Salma Hayek: „Harvey Weinstein este și monstrul meu”

Catchy

14 December 2017

Salma Hayek a vorbit! Și-a făcut curaj să se declare public victima agresiunilor sexuale ale lui Harvey Weinstein. O poveste de care este rușinată, pe care ar fi vrut-o îngropată odată cu iertarea agresorului. Cât de reală poate fi ea și câtă liniște poate aduce celui care iartă. Inspirată de nenumăratele femei care au ales să-l dea în vileag pe Weinstein și revoltată de faptul că America are un președinte acuzat de mai multe ori de hărțuire sexuală, Salma Hayek vorbește pe larg despre tot ce i s-a întâmplat.

Pornind de la ambiția și dorința sa de a da viață Fridei – un simbol al culturii mexicane – a fost fericită când Weinstein i-a spus „da”, cu promisiuni de o colaborare lungă, o dorită validare a carierei ei de până atunci. Curând, însă, Salma a trebuit să spună „nu”. “Nu”, aparițiilor lui neașteptate la orice oră din noapte la hotelurile în care se afla cu filmările – inclusiv ale unor proiecte fără legătură cu el -, “Nu”, propunerilor de a face duș împreună sau de a fi privită în timp ce face duș, “Nu”, propunerii ca Weinstein sau un prieten al acestuia dezbrăcat să-i facă un masaj, “Nu”, cererii de a se dezbrăca împreună cu altă femeie în fața aceluiași monstru… și seria „Nu”-urilor nu se oprește aici, ceea ce l-a făcut pe Weinstein să se întoarcă împotriva ei cu multă ură.

Salma Hayek in Frida

Salma Hayek pe platourile de filmare ale peliculei „Frida” – foto Susana Gonzalez/Newsmakers

Weinstein nu s-a dat în lături de la nimic – a amenințat-o cu moartea, cu renunțarea la proiectul Frida, a avut cereri absurde legate de realizarea lui. Dar Hayek a rescris scenariul cu ajutorul lui Edward Norton, a găsit finanțare, regizor și actori faimoși pentru a-l continua. Are și o explicație pentru această încăpățânare de a-și duce visul la capăt: tocmai celui care o făcea să creadă că nu valorează nimic ca om și ca artist și că doar trupul ei contează (îi spusese chiar că nu e destul de sexi în rolul Fridei!) voia să-i demonstreze contrariul și să-l oblige să-i recunoască talentul. De înțeles cumva, când ești ținta unui asemenea asalt din partea cuiva aflat într-o poziție de decizie… Pe parcursul filmărilor, n-a mai hărțuit-o, dar a continuat să pună piedici și să amenințe cu sistarea. I s-a năzărit că filmul nu avea scene explicite de sex și Selma a trebuit să filmeze o scenă în care se afla dezbrăcată împreună cu o altă femeie (vă amintiți de obsesia lui?), altfel, inutilă pentru film.

“Frida” a obținut șase premii Oscar și a fost un succes de box office nesperat. Aprecierea pe care Salma Hayek o căuta, chiar cu un asemenea preț, a venit cu anii, dar tăcerea asupra acestei drame a măcinat-o. E bine că există Frida, o minune de film, nu e bine că Selma a trebuit să tracă prin ce-a trecut. Și iarăși e bine că a vorbit.

Bărbații au putut hărțui sexual pentru că femeile tac. Dacă femeile vorbesc, simplu, bărbații își vor ține pantalonii pe ei și își vor înghiți vorbele ofensatoare.Citiţi şi

Catherine Deneuve, de partea bărbaților

TIME’S UP sau sfârșitul hărțuirii sexuale

TIME: Persoana anului 2017 – Cei care au rupt tăcerea (#metoo)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
1,083 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro