Paris: premieră teatrală cu Laetitia Casta în rolul pianistei Clara Haskil

7 January 2022

The Perfect Clara, o altă româncă de ți-e mai mare dragul! O legendă, muzica însăși. Suma perfecțiunii pe pământ. Soarele negru al pianului. Charlie Chaplin a spus despre ea: “în viața mea am întâlnit trei genii, pe Clara Haskil, pe Einstein și pe Winston Churchill”. Trebuie deci să citiți despre ea. 🙂 Știți voi, ca să fiți independente cultural.

Clara Haskil (n. 7 ianuarie 1895, București; d. 7 decembrie 1960, Bruxelles) a fost o pianistă româncă, renumită pentru interpretarea repertoriului clasic și romantic. Haskil a fost in mod special apreciată pentru concertele și înregistrările ei cu piese de Mozart. Mulți o consideră cea mai bună interpretă a lui Mozart, din epocă. Este cunoscută pentru interpretările superbe din Beethoven, Schumann și Scarlatti. Numele ei este păstrat viu de unul din cele mai mari concursuri de pian din lume, Concursul International de Pian Clara Haskil, din Vevey, Elveția.

Clara cea perfectă a fost sărbătorită la Paris prin punerea în scenă a piesei Clara Haskil, prélude et fugue la Théâtre du Rond-Point, în rolul Clarei fiind distribuită actrița și fotomodelul francez Laetitia Casta.

Laetitia Casta în rolul Clarei

De Serge Kribus, mise en scène Safy Nebbou. Avec Laetitia Casta, Isil Bengi.

Genul : teatru contemporan – singură în scenă
Locul : Théâtre du Rond-Point, Paris 8e
Data debutului : 5 janvier 2022
Date finalului : 23 janvier 2022

Ambasadorul nostru la Paris, Luca Niculescu a fost la premieră.

“Un adevărat triumf în această seară pentru Laetitia Casta în rolul Clarei Haskil la Théâtre du Rond Point des Champs Elysees. Minute și minute în șir de aplauze la sfârșitul unei piese extraordinare de Serge Kribus despre viața pianistei românce. Multă forță și sensibilitate în interpretarea Laetitiei Casta, al cărei joc se îngemănează cu momentele muzicale intense ale pianistei Isil Bengi. Liszt, Bach și mai ales Mozart răsună în sala care își tine suflul ascultând povestea dramatică a vieții pianistei.

Pentru că piesa e povestea vieții ei, un dialog intre Clara Haskil și cei cu care s-a intersectat : părinți, surori, rude, profesori, prieteni, motanul Carpați… Un talent excepțional care se pune mereu sub semnul întrebării, care parca nu are încredere în el. «Clara este perfecțiunea care se ignoră» e una dintre replicile piesei, care îi rezuma destinul. Celebritatea vine târziu, după cel de-al doilea război mondial, când pianista are deja 50 de ani și începe să parcurgă lumea. Iar viața i se stinge brusc, la 66 de ani, în gara Bruxelles – Midi, unde alunecă pe scări și se lovește la cap.

Laetitia Casta, Isil Bengi

Am discutat la final cu Laetitia Casta, Isil Bengi și Serge Kribus – toți trei entuziasmați de primirea entuziastă pe care le-o face Parisul. Parisul, cu care și Clara Haskil a avut o problemă, fiind orașul cel mai greu de cucerit. Tânăra pianista mi-a spus cât de emoționată și onorată este să fie în această piesa. «Clara Haskil e unul dintre idolii mei, îi cânt repertoriul de când aveam mai puțin de zece ani». Iar pentru Laetitia Casta – care strecoară cuvinte în română în piesa în limba franceză – rolul e copleșitor: “e un text care m-a lovit, m-a bulversat din prima clipă în care l-am citit”.Citiţi şi

Scrisoare către Milan Kundera

Concert Extraordinar de Anul Nou – ediția a IX-a – Călătorie Muzicală în Veneția

Pornind de la un strugure (vorbe de oameni deștepți)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro