Cannes 2012: 22 de filme, nicio femeie regizor

15 May 2012

“Niciun festival fără un scandal” pare să fie deviza şi anul acesta pentru Festivalul de Film care stă să-nceapă la Cannes. Anul trecut, în centru a fost cineastul danez Lars von Trier, care şi-a exprimat simpatia pentru Hitler, fiind declarat imediat persona non grata pe Croazetă. Ecourile scandalului s-au stins greu, regizorul a fost nevoit să-şi pună cenuşă în cap şi iată-ne ajunşi la cea de-a 65-a ediţie. Anul acesta vizaţi sunt chiar organizatorii festivalului, acuzaţi de sexism de un grup de regizoare franceze, nemulţumite că în competiţia oficială nu există nicio peliculă regizată de vreo femeie.

 “Regizorii celor 22 de filme din competiţia din acest an sunt toţi – ce coincidenţă fericită – bărbaţi. Festivalul va premia pe cineva din cercul său de apropiaţi, apărând fără niciun ascunziş valorile virile”, afirmă în scrisoarea lor regizoarea Virginie Despentes, cineasta Coline Serreau şi actriţa Fanny Cottonçon. Publicată în ziarul Le Monde, simultan cu o petiţie lansată online, scrisoarea de protest e sprijintă deocamdată de peste o mie de persoane, majoritatea femei care au legătură cu industria cinematografică franceză.

În spatele iniţiativei se află grupul feminist La Barbe, care aminteşte şi că trofeul Palme d’Or a fost atribuit doar o singură dată unei femei. În 1993, regizoarea neo-zeelandeza Jane Campion a fost recompensată pentru “Pianul”, peliculă în care senzualitatea se îmbină armonios cu acordurile de pian. “Iar anul trecut, probabil din cauza unei lipse de vigilenţă, patru femei au fost incluse în lista celor 20 de nominalizaţi în competiţia oficială”, adaugă protestatarele.

“În acest an, domnilor, v-a venit mintea la cap şi noi suntem copleşite de bucurie. Festivalul de Film de la Cannes va permite lui Wes, Jacques, Leos, David, Lee, Andrew, Matteo, Michael, John, Hong, Im, Abbas, Ken, Sergei, Cristian, Yousry, Jeff, Alain, Carlos, Walter, Ulrich şi Thomas să demonstreze încă o dată faptul că «bărbaţii apreciază profunzimea femeilor doar atunci când este vorba de decolteul acestora»”, mai scrie în scrisoare.

Doar şapte femei regizoare merg anul acesta la Cannes, toate franţuzoaice ale căror filme vor fi proiectate în celelalte secţiuni ale festivalului.

Iar reproşurile nu se opresc aici! “Aţi făcut totul pentru a le împiedica pe femei să îşi găsească un loc în acest mediu foarte protecţionist. Mai presus de orice, tinerelor fete nu trebuie să le vină ideea că, într-o bună zi, ar putea avea îndrăzneala să facă un film şi să urce pe treptele din faţa Palais des Festivals prin propriile merite, nu la braţul unui Făt Frumos”, adăugă indignate autoarele scrisorii.

Toate acuzaţiile au fost dezminţite de Thierry Fremaux, delegatul Festivalului de Film de la Cannes, care a asigurat cinefilii că nici nu se pune problema ca un film să fie selectat doar pentru că a fost regizat de o femeie. “Acest lucru ar crea un precedent care ar submina scopul festivalului”, a adăugat el. Pe bună dreptate, Fremaux subliniază că astfel de întrebări nu trebuie lansate doar înaintea festivalului, ci de-a lungul anului şi peste tot în lume: “Drepturile femeilor trebuie apărate dincolo de Cannes.”

Deocamdată ele sunt apărate de principalele reviste pentru femei din Franţa, care au titrat zilele acestea: “Sexismul pe Croazetă” sau “Festivalul de Film de la Cannes 2012: Unde sunt femeile?”. Câteva dintre ele sunt, iată, în juriu.

Articol apărut în www.clubdiverta.ro, noua revistă de cultură urbană îngrijită de publisherul catchy.ro.Citiţi şi

Cu dor de marele ecran: filme multi-premiate la ediția aniversară TIFF

Mereu, ura…- Les Misérables

The Piano – cel mai valoros film realizat de o femeie-regizor

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro