Românii nu pot şi nu trebuie să-l uite pe Brâncuşi…

Catchy

27 September 2016

Patru tineri artişti din Timişoara şi-au propus nu numai să doneze bani pentru achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”, în cadrul campaniei oficiale, ci să se implice mai mult, prin iniţierea unui proiect artistic inedit: o operă tribut cu chipul lui Brâncuşi, realizată din 7000 de cuie şi 20 de kilometri de aţă (string art).

„La fel cum Brâncuşi a spus arta trebuie să apropie, iar nu să depărteze, noi am asemănat românul cu un cui, care poate să îşi susţină cauza, să lupte pentru ea” spune Mateescu Rareş, unul dintre artişti.

invitatie_chipul_brancusi

În prezent, opera se află expusă, până pe 29 septembrie, la Galeriile ArtMark din Bucureşti, asta după ce deja a fost la Târgu Jiu, Craiova şi Timişoara.

Românii sunt invitaţi să o viziteze și să cumpere simbolic un cui (în valoare de 10 lei, bani care sunt donaţi campaniei „Brâncuşi e al meu”) pentru a se alătura astfel tuturor celor care au donat deja pentru „Cuminţenia pământului”. De asemenea, opera poate fi achiziţionată în întregime, pe loc, pentru suma de 10.000 de lei, bani care, de asemenea, vor fi donaţi campaniei.

Tinerii artişti precizează că, în cazul în care campania „Cuminţenia Pământului” (valabilă până pe 30 septembrie) va eşua, banii vor fi folosiţi pentru amenajarea aleilor parcului Coloanei Infinitului cu povestiri din viaţa lui Brâncuşi.

Şi asta pentru că, deşi au existat şi voci împotriva campaniei „Brâncuşi e al meu” – campanie iniţiată de guvernul României pentru strângerea a şase milioane de euro pentru achiziţionarea statuii lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului” -, artiştii timişoreni mărturisesc că românii nu pot şi nu trebuie să-l uite pe Brâncuşi.

„Cuminţenia pământului… A fost încercarea mea de a da de fundul oceanului, cu degetul arătător (încercarea de a atinge vechimea, arhaicul). Căci mi-a fost prea mare spaima când i-am ridicat vălul… Femeia nu trebuie niciodată dezvăluită… Isis trebuie să rămână acoperită sub cel puţin unul din cele şapte văluri ale frumuseţii sale, cel al misterului – care îi oferă şi preţuirea şi nemurirea. Cuminţenia pământului a fost, pentru mine, ceea ce este cu mult mai adânc femeia – dincolo de psihologia dumneavoastră!” – Constantin Brâncuşi depre opera saCitiţi şi

Sunt o duduie cu un uşor handicap

Brâncuși, piatră de poticnire

“Femeile care susţin BNR sunt uitate, nefolosite, bătrâne și bolnave”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
214 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro