Pandele, falic

15 September 2016

Andrei 2Monumentalul primar de la Voluntari, soțul primarului Bucureștilor, a escaladat catedra pentru un plus de vizibilitate și confort. Nu este doar o întâmplare din prima zi de școală, anul 2016, este fotografia de moment a Educației (puneți dumneavoastră ghilimelele, dacă mai aveți puterea).

Și cine este, până la urmă, acest Pandele? Dublu doctor în știință, căci așa a fost moda (deși – vai! – cel puțin unul dintre doctorate a fost devoalat în presă drept ciordit), așadar un învățat, un intim al învățământului românesc.

Bine, pe de altă parte, Pandele e intim și cu alți patriarhi ai dezvoltării imobiliare a sectorului agricol Ilfov. Ca să fim conciși, Pandele vorbește pe limba lui Găbiță Oprea și Tata Puiu Iordănescu, eroi ai armatei române în lupta ei de gherilă cu gramatica elementară. Iubitor al fotbalului românesc, Pandele a încropit, de altfel, și o echipă după chipul și asemănarea sa, care a escaldat spre prima ligă. Strașnică formație! Ea are drept simbol o ancoră – e știută, de altfel, ieșirea Voluntariului înspre mări și oceane. Primarul însuși locuiește într-un splendid submarin care ar putea funcționa, fără modificări semnificative, și ca un muzeu al celui mai prost prost-gust.

florentin-pandele

Pandele este un habotnic al kitsch-ului și e greu de găsit o figură mai reprezentativă pentru parvenitismul de tranziție. De la facerea lumii noi, asta a tot făcut Pandele – s-a ridicat, s-a împlinit. Pandele a ajuns cineva.

Așadar, de unde idignarea? Pandele e vechi. Pandele e etern. Pandele trăiește visul de aur românesc. Ales al cetățenilor din Voluntari (ceea ce îi explică binișor și pe rezidenții fostei comune), el s-a întrupat – organic – falic peste catedră. Frumoasă poză! Uite că a făcut Pandele ce a făcut și a ieșit moț. S-a văzut, s-a dat la televizor.

Călărirea Educației de către alde Pandele? Mofturi! Primarul care s-a înălțat către cerul devenirii românești – cu nesimțire, înainte marș tot mai sus! – e, până la urmă, numai o oglindă a comunității noastre de oameni buni, blânzi, generoși, decenți și, desigur, foarte studioși. Țară de academicieni, țară de doctori, nene!

Și e mare păcat că pe Pandele îl strânge Voluntariul la subțiori. Pandele merită mult mai mult: Pandele merită toată țara care l-a secretat.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Vom educa oameni mici care vor rămâne mici fiind educați de oameni mici

Domnule ministru, vă voi spune pentru ce voi face eu grevă!

Suntem extrem de iraționali și ușor manipulabili. De ce se întâmplă aceasta?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro