O stradă din Paris se va numi Regina Maria a României

20 September 2019

UPDATE 15.10.2019: Evenimentul anunţat în urmă cu o lună va avea loc, în sfârşit, în capitala Franţei. Ambasadorul României în Hexagon, Luca Niculescu, a anunţat pe pagina sa de Facebook că de astăzi, în inima Parisului, chiar în față la Tour Eiffel, o bucățică din Paris va purta numele Reginei Maria a României.

Citiți și Regina Maria – Înălțimea Sa Seducătoarea

***

O stradă din capitala Franței va purta începând de luna viitoare numele Reginei Maria a României. În semn de omagiu față de rolul și implicarea în Conferința de Pace de la Paris ce a urmat Primului Război Mondial.

Memoriile Reginei din urmă cu 100 de ani

La 5 martie 1919 începea cea mai importantă călătorie din istoria României. În această zi, trenul regal pleca din București având la bord „arma secretă” a României: Regina Maria. Suverana mergea la Paris ca să ajute delegația română care negocia granițele postbelice.

“În timp ce-mi struneam nervii ca să pot face față valului de necazuri ce nu se mai terminau, Brătianu, împreună cu Mișu și generalul Coandă plecaseră la Paris pentru Conferința de Pace iar veștile parvenite indicau faptul că premierul nostru nu avea o viață tocmai ușoară acolo. Aliații noștri înclinau să ne lase baltă. Fiind obligați să negocieze cu inamicul, datorită atitudinii Rusiei revoluționare, mai-marii lumii erau pe cale de a face un târg dur, ignorând cererile noastre și lasându-ne pe dinafară. Ascultam zvonurile cu pumnii strânși și inima palpitând. Știind ce îndurase țara și cu cât curaj ne îndurasem soarta, eram copleșită de indignare și aveam discuții îndelungate cu prietenii credincioși care mai erau încă în țară, ca generalii Berthelot și Greenly. Cu fiecare ocazie când apăram drepturile noastre, discursul meu era extrem de pătimaș, obrajii mi se aprindeau iar ochii-mi sticleau țăioși, aproape sălbatici – copiii obișnuiau să numească privirea asta “ochii de lup ai mamei”. Eram conștientă de impactul vorbelor mele, astfel că nu-mi cruțam cuvintele și știam cum să aprind flacăra în privirile celor ce ma ascultau, cum să-i incit. – memoriile Reginei Maria.

Ca o ultimă soluție, premierul Brătianu a făcut apel la Regina Maria, care avea legături în capitalele europene la care niciun politician nu putea visa.

„Apoi, într-o bună zi, pe neașteptate regele m-a întrebat dacă aș fi de acord să plec în străinătate pentru a pleda acolo cauza noastră. M-am întrebat dacă voi avea destul curaj ca să iau asupra mea aceasta răspundere. Brătianu era cel care venise cu ideea. Ardoarea entuziasmului meu era binecunoscută alor mei și apoi nimic nu este mai elcovent decât o femeie răscolită. Aș fi de acord? ‘Eu? Să merg la Paris și la Londra? Eu să susțin cauza noastră? Neoficial, bineînțeles dar, totodată, considerată de ai mei ca fiind cea mai potrivită de a face acest lucru pentru România’. Un fior de mândrie mi-a străbatut toata ființa. ‘Eu? Desigur; eu eram cea chemată – da, cred ca mă simteam capabilă să-mi susțin pledoaria chiar și în fața celor ’trei mari’!’ Da, voi merge, am spus – o să fac tot ce pot. Era o misiune pe care o puteam îndeplini, mă simțeam capabilă s-o fac, nu eram nici nervoasă și nici speriată. Îmi făcea chiar plăcere.” – memoriile Reginei Maria

Călătoria Reginei Maria la Paris nu a fost una secretă, din contră. Suverana a invitat la bordul trenului jurnaliști, care au scris despre acest drum. Oficial, vizita era una privată, dar venea într-un moment extrem de crucial. Ajunsă la Paris, Regina Maria a fost primită cu toate onorurile de către oficialii francezi.

Sursa

Întâlnirile Reginei Maria cu președintele francez Raymond Poincaré și cu prim-ministrul Georges Clemenceau au rămas în istorie, iar astăzi sunt recunoscute drept momente legendare ale diplomației românești, în general, și ale diplomației regale, în special.

La acea vreme, Academia de Arte Frumoase a organizat o sesiune solemnă în onoarea reginei, care a fost membru al reputatului for științific și artistic. Majestatea sa a avut întâlniri cu comunitatea românească din Franța, a fost oaspete de onoare al Operei Garnier și al Comediei Franceze, a luat prânzul cu ministrul Afacerilor Externe, Stephen Pichon, la Quai d’Orsay, a participat la o slujbă la Catedrala Notre Dame în memoria celor căzuți în Primul Război Mondial și s-a întâlnit cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson.

Totodată, Regina Maria a fost distinsă, cu ocazia vizitei, cu Marele Cordon al Legiunii de Onoare a Republicii Franceze.

Regina Maria, primită cu urale în capital Franţei

Practic, călătoria a făcut mai mult decât putea face o vizită oficială. Cazată la Ritz, în celebra Place Vendome, regina României era asaltată, începând cu sosirea la gară şi terminând cu serile de la Opera, de fani. Strigătele “Vive la Reine!”, “Vive la Roumanie!” se auzeau peste tot. Succesul ei imens era alimentat sistematic şi de la Bucureşti. Suverana era rugată să primească ziariştii occidentali oricât de des îi stătea în putinţă. Salonul reginei se transformase în sală de presă.

Vizita la preşedintele Raymond Poincaré s-a încheiat cu trecerea în registă a gărzii de onoare. Era pentru prima dată când Franţa republicană a oferit unui suveran această cinste.

Pe 12 martie, Maria părăseşte Parisul cu destinaţia Londra, pentru a continua la Londra întâlnirile umanitare şi politice.

Însă, pe drumul de întoarcere în România, Maria a trecut din nou prin Paris. Între altele ca să se vadă cu preşedintele american, Woodrow Wilson. Dacă la Palatul Elisée, Maria a demontat reproşurile legate de pacea separată încheiată de România cu Germania, în discuţia cu americanul, regina a trecut la ofensivă. România este un partener de nădejde şi trebuie să devină o pavăză stabilă în calea bolşevismului, prin urmare trebuie să devină România Mare. Frontierele extinse au fost recunoscute prin tratatele de la Versailles şi Saint-Germain din 1919 şi tratatul de la Trianon din iunie 1920.

SursaCitiţi şi

Virginia Woolf – când mintea nu te mai lasă să trăiești

Singurul lucru cu care omul se poate obișnui și de care nu se plictisește este LUXUL. Paris și Londra de Crăciun

Stella est amoureuse / Stella In Love

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro