Poetic și instructiv – Tolkien

17 August 2020

De unde vine J. R. R. Tolkien, născocitorul teribilului Middleearth/„Pământul de Mijloc” și părinte al genului fantasy? Dupa ce volumele sale au fost transpuse în filme de succes – mai există cineva care nu a văzut Lord of the Rings /„Stăpânul Inelelor”? – i-a venit acum rândul autorului să aibă propriul film. Deși nu a fost lipsit de unele controverse, legate de autorizarea acestei ecranizări, fiindcă administratorii averii lui J.R.R. Tolkien (1892 – 1973) sunt extrem de protectori în ceea ce privește moștenirea scriitorului, totuși (în 2019), a apărut Tolkien, în regia lui Dome Karukoski. John Garth, autorul cărții biografice Tolkien and the Great War, pe care  s-a bazat pelicula, a catalogat răspunsul reprezentanților scriitorului ca fiind unul sensibil. El a acceptat, însă, că vor exista, în pelicula biografică, divergențe de la realitate, iar posibilitatea unei susțineri din partea familiei poate alimenta speculațiile despre viața autorului. «Ca biograf, mă aștept să fiu ocupat cu îndreptarea unor noi neînțelegeri care vor apărea din cauza filmului. Sper că oricine se va bucura de film și va fi interesat de tinerețea lui Tolkien se va îndrepta spre o carte demnă de încredere» afirma acesta.

Iată că un regizor finlandez semnează o biografie cinematografică despre cel care a fost un pasionat filolog, un bărbat fidel, atât în dragoste, cât și în prietenie, dar și un brav veteran al Primului Război Mondial. Cu siguranță, fără J. R. R. Tolkien, celebra serie Game of Thrones nu ar mai fi existat. Nu, nu el este creatorul seriei de la HBO, dar fără J. R. R. Tolkien (1892-1973) genul fantasy nu ar fi fost atât de exploatat. Merită amintit, că până la ecranizarea-fluviu după The Lord of the Rings de Peter Jackson (2001-2003), acest gen (la răspântia dintre fantastic și real) era mai degrabă marginalizat. Astăzi, explozia de seriale, jocuri video și benzi desenate pare inepuizabilă. Și totul se-ntâmplă grație lui J. R. R. Tolkien. Expunând povestea acestui autor, Dome Karukoski urmărește rădăcinile evenimentelor care au modelat imaginația unui scriitor de excepție, cu o creație literară unică. După apariția volumului care l-a consacrat, un critic literar spunea: «Lumea se va împărți în două : cei care-au citit Lord of the Rings și cei care nu l-au citit. » Lungmetrajul Tolkien explorează anii de inițiere ai autorului rămas orfan, în timp ce își găsește prietenii, dragostea și inspirația artistică în rândul unui grup de colegi marginalizați, la fel ca el. Aceste experiențe îl surprind în pragul Primului Război Mondial, care amenință să distrugă „frăția”. Toate aceste situații de viață îl vor inspira pe autorul Tolkien să realizeze seria celebrelor sale romane.

Bunăoară, filmul, care îl are în rolul principal pe actorul britanic Nicholas Hoult, se concentrează pe tinerețea scriitorului, perioada din timpul școlii, când a format acel „grup secret!, alături de artiști și scriitori, și experiența din timpul Primului Război Mondial, care l-a inspirat să creeze „Pământul de Mijloc” – baza acțiunii din seria de romane Lord of the Rings și din seria The Hobbit. Născut în 1892, J. R. R Tolkien și fratele său mai mic, Christopher, rămași orfani, sunt plasați sub tutela unei familii din Birmingham. Anii de formare i-au dat șansa de-a zămisli ceea ce va deveni – mulți ani mai târziu -„Pământul Mijlociu”. Mutat din locurile natale idilice din Africa de Sud într-un Birmingham industrializat, orfelinul are parte de o copilărie solitară. Îl  vom regăsi forțat să aleagă între studiile universitare de prestigiu la Universitatea Oxford și mariajul cu Edith, marea sa dragoste; apoi îl vom revedea ca supraviețuitor al bătăliei de la Somme. Ca un adevărat supraviețuitor Tolkien o va regăsi pe Edith, se va căsători cu ea și vor avea copii. Pasionat de limbile nordice și de mitologie, va transpune experiențele de viață într-o operă literară, în care prietenia, dragostea și apariția revoluției industriale în război vor da naștere cadrului general pentru The Hobbit și The Lord of the Rings.

Nu e deloc ușor să realizezi biografia unui astfel de autor, dar cineastul finlandez își atinge obiectivul: acela de-a realiza o biografie aparte. Așadar, cu un ritm adesea sincopat, se trece de la o epocă la alta, evitând – astfel –  o cronologie laborioasă, prin înmulțirea poveștilor, păstrând – în același timp – firul comun care este Tolkien. De asemenea, introduce echivalente mitologice pentru evenimentele istorice, cum ar fi imaginea dragonilor pentru lansatorul de rachete pe frontul Somme din 1914 sau cea a lui Sauron, entitatea malefică din The Lord of the Rings, care domină câmpul de luptă. Legăturile strânse, de prietenie, ale lui Tolkien cu camarazii săi din Birmingham se vor regăsi în „Fellowship of the Ring”, iar dragostea lui pentru Edith va deveni cea a lui Aragorn pentru Arwen. Deși, pentru unii spectatori, acest aspect poate părea simplist sau didactic, totuși, aceste interpretări nu sunt nefondate. Reconstituirea epocii victoriene este plină de farmec, cu decoruri vaste, cu fundaluri de William Morris sau tablouri de Burne Jones și John W. Waterhouse. De asemenea, filmul examinează diferențierile de clasă, pe care Tolkien adesea le-a resimțit în tinerețe, dar și modul în care unii studenți au reușit să se elibereze de astfel de prejudecăți. Scenele de pe front împletesc realismul și fantezia, ca într-un loc traumatic în care apariția unei creații literare este condensată și plasată la răscrucea dintre experiență, istorie (cu „I” mare) și imaginație. Realizatorul reușește să transpună în imagini procesul de creare a unei opere, expunând materialul din care sunt făcute visele ce vor duce la apariția unor romane desăvârșite.

Dome Karukoski se regăsește din plin în această însigurare a copilului Tolkin și schițează, în această biografie cinematogarfică, un puzzle de influențe și referințe. Jocul cu multiplele piste îi va încânta atât pe exegeții luiTolkien, cât și pe cei care vor fi introduși în vastul univers al filologului, univers populat de elfi, magi, dragoni și pitici.

Regia: Dome Karukoski

Scenariul: David Gleeson și Stephen Beresford

Imaginea: Lasse Frank Johannesse

Montajul: Harri Ylönen

Muzica: Thomas Newman

Distribuția:

Nicholas Hoult – J. R. R. Tolkien

Harry Gilby – tânărul J. R. R. Tolkien

Lily Collins – Edith Bratt, iubita și soția lui Tolkien, inspirația sa pentru personajele Lúthien Tinúviel și Arwen Evenstar

Mimi Keene – tânăra Edith Bratt

Colm Meaney – Părintele catolic Francis Morgan

Derek Jacobi – Prof. Joseph Wright

Anthony Boyle – Geoffrey Bache Smith, un poet foarte apropiat lui Tolkien

Adam Bregman – tânărul Geoffrey Smith

Patrick Gibson – Robert Q. Gilson

Albie Marber –  tânărul Robert Q. Gilson

Durata: 112 min

Pe Mădălina o puteți găsi și aiciCitiţi şi

Noua regină a comediei negre – The Great

Zânele Placebo – Maleficent: Mistress of Evil

Mi-ar plăcea sincer să știu ce sunt pentru tine acum. Dar foarte sincer

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro