Povești cu lebede

15 December 2019

1907, Anna Pavlova își creează singură rochia pentru rolul din Moartea lebedei.

sawn costum creat de pavlova proginalul

Anna și lebădoiul Jack, preferatul Annei dintre toate animalele și păsările de companie. 

anna pavlova și lebăda

Cândva, după 1912, când se stabilește pentru tot restul vieții la Londra.

1997, Di Caprio, 23 de ani, apare în Vanity Fair fotografiat de Annie Leibovitz îmbrățișând o lebădă, simbolul fidelității în dragoste. Multe fete au suspinat dorindu-și să fie măcar lebede, dacă tot le suflase Kate Winslet rolul din Titanic…

di caprio 1997

2001, la a 73-a Gală de decernare a premiilor Oscar, cântăreața Björk șochează prin ținuta care va stârni vii critici și prea puține aplauze – rochia lebădă. Presupusă a fi avut ca sursă de inspirație fotografia lui Di Caprio, dar mai degrabă mesajul monogamiei. Un subterfugiu repede spulberat cu acuzația de Kitsch de-a dreptul. Publicul larg a avut altă părere: în 2008, rochia intră într-un top al celor mai frumoase ținute de covor roșu din toate timpurile pe locul… 9!

swan-dress

Tot în 2001, Ellen DeGeneres prezintă premii Emmy îmbrăcată cum o vedeți…

emmy awards degeneres

De-a lungul timpului, ținuta a fost parodiată la greu, dar, vorba lui Björk,”la naiba, e doar o rochie!“. A fost de-a dreptul adorabilă într-un interviu în care recunoscut cu o sinceritate dezarmantă: “Eram foarte conștientă când am venit la Oscar că aceasta va fi prima și ultima dată. Și am vrut ca mesajul meu chiar să fie despre fertilitate. M-am gândit să aduc niște ouă (n.red. cântăreața chiar a împrăștiat niște ouă de hârtie pe covorul roșu…). Sunt din Islanda, n-am văzut multe filme hollywoodiene, accidental aflu ce se întâmplă acolo. cele mai multe filme pe care le-am văzut au fost musical -urile lui Busby Berkeley… și cum se cheamă filmul ăla cu mult înot (n.red. aquamusical)? Esther William, genul acela! Așa încât m-am gândit că ar fi foarte potrivit să port o lebădă. Bănuiesc că nu se mai fac asemenea filme acum, nu-i așa? Dar m-am gândit că va fi un omagiu adus lui Berkeley și acelui gen de eleganță.” Asta a fost! 🙂

valentino
O neașteptată reabilitare vine în 2014, când Valentino prezintă în cadrul Paris Fashion Week, ca parte a colecției de primăvară, o reinterpretare foarte apreciată pe blogurile de fashion și în social media.

***

Dar să ne întoarcem la Anna Pavlova…

Moartea lebedei (la început se chema doar Lebăda) este numele unui spectacol de balet pus în scenă pentru Anna Pavlova de către coregraful Mikhail Fokine în 1905 pe solo-ul de violoncel Le Cygne (Lebăda) din Carnavalul Animalelor de Camille Saint-Saëns.

Scurta poveste a ultimelor clipe de viață ale unei lebede a fost prezentată pentru prima dată la St. Petersburg în 1905 și de atunci Pavlova a susținut, cu propria companie de balet, aproape 4000 de reprezentații în întreaga lume.

Anna_Pavlova_as_the_Dying_Swan

1905, primul spectacol, prima rochie

Dansul ei a influențat interpretarea modernă a balerinelor din rolul lui Odette din Lacul lebedelor a lui Ceaikovski, dar a fost sursă de inspirație și pentru alte interpetări netradiționale sau diverse adaptări.

circa 1910 © Bettmann/CORBIS

Fotografiile de mai jos îi aparțin fotografului ruso-american Heeman Mishkin, cel care era portretistul oficial al Metropolitan Opera din New York.

Anna Pavlova, costumed as The dying swan (5)

Anna Pavlova, costumed as The dying swan (4)

Anna Pavlova, costumed as The dying swan (3)

Anna Pavlova, costumed as The dying swan (2)

Anna Pavlova, costumed as The dying swan (1)Photographs by Mishkin

Bolnavă și speriată de doctori că nu va mai putea dansa, Pavlova spune “mai bine moartă”.  Moare într-un hotel din Paris, de pleurezie, după ce a refuzat operația, cu trei săptămâni înainte de a împlini 50 de ani. Iar ultimele ei cuvinte ar fi fost: “pregătiți-mi costumul de lebădă!”.

Dacă v-a plăcut de Anna Pavlova și aveți copii atrași de această artă, le puteți face cadou niște cursuri de balet pentru incepatori. 🙂 Trebuie să vă mai spun că am o prietenă de aproape 37 de ani care s-a apucat de balet de vreo doi ani. De la zero. La fel cum alte fete se apucă de salsa sau de tango. Important e dansul. 🙂Citiţi şi

Killers of the Flower Moon

Harababura planetară – Don’t Look Up

Doar fericirea e mereu la fel – Scenes from a Marriage

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro