S-a întâmplat pe 9 august

9 August 2015

1173 – Începe construcţia clopotniţei care avea să devină Turnul înclinat din Pisa, punctul de reper al oraşului italian cu acelaşi nume. Când construcţia acestuia a ajuns la etajul trei, din cauza solului argilos, a început să se încline spre sud-est. Timp de o sută de ani s-au sistat lucrările pentru a fi reluate cu construcţia oblică a următoarelor patru etaje, în scopul compensării înclinării. A urmat o nouă pauză. Turnul a fost finalizat de-abia în 1372. Iniţial, fusese proiectat ca o campanilă pentru Domul din Pisa, însă, datorită înclinării sale, a devenit treptat obiectiv turistic recunoscut în toată lumea. Ultima sa consolidare a început în 1990 şi s-a terminat în 2001, când a fost redeschis publicului.

turnul din pisa

1483 – Este celebrată prima Liturghie în Capela Sixitină din Roma, marcând astfel momentul deschiderii sale; este capela palatului papal din Vatican şi a fost construită între 1472 şi 1483 în timpul papei Sixtus al IV-lea, cel care i-a dat şi numele. Este una dintre cele mai mari comori artistice ale Europei prin picturile murale semnate de Michelangelo. Aici se ţin conclavurile cardinalilor pentru alegerea fiecărui nou papă.

capela sixtină

pe 9 august 1945 BBC anunța:

“In a statement issued from Guam, General Carl A Spaatz, Commander of the US Strategic Air Forces in the Pacific, said: “The second use of the atomic bomb occurred at noon, August 9, at Nagasaki. Crew members report good results. No further details will be available until the mission returns.”

(a doua utilizare a bombei atomice s-a întâmplat la prânz, pe 9 august, la Nagazaki. Membrii echipajului au raportat bune rezultate. Alte detalii vor fi disponibile cânt se vor întoarce din misiune)
The good results au fost: cam 30% din orașul Nagasaki, port important, distrus, 74.000 de morți și cam tot atâția răniți. Pe 14 august, Japonia se preda aliaților.

1963 – Se naşte Whitney Houston (1963 – 2012), cântăreaţă, manechin, actriță și producătoare americană. În anul 2009, a intrat în Cartea Recordurilor, ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. (Citiți aici povestea ei.)

whitney-houston-bobbi-kristina-brown-zoo_9b978f5a60_01

 Whitney este găsită moartă în cada unei băi de hotel, iar fiica ei, Bobbi Kristina, 22 de ani, este găsită în comă în baia de acasă, pe 31 ianuarie 2014 și moare pe 26 iulie 2015. 

Până în 2010 primise un total de 415 premii, printre care două Premii Emmy, şase Premii Grammy, 30 Billboard Music Award şi 22 de premii American Music Award. De asemenea, Whitney Houston este şi una dintre cele mai bine vândute artiste, cu peste 170 de milioane de albume, single-uri și videoclipuri. În 1992, joacă în primul ei film „The Bodyguard” a cărui coloană sonoră a câştigat Premiul Grammy pentru albumul anului, iar singe-ul principal „I Will Always Love You” devine cel mai bine vândut disc single din istoria muzicii al unei artiste.

1991 – Moare Cella Delavrancea (1887 – 1991), scriitoare, pianistă şi profesoară de pian, fiica lui Barbu Ştefănescu Delavrancea; este una dintre prietenele intime ale Reginei Maria a României. A trăit 104 ani și a fost primul artist din istoria culturii române care a participat la sărbătorirea propriului centenar, în 1988, la Ateneul Român, printr-un concert de gală în care a cântat alături de pianistul Dan Grigore.Citiţi şi

Iubirea care nu îndrăznea să-și spună pe nume

Could I Have This Kiss Forever

Blestemul din familia cântăreței Whitney Houston lovește din nou – Nick Gordon, 30, găsit mort

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro