Orgoliul – prieten sau duşman?

3 September 2010

Şi cât de greu ne este să renunţăm la el? Însă, înainte de a ne răspunde, să medităm la diferitele lui măşti şi să ne amintim de câte ori ne-a ajutat şi de câte ori ne-a frustrat întâietatea pe care i-am acordat-o de bună sau ne-bună voie. Şi, cu siguranţă, veţi găsi în sertăraşele memoriei afective momentele de vulnerabilitate când l-aţi folosit drept pavăză între voi şi lume. Dar nu de puţine ori a fost vorba chiar de lumea voastră interioară, acea mare de sentimente pe care aţi ales să nu le împărtăşiţi, pentru ca ceilalţi să nu ştie ce simţiţi. Ce-aţi câştigat?

Iată în ce situaţii cred că multe dintre noi am procedat identic: n-am spus primele anumite vorbe, n-am făcut primele anumite gesturi. Din mândrie, ne-am spus. Dar de fapt era orgoliul de a fi în control, de a nu fi considerate slabe. N-am dat un telefon, n-am cedat anumitor impulsuri după o ceartă, şi ne-am angajat voluntar în lupta surdă a orgoliilor. Din care a câştigat de cele mai multe ori… singurătatea.

Aşadar, doamnele mele, este foarte important să ne permitem a fi libere! Şi, mai ales, în DOI. De ce nu ne-am lăsa atunci pătrunse de ideea de NOI – eu şi el, fără să ne temem de prejudecăţi, judecăţi, respingere, suferinţă? Să nu încercăm să părem într-un anume fel, să fim noi însene, să ne jucăm, nu să jucăm, să ne dăm voie să experimentăm, să (ne) descoperim, să simţim, să trăim! Fără teama că ni s-ar putea pune etichete nedrepte  ori că am putea auzi  sentinţe neplăcute. Amintiţi-vă doar atât: că de obicei ele sunt emise de nişte deţinători închipuiţi, deci ilegali, de adevăruri absolute. 🙂 Şi dacă aţi făcut toate acestea şi totuşi relaţia nu a mers, măcar nu veţi putea da vina pe orgoliul personal. Iar acesta este un mare câştig pentru liniştea voastră.

Toate cele bune!
Jeni ChiriacCitiţi şi

Bravo, ai fost și tu deșteaptă o dată în viață!

Nu încă

Mă săruți cu frică sau cu bucurie că mă vezi?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ana / 4 September 2010 10:11

  Pain is temporary, pride is forever 🙂

  Reply
 2. Dora / 3 September 2010 13:21

  Multumim! L-am considerat dusman…si ma lupt cu el sa nu se faca prieten cu mine… Voi continua asa, mi-ai confirmat ca aveam dreptate in alegerea mea, …chiar impotriva “presiunilor” sociale… 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro