acolo trebuie să viziteze Palatul Parlamentului, Castelul Buda, frumoasa Biserică Matyas, dar şi vestitele Băi Termale care au determinat şi a doua denumire a oraşului, aceea de Oraşul Băilor Termale. Există peste 118 izvoare termale care asigură o apă încălzită natural la o temperatură de 21 până la 78 de grade Celsius. O baie termală se poate constitui apoi în pretextul de a vizita restaurantele din zonă, unde se poate gusta din mâncărurile tradiţionale de unde nu lipseşte gulaşul şi renumitul vin de Tokay.

Budapesta

Istanbul

Istanbul, cunoscut în vechime sub denumirea de Constantinopol, este singurul oraş de pe glob care este întins pe 2 continente. Cu aproape cei 20 milioane de locuitori, oraşul este un adevărat centru financiar dar şi cultural din Turcia modernă de astăzi. Un oraş cu o asemenea importantă de-a lungul istoriei prezintă un interes deosebit pentru întreaga umanitate şi faptul că a fost înscris în patrimoniul mondial al UNESCO nu face decât să confirme acest lucru.

Odată ajuns în Istanbul, turistul nu știe care sunt obiectivele turistice pe care să le viziteze pentru prima oară. Tocmai de aceea este bine ca turul acestora să înceapă cu Moscheea Imperială Sultan Ahmet, cunoscută mai ales sub denumirea de Moscheea Albastră. Construcţia este una tipică arhitecturii tradiţionale islamice care impresionează atât prin dimensiune cât și prin decorurile interioare şi exterioare. Periplul poate apoi continua cu vizitarea Bisericii Hagia Sofia, redevenită moschee din 24 iulie 2020, dar și sediul Muzeului de Artă şi Istorie Arhitecturală din Istanbul şi se poate încheia cu vizitarea Palatului Topkapi, reşedinţa sultanilor otomani până în secolul al XIX-lea. Apoi, dacă timpul o permite, Piaţa Taksim este destinaţia favorită a turiştilor care doresc să achiziţioneze suveniruri, dar care se pot relaxa bând un ceai sau gustând din renumitele baclavale.

Destinații de vacanță

Valencia

Valencia iese în evidenţă ca fiind al treilea oraş ca mărime din Spania, dar şi al doilea port la Marea Mediterană, după Barcelona. Fiind un important nod comercial, oraşul este fondat în anul 137, iar în anul 1021 urmează să fie constituit un regat maur cu numele de Valencia. Prin urmare, un turist poate vizita obiective istorice, se poate delecta cu arhitectura specifică curentelor artistice şi poate gusta din preparatele bucătăriei tradiţionale, din care nu lipseşte paella sau renumita băutură Sangria.

Se poate iniţia vizitarea oraşului cu Muzeul de Ştiinţă Prinţul Felipe, care face parte integrantă din Oraşul Artelor şi al Ştiinţei. Clădirea are un aer pur SF şi imită scheletul unei balene, ceea ce face ca lucrurile să fie cu adevărat impresionante. Este cu siguranţă pe placul tuturor, însă copii sunt de departe cei mai fericiţi vizitatori, mai ales dacă se alege vizitarea Delfinariului sau a Oceanografului aflate în aceeaşi locaţie. Adulţii în schimb se pot bucura de Piaţa Centrală din Valencia, unde nu mai puţin de 1500 de tarabe aşteaptă turiştii pentru a le oferi amintiri de neuitat. Însă, înainte de a cumpăra suveniruri, trebuie neapărat să facă un pas în Arena Coridelor, unde luptele cu tauri reprezintă mândria naţională, apoi se pot deplasa în sediul Poştei Centrale şi în Primăria oraşului Valencia. Clădirile sunt impunătoare, poartă amprenta stilului arhitectonic maur şi sunt deschise publicului larg din toată lumea. În final, turistul poate ajunge în Gara de Nord din Valencia, situată de fapt în chiar centrul oraşului, de unde poate pleca spre alte destinaţii turistice din Spania.

Porto

Porto se constituie în unul dintre cele mai vechi centre europene, intrat în lista patrimoniului UNESCO în anul 1996 şi care este totodată al doilea oraş ca mărime din Portugalia. Renumit pentru vinul de Porto, oraşul este un fost avanpost roman care abundă în obiective turistice. Un turist hotărât poate încerca să urce cele 240 de trepte care definesc Torre dos Clerigos, un turn de 75 de metri înălţime care oferă o panoramă excepţională asupra râului Douro, dar şi a întregii coaste pe care oraşul se întinde. După ce a băut un pahar cu vin de Porto, binemeritat în urma efortului depus, orice turist trebuie să viziteze Palacio da Bolsa, fosta Bursă de Valori a oraşului, ridicată pe ruinele unei foste mănăstiri franciscane. Odată ajuns la locaţie, dacă nu are timp să o parcurgă pe toată, nu trebuie să rateze Salao Arabe, sala de bal a palatului, împodobită cu decoraţiuni maure şi cu nu mai puţin de 18 kg de aur. Şi pentru a reveni în timpul modern, trebuie bifat şi Ponte de Dom Luis I, un pod construit în 1886 de către renumitul arhitect Gustave Eiffel.

Porto

Bratislava

Bratislava face parte din oraşele renumite de pe Dunăre, ale căror atracţii turistice sunt irezistibile pentru milioane de turişti. Fost oraş al Imperiului Austro-Ungar, Bratislava se defineşte ca şi capitală a Slovaciei, cu o populaţie care atinge aproape jumătate de milion de locuitori. Aceştia sunt mândri să împartă cu  cei interesaţi cultura şi mai ales obiectivele turistice care se regăsesc în număr mare în acest oraş. Se poate începe cu vizitarea celor 2 castele, Hrad şi Devin, se poate ţine un moment de reculegere în biserica Sf. Martin şi Sf. Elisabeta iar spre finalul zilei nu trebuie omisă vizitarea Centrului Vechi unde Poarta şi Turnul lui Mihail oferă turiştilor posibilitatea de a se integra pentru o clipă în istoria vechiului oraş fortificat. Şi pentru ca turul oraşului să rămână o amintire plăcută, este bine să se servească masa în restaurantul UFO, amplasat pe cea mai nouă atracţie a oraşului, Podul SNP.

Timpul pentru călătorii se apropie cu repeziciune şi, chiar dacă lumea traversează o perioadă neagră, cu siguranţă că o ieşire din cotidian nu poate decât să se constituie într-o evadare binemeritată. Costurile sunt mici, obiectivele turistice se găsesc în număr mare, deci nu vei avea scuze pentru a nu-ți lua o binemeritată vacanţă!Citiţi şi

Prințesa sturionilor

Viața, ca o binemeritată vacanță – Book Club: The Next Chapter

Istanbulul revizitat

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro