Parisul e întotdeauna o idee bună

14 October 2019

Doamnelor, domnișoarelor, dați-mi voie să vă scriu câteva rânduri frumoase din orașul Paris, chiar din oraș.

Ar fi drăguț să vă trimit o scrisoare, fiindcă nimeni (cu excepția diverșilor furnizori) nu mai trimite scrisori, iar asta e rău, fiindcă ne pierdem sufletul și fără suflet nu se poate trăi omenește, devenim automate, împlinim funcții și nu mai trăim.

Nu o să vă trimit nicio scrisoare, nu o să cumpăr plicuri și nu o să împăturesc hârtia cât să intre într-un plic, nu o să cumpăr timbre, nu o să vă scriu de mână, nu o să trec pragul instituției poștei. Chiar așa, dumneavoastră mai știți să scrieți de mână?

Mai țineți minte că a fost o vreme când făceați cu mâinile dumneavoastră litere? Epoca aceea, o epocă a manufacturilor, să-i spunem, a apus și nu e bine că a apus, fiindcă, vedeți dumneavoastră, ne îndreptăm într-o direcție greșită.

Există însă locuri peste care timpul trece fără să le poată învinge. Cum e Parisul.

Când eram mai tânăr credeam (chiar dacă nu o mărturiseam nimănui) că în trecerea timpului Parisul se va pierde, poate, între orașele noilor îmbogățiți, că va rămâne pentru totdeauna o amintire tot mai veche, că nu va mai fi visat și dorit.

Îmbătrânind, îmi dau seama că nu este deloc așa, ci dimpotrivă: Parisul va rămâne mereu o idee bună.

Parisul are farmecul discurilor de vinil și al scrisorilor scrise de mână, al felinarelor și al gabardinelor sub care te adăpostești de ploi blânde, al nopților cu jazz, al nopților pierdute, deci câștigate.

Citiţi şi O stradă din Paris se va numi Regina Maria a României

Parisul, cu cafenelele, cu domnișoarele sale care pășesc pe de parcă ar valsa și cu ziarele sale tipărite pe hârtie, întârzie într-un timp îndurabil.

Peste încă o mie de ani, Parisul va fi o altă Romă, și nu e nicio ierarhie aici, iar poate atunci cineva, abia atunci, un poet sau o poetă din acel viitor îl vor vedea în toată frumusețea sa orbitoare, veche, bună și complicată.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.roCitiţi şi

Scrisorile de odinioară

Raiul de dincolo de alunecările de maluri

Frumusețea, celebrată în magazinele DOUGLAS printr-un concept unic de îngrijire premium – CABINA SPA

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro