Papa Francis prelungește dreptul preoților catolici de a ierta avortul

21 November 2016

Nu este prima dată când Papa Francis şochează întreaga lume creştină prin scrierile şi prin sfaturile sale, aşa că anunţul de azi nu ar trebui să mire pe nimeni. În fond, era nevoie de un Papă care să se adapteze secolului XXI şi care să scoată din Evul Mediu parte a concepţiilor şi normelor Bisericii Catolice pentru a le reda utilitatea pentru viaţa creştinească modernă.

Aşadar, astăzi a fost făcută publică o scrisoare prin care Suveranul Pontif le solicită preoţilor să ierte în continuare păcatul avortului, extinzând astfel valabilitatea dispensei de anul trecut pentru femeile care s-au căit în Anul Sfânt al Milei (care s-a încheiat duminică). Desigur că o astfel de decizie este extrem de importantă în contextul disputelor pe acest subiect sensibil existente încă în spaţiul laic, inclusiv în ţări avansate (şi toţi ochii sunt acum îndreptaţi către America).

„Vreau să reiterez cât se poate de ferm că avortul este un păcat grav, din moment ce presupune sfârşitul unei vieţi inocente. În acelaşi timp, însă, trebuie să afirm că nu este păcat pe care Dumnezeu, în măreţia Sa, să nu-l ierte, dacă găseşte o inimă care se căieşte, în căutarea drumului către Tatăl Ceresc. (…) Fiecare preot trebuie să fie ghid, sprijin şi alinare pentru cei care caută iertarea.” se menţionează în scrisoare.

„Astfel, le acord preoţilor, în virtutea misiunii lor, dreptul de a absolvi pe cele care au comis şi pe cei care au înlesnit păcatul avortului.”

papa francis

Deşi biserica catolică considera avortul ca un grav păcat moral, încă de anul trecut Papa a început o schimbare a acestei poziţii atunci când a autorizat preoţii din întreaga lume să ierte „păcatul avortului” în timpul Anului Sfânt al Milei (8 decembrie 2015 – 20 noiembrie 2016). Încă de atunci, surse oficiale ale Bisericii indicau că Papa va permite acestei schimbări să continue, ceea ce azi s-a confirmat, ca parte a unei direcţii mai pline de milă şi îndurare pe care a imprimat-o Bisericii Catolice în timpul papalităţii sale.Citiţi şi

Luna Plină în Pești din 10 septembrie 2022 – trei zile de energie maximă

„Ana are mere. Mama Anei este rea. Ana nu este iubită”.

Multă nefericire

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro