Povestea femeii din fotografia de 35.000$

12 February 2019

Despre americanca Sunny Harnett, pe care Harper’s Bazaars o plasează în primele 26 cele mai mari modele din toate timpurile, nu găsești prea multe informații la un loc pe internet. Dar fotografii, din belșug. Anii ’50 și începutul următorului deceniu au însemnat perioada ei de glorie, când a pozat pentru mari fotografi și era frecvent pe coperta mult cititelor Vogue, Glamour sau Harper’s Bazaar – blondă, eterică, înaltă, subțire și definitiv elegantă, cu zâmbet enigmatic și privire albastră, impecabilă în toate ipostazele.

Am încercat să urmăresc firul vieții acestei femei care mă face să visez cu ochii deschiși. Am reconstituit cât am putut, lipsesc bucăți, și lipsesc din vremea în care viața nu i-a mai fost ușor de trăit.

Vogue 1955

aprilie 1955 © Karen Radkai

În vara lui 1951, la 27 de ani, se mărită cu Walter Alshuk și în 1957 va naște un băiat, Michael. Cu care apare într-o reclamă la uleiul Mennen pentru bebeluși.

sunny cu fiul ei Michael născut în 1957

 1957

În același an, Sunny joacă într-un singur film, Funny Face. În rolurile principale – Fred Astaire și Audrey Hepburn. O secvență care are de-a face cu moda, în care alături de Sunny apar alte două celebre modele ale vremii – Dovima și Suzy Parker.

tink pink funny face

Pentru secvența “Think Pink”, costumele au fost creația nu mai puțin celebrei Edith Head, autoarea cărților The dress doctor și How to Dress for Success.

În alte filme n-a mai jucat, dar a fost modelul favorit al fotografilor Richard Avedon și Edgar de Evia.

eileen ford și modelele agenției 1961

1961 – Eileen Ford (mijloc) înconjurată de super-modelele agenției Ford Models:

Jean Patchett, Simone D’Aillencourt, Dolores Parker, Carmen Dell’Orefice, Sara Thom, Sunny Harnett

Photo by Dan Wynn

În 1964, la 40 de ani, se retrage din modelling și devine asistenta co-fondatoarei agenției Ford Models, Eileen Ford.

Trec încă patru ani, și o vedem în catalogul Book of Model Beauty publicat de Eileen Ford.

Sunny Harnett

Splendidă și la 44 de ani (1968) 

Sunny Harnett, 1,77, 90-63-93, este unul dintre modele de top din toate timpurile, figura ei elegantă cu trăsături ultra-chic a apărut în sute de reviste și reclame. Acum este consultant de modă pentru o firmă de cosmetice. Împreună cu soțul ei, care ocupă o poziție executivă în RCA (Radio Corporation of America), au un fiu de 11 ani și locuiesc în Manhattan. Cândva, Sunny și-a dorit să devină ilustratoare pentru industria de advertising. 

Din această descriere reiese că în 1968 nu mai lucra pentru Ford Models. Nu știm ce a făcut următorii cinci ani, dar pe 9 aprilie 1973, apărea un scurt material despre Sunny în NYTimes, la pagina… 43. Avea 49 de ani, era separată de soțul ei și locuia cu fiul lor de 16 ani cu care se înțelegea foarte bine. Mergea pe jos la muncă, își aranja singură părul (mai puțin decoloratul) și nu mai trebuia să mănânce doar iaurt la prânz.

“În anii ’50 și la începutul anilor ’60, puțin modele erau mai știute și recunoscute decât Sunny Harnett. Avea 49 de ani, dar fața cu pomeți înalți și statura erau la fel de spectaculoase. Acum era una dintre puținele directoare de recrutare de modele pentru reclamele de televiziune, lucra pentru o agenție și umbla ba după o casnică din Middle West, 20-28 de ani, ba după un playboy italian (de 50+) sau un gangster (poate în jur de 35) care să vândă spray-uri nazale,  antiperspirante, soft drinks, gazolină sau orice altceva. E un job care îi place. Și pentru că a lucrat de ambele părți ale aparatului de filmat, e foarte bună la ce face. Biroul ei era ticsit cu voci înregistrate, poze și CV uri. Deși ceea ce căuta acum n-avea nimic în comun cu modelele elegante din lumea cărora venea, îi plăcea ce făcea”- așa o descrie jurnalista care i-a luat interviul.

În același articol scurt am mai găsit și câteva informații despre adolescenta și foarte tânara Sunny.

“Disperată că era prea înaltă și prea slabă, arăta ca un băiețoi, s-a hotărât să se facă ilustratoare de modă, dar a ajuns să bată la mașină după dictare în loc să-și facă un portofoliu. Apoi a prezentat pentru faimosul creator (couturier) american Mainbocher, care a învățat-o în doi ani, cât a lucrat pentru el, ce înseamnă eleganța. Tot pe atunci, un editor de beauty de la Vogue i-a spus că e prea subțire și i-a sugerat să încerce să devină model pentru fotografi. Șase luni mai târziu avea primul angajament. Muncă multă, dar și distracție. Ar fi recomandat oricărui model din 1973 viața de atunci. “Dacă te gândești numai la călătorii și făceau cât o facultate. Anii ’50 au fost grozavi pentru modelling. Snobismul, aroganța nu mai era căutate în high-fashion. Am fost primul model care râdea. Am deschis o întreagă eră nouă râzând.”

sunny

Paris, iulie 1951 – iat-o râzând, în rochie Traina-Norell și pălărie Walter Florell

 ©Richard Avedon

În 1973, idealul pentru modelul de high-fashion nu se prea schimbase. Iată comentariul ei pe acest subiect: “tot înalte (pentru că marfa se expune mai bine pe cineva înalt), tot cu trăsături fine (o fată poate avea tot restul și să nu dea bine în poze)”.

De aici am pierdut-o. N-am mai găsit nimic despre ultimii ei 10 ani din viață. Nancy Berg, model și actriță, va mărturisi într-o carte că, după o mastectomie, Sunny și-ar fi “pierdut mințile.” În altă parte, am găsit informația că se îngrășase foarte mult. Nu există poze, nu există alte mărturii…

Născută în 1924 în Brooklyn, New York, ca Annemarie Margot Elfreda Harnett, Sunny va muri, la doar 63 de ani, anonimă și neplânsă, într-un azil, în urma unui incendiu.

sunny harnett

Ținută de seară Dior

Théâtre Marigny, Paris, June 1954 © Richard Avedon

sunny harnett 3 dior

prim plan

sunny harnett 2

Ținută semnată Mainbocher, Harper’s Bazaar, Iunie, 1956  © Richard Avedonsunny harnett 3

Pe coperta revistei Glamour, septembrie 1954 © Frances McLaughlin-Gill

sunny harnett 4

În rochie Bonnie Cashin, pălărie de pai Stetson, pentru Harper’s Bazaar, februarie 1951 © Richard Avedon

sunny harnett 5

Într-o rochie Ceil Chapman, satin de mătase, la Bergdorf Goodman, pentru Vogue, noiembrie, 1954 © Richard Avedon

sunny

New York, 1951 © Irving Penn

sunny harnett 6

Într-un taior de mătase Jose Martin, Vogue februarie, 1951 © Horst P. Horst

sunny 7

Jachetă de nurcă, fustă din tweed, geantă de piele Nettie Rosenstei, inel și brățară Verdura (click!). Vogue octombrie 1957 © Horst P. Horst

sunny harnett 6

Pentru Revista Glamour, iunie, 1952 © Frances McLaughlin-Gill

sunny harnett 7

Harper’s Bazaar, ca. 1950 © Lillian Bassman

cu Dovima

Cu Dovima, alt model celebru

nancy berg sunny harnett, Glamour 1954

Cu Nancy Berg, pentru revista Glamour, 1954

sunny harnett 8

Vogue, Februarie 1956 © Karen Radkai

sunny harnett 1951

simplă, solară, 1951

Evening gown by Madame Grès at the tables in the Casino at Le Touquet, photo by Richard Avedon, 1954

1954, sofisticată, periculoasă

În rochie de seară Madame Grès, la Cazinoul din Le Touquet, o stațiune cunoscută ca Parisul de lângă mare, unde bogații vremii își petreceau scurte vacanțe sau sfârșituri de săptămână ©Richard Avedon

Fotografia făcută pentru numărul Harper’s Bazaars de septembrie 1954 s-a vândut la Christie’s în octombrie 2012 pentru 35.000$!

Nu știm cu cât se va vinde tabloul făcut după fotografie…

Art by Paulo Cesar Barros Pimenta

Art by Paulo Cesar Barros Pimenta

Există o pagină de Facebook cu numele ei. Mi-ar plăcea să cred că se ocupă de asta fiul ei, Michael, care apare pe marele internet, fără poză, adresă ori telefon, ca având 62 de ani și locuind în marele New York…

Aici, și mai multe poze.Citiţi şi

Dior J’adore Infinissime – un înveliș al încrederii

BestSecret este în sfârșit în România: peste 3000 de mărci cu reduceri de până la – 80%

Gândurile, ce pierdere de vreme!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro