Părintele Bartolomeu Anania a plecat la cele şi mai Sfinte

2 February 2011

Bartolomeu Anania… Pentru cei care nu l-au întâlnit sau nu au auzit despre el, Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului din cadrul Mitropoliei Ardealului. Scriitor şi Cleric ortodox Român. Sau invers. Pentru cei care au avut şansa întâlnirii cu el, un OM pe Drumul Crucii.

Cine a fost acest om pentru mine, întreb acum, cu sentimentul că am pierdut ceva scump, rar, când doar de câteva minute am aflat vestea că sufletul părintelui s-a înălţat la ceruri. A fost omul care mi-a făcut anii tinereţii mai frumoşi şi mi-a dat forţa şi curajul de care am avut atâta nevoie în viaţă! Un exemplu de credinţă neclintită şi de bunătate a fost Părintele Bartolomeu Anania pentru mine.

În ’94, în primul meu an de studenţie în Cluj, obişnuiam să merg duminică de duminică, la slujba pe care Sfinţia sa o ţinea la Catedrală. Deşi nu era mai mult de o jumatate de oră la sfârşitul slujbei când ne vorbea, minutele acelea mi se păreau întotdeauna magice şi aveau o încărcătură dumnezeiască. Nu era cuvânt pe care Părintele Anania să nu-l fi rostit şi să nu-ţi picure direct în suflet alinarea şi pacea, cu tine şi cu Dumnezeu.

Aveam atunci aproape 20 de ani, vârsta la care el mărturisea că se hotărâse să devină călugăr. ”Cred că a fost mâna lui D-zeu, că a avut El o treabă cu mine…” spunea atât de frumos despre această alegere făcută la tinereţe, când majoritatea oamenilor nu ştiu ce vor dintre cele lumeşti, nicidecum să se gândească la calea sihăstriei.

Iar viaţa lui a fost una plină de încercări. 25 de ani de închisoare. Cât o viaţă. Câţi dintre noi şi-ar fi păstrat credinţa? Câţi dintre noi ar şi-ar fi putut ierta torţionarii?

Vă invit să petreceţi câteva momente folositoare sufletului cu cel care nu mai este decât prin ceea ce a lăsat în urmă. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

http://bartolomeuanania.blogspot.comCitiţi şi

Iubiri de sâmbătă până-ntr-o duminică viitoare

Nu cred așa ceva!

Cele 5 limbaje ale iubirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mirela Baron / 3 February 2011 23:59

  O adevarata personalitate !Un om cu toate calitatile harului , duhului dar si al celor lumesti profane, laice. 🙂

  Dumnezeu sa-l odihneasca !

  Felicitari draga Gabriela! Ai fost o norocoasa sa-l cunosti in timpul vietii. 🙂

  Reply
  • GABRIELA ROMARIA / 5 February 2011 3:33

   Draga mea,
   Nu numai ca l-am cunoscut, urmarindu-i predicile Duminica la Catedrala din Cluj, dar, iti amnitesti poate, cum e obiceiul la noi in Biserica crestina ortodoxa, preotul la terminarea slujbei vine afara sa binecuvinteze oamenii… fie cu cadelnita in care arde tamaie fie cu o un buchet de busuioc cu care stropeste capetele credinciosilor cu apa sfintita… sau poate, daca esti aproape de el, chiar te binecuvinteaza punandu-ti mana pe cap! Asta mi s-a intamplat si mie cu parintele Bartolomeu Anania! Nu pot sa uit acea senzatie pe care am avut-o… a fost atat de frumos, parca mi-a transmis, oarecum credinta!

   Te sarut si mi-e tareee dor de tine!
   Te rog mai intra pe yahoo mess sau skype!
   Macar 5 minute!
   Un weekend placut, cu multa iubire, Gabriela

   Reply
 2. aura_sunshine / 3 February 2011 0:32

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro