S-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai?

10 April 2021

Moartea Prințului Philip, soțul Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a, la o sută de ani fără două luni, vestește un anume sfârșit în monarhia britanică (Marea Britanie însăși e la o răscruce teribilă, care ne privește și pe noi, aici, la capătul lumii). 

Prințul consort a avut o viață lungă și plină de însemnătate. Pe meleagurile noastre, viața aceasta a fost deja redusă la anecdotică de lumea a treia (n-a mai apucat premiul de la primărie, s-a dus în ceruri să se joace cu Regele Mihai ș.a.m.d.). Încă o dată, suntem foarte departe. Ocupațiunea noastră mintală e tot la prostii. Poate că, uite, totuși, atât putem și merităm: să stăm cu proștii noștri în cap.

Prințul Philip a fost unul dintre oamenii care și-au marcat secolul. În cazul său niciunul dintre cuvintele acestei fraze nu este o exagerare. A trăit o sută de ani, a participat la zeci de mii de evenimente regale, i-a fost alături Reginei șapte decenii, a fost, neîndoielnic, cineva. 

Rolul său în modernizarea monarhiei britanice, în încercarea de a o ține ancorată în secolul XX și mai târziu în secolul XXI, a fost întotdeauna subestimat. 

De asemenea, așa cum bine știm de la Tolstoi fiecare familie nefericită e nefericită în felul ei. Nici familia regală britanică n-a evadat din axioma cu care se deschide Anna Karenina.

Prințul Philip avea un umor negru și adeseori amar, care acum îl face atât de incorect politic în ochii celor cu ochelari de cal. 

De asemenea, propaganda comunistă a dat rod în oamenii noi, incapabili să vadă dincolo de dictatul gloatei, fără posibilitatea de a înțelege ce înseamnă o coroană, responsabilitatea sau o anume decență. 

Bine că există, totuși, Pula, câinele actriței (vorba vine), ca să se poată emite părere obligatorie și în trena patrupedului. Suntem, desigur, ceea ce ne preocupă.

Prințul Philip a fost un supraviețuitor într-o epocă în care monarhiile au sfârșit zdrobite. Nici familia sa nu a scăpat de mersul istoriei, marcat de intrarea brutală a maselor în istorie. Aristocrația a pierdut. 

Dar Prințul Philip cumva a reușit să iasă întreg din acest veac, un bărbat puternic și încăpățânat, dintr-o lume veche, care tot dispare. 

Și suntem atât de orbiți de secolul selfie că nici măcar nu vedem golul imens care ne-a tot crescut în jur.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Răzbunare de tip #MeToo – Promising Young Woman

Album de familie româno-britanic

Istorii pe pâine – Eating out 5. Let them eat cake, she said

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro