Povestea primelor cărți poștale de Crăciun

Catchy

21 December 2013

Poate că azi nu mai cumpărăm prea multe felicitări pe care să le scriem de mână şi să le trimitem prin poştă, dar ne bucurăm când, printre facturi, găsim în cutie şi astfel de scrisori. A fost însă o vreme când cartea poștală era singura modalitate de a transmite de sărbători gândurile bune celor dragi.

Povestea cărţilor poştale de Crăciun începe acum 170 de ani, în Anglia, când pictorul John Callcott Horsley a ilustrat o imagine, la cererea lui Sir Henry Cole, considerat creatorul acestora. Au fost realizate atunci o mie de imagini, reprezentând o familie şi mai mulţi copii, toţi cu un pahar cu vin, ilustraţie ce a provocat controverse, însă s-a dovedit excelent aleasă. Englezii au fost încântaţi de idee, producţia de felicitări a crescut în anul următor şi tot mai mulţi îşi puteau permite să cumpere şi să transmită în acest fel urări de sărbători.

Prima felicitare de Crăciun, 1843

Oficial, folosirea felicitărilor de Crăciun a început în anii 1840 când regina Victoria a Marii Britanii a trimis primele cărţi poştale. De la Casa Albă, prima felicitare a fost trimisă, în anul 1953, în vremea preşedintelui Dwight D. Eisenhower, însă în America au devenit populare după 1875, când un publicist german a început tipărirea lor în număr mare.

New York, 1910: copii privind o vitrină cu cărţi poştale de Crăciun

De mai bine de un secol şi jumătate, în perioada sărbătorilor de iarnă, s-au vândut miliarde de felicitări, dar cea mai scumpă dintre acestea a fost achiziţionată, în 2001, la o licitaţie în Marea Britanie. Este datată în 1843, face parte din seria desenelor originale realizate de John Callcott Horsley şi a fost cumpărată cu 20.000 de lire sterline.

Voi când aţi trimis ultima oară prin poştă o felicitare de Crăciun şi Anul Nou, scrisă de mână? 🙂Citiţi şi

Asta era! Va trebui să renunţi la ciocolată!

La spartul târgului de trăiri

Lui nu-i plac surprizele

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,401 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro