Surprinzătoarele păreri ale Papei Francis despre…sex sau cel mai frumos manual de dragoste

18 April 2016

Singurul Papă îndrăgostit de muzica rock, Papa Francis, continuă să şocheze şi să revoluţioneze prin ideile sale moderne modul în care este privită religia. În recent lansata lucrare Amoris Laetitia („Bucuria Dragostei”), Papa împărtăşeşte ideile sale despre familie, angajament, căsătorie, divorţ, dar şi… sex.

papa

Iată câteva dintre opiniile suveranului pontif despre sex:

1. Sexualitatea este un dar

„Dumnezeu însuşi a creat sexualitatea, un dar minunat pentru creaturile sale.”

2. În timpul actului sexual, ia-ţi partenerul în serios

„Sexualitatea nu este un mijloc de satisfacţie sau de distracţie. Este un mod de comunicare interpersonală în care partenerul este luat în serios, fiindu-i respectată demnitatea sa sacră şi inviolabilă.”

3. Sexul este o modalitate de exprimare a dragostei

„În cateheza despre Teologia Trupului, Sfântul Ioan Paul al II-lea ne învaţă că diferenţa dintre sexe nu este doar o sursă de fecunditate şi procreare, ci are rolul de a exprima dragostea: acea dragoste prin care omul devine un dar.

4. Nu-ţi trata partenerul sexual ca pe un obiect

„În prezent, sexualitatea riscă să fie otrăvită de conceptul de unică întrebuinţare. Trupul celuilalt este văzut adesea ca un obiect folosit atâta timp cât produce satisfacţie şi respins îndată ce nu mai este atrăgător. Putem ignora sau trece cu vederea formele continue de dominaţie, abuz, perversitate sexuală şi violenţă care sunt rezultatele unei înţelegeri denaturate a sexualităţii?”

5. Respingeţi interpretarea greşită cum că femeia trebuie să se supună din punct de vedere sexual bărbatului

„Orice formă de supunere sexuală trebuie respinsă în mod evident. Inclusiv interpretările eronate ale pasajelor din Scrisoarea către Efeseni unde Paul le spune femeilor să fie supuse soţilor lor (Eph 5:22). Acest pasaj reflectă cultura vremii, dar nu asta ne preocupă, ci mesajul pe care îl transmite.”

„După cum Sfântul Paul al II-lea a observat: Dragostea exclude orice formă de supunere prin care soţia trebuie să devină sclava sau supusa bărbatului…Uniunea pe care trebuie s-o stabilească prin căsătorie este alcătuită din dăruire reciprocă, care poate fi văzută ca o supunere reciprocă. Paul spune că soţii trebuie să-şi iubească soţiile ca pe propriul trup (Eph 5:28). Acest text biblic, de fapt, îşi propune să încurajeze renunțarea la individalism şi să fim în permanenţă conştienţi de prezenţa partenerului: Fiţi supuşi unul faţă de celălalt. (Eph 5:21).

(Aici, intră în joc şi modul în care textele originale sunt traduse dintr-o limbă în alta, nu de puţine ori sensul iniţial fiind răstălmăcit – n.red.)

6. Dragostea autentică include afecţiune sexuală

„Să ne aducem aminte că dragostea autentică trebuie să fie capabilă să-l primească pe celălalt, să includă acceptarea reciprocă a vulnerabilităţilor şi a nevoilor fiecăruia dintre parteneri şi să întâmpine cu recunoştinţă şi bucurie sinceră expresia fizică a dragostei reflectată în mângâieri, îmbrăţişări, sărut şi uniune sexuală.”

7. Dragostea adevărată transcende trupul omenesc

„De-a lungul oricărei căsătorii, aparenţa fizică se schimbă, dar asta nu înseamnă că dragostea şi atracţia trebuie să slăbească. Ne iubim partenerii pentru ceea ce sunt, nu doar pentru trupul lor. Deşi corpul îmbătrâneşte, continuă să aparţină persoanei de care ne-am îndrăgostit.”

Cred că aceste șapte păreri pot alcătui cel mai scurt, frumos și complet manual de dragoste.Citiţi şi

Pierce Brosnan iubește aceeași femeie de 28 de ani, nu contează cât s-a schimbat ea

“O mamă adevărată are cel puțin doi copii”

Am 31 de ani și am depresie – o confesiune manual

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Ceran Marilen / 19 April 2016 5:17

  DA
  Este adevărata DRAGOSTE.
  Fii un dar permanent pentru persoana pe care o iubești!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro