Saltul din cuib – Lady Bird

Mădălina DumitrachePentru un prim film realizat în calitate de regizor, Lady Bird, Greta Gerwig a înregistrat un succes – această producție, destinată inițial sălilor de cinema de artă (art theatres), a fost recompensată deja cu două Globuri de Aur (categoria „Cel mai bun film” și „Cea mai bună actriță” – Soairse Ronan). Interesul acestei cineaste, din zona cinemaului independent, pentru subiecte și teme de inspirație alleniană (To Rome with Love, Damsels in DistressMistress America și Frances Ha) nu reprezintă o noutate. De această dată, subiectul vizează evoluția unei adolescente care se zbate să nu repete destinul mamei sale: Christine „Lady Bird” McPherson (Saoirse Ronan) vrea să își schimbe în mod radical stilul de viață. Face numai ceea ce îi convine, e genul de adolescentă care intră în dispute verbale cu mama sa, atunci când aceasta e la volan, nu e defel serioasă, își vopsește părul în culori roșiatice, se împopoțonează cu zeci de brățări, caută un look cu tentă gothică și se autoproclamă „Lady Bird”.

Lady Bird 1

În fapt, Christine este o tânără ambițioasă, inteligentă și talentată, care studiază într-o școală catolică. Dorind să evadeze din perifericul Sacramento, ea visează la o viață diferită, plină de zgârie-norii din Coasta de est, universitățile Ivy League și de cultura cosmopolită din uimitorul New York. Mama sa (Laurie Metcalf) muncește din greu, ca infirmieră, pentru a putea întreține familia afectată de pierderea locului de muncă al tatălui (Tracy Letts) lui Christine /„Lady Bird”. Bunăoară, Greta Gerwig livrează o introspecție într-un microunivers: fata modestă din orășelul de provincie, care încearcă să evadeze, sub carcasa de „artistă atinsă de aripa geniului”, în California /„Cetatea visurilor”, portretizând „adolescenta eternă”.

Lady Bird 2

Cu rezultate și note modeste, fără alte legături, adolescenta are nevoie de activități extrașcolare  cu gândul de-a mări șansa admiterii la un colegiu cu renume. Odată intrată în „Clubul de artă dramatică”, Christine își modifică viața socială (leagă prietenii, se înfiripă primele idile). Totuși, nu e suficient, intransigenta mamă îi solicita să depună mai mult efort la matematică, dorind mereu ca fiica ei să fie o persoană, mai degrabă, practică și mai puțin boemă. Latura creativă i-o cultivă, însă, tatăl ei, sprijinindu-i activitățile de natură artistică. Glisând între cele două dimensiuni total opuse, Christine /„Lady Bird” navighează în capriciosul defileu al tranziției de la adolescență spre maturitate în zborul de emancipare. Conflictul dintre generații, relația strânsă cu cea mai bună prietenă, teama de necunoscut/viitor, dezamăgirile și bucuriile primilor fiori ai iubirii, toate refac povestea acestei treceri de la o etapă a vieții la alta.

Lady Bird 3

Meritul cineastei rezidă în faptul că a configurat o atmosferă încărcată de farmec din acel amestec de visuri de popularitate și mărire și micile compromisuri personale și de-a selecta o distribuție alcătuită din actori impecabili. Întortocheatele traiectorii spre alții, dar și către sine – refăcute de talentata Saoirse Ronan – transformă această peliculă dintr-un banal teen movie într-un sensibil și emoționant film de atmosferă. Tensiunile familiale, dificultatea de comunicare și ecloziunea finală (tipică într-un „coming of age story”) își multiplică unghiurile în povestea din Lady Bird. Chiar dacă acțiunea din film e datată în perioada 2002, Greta Gerwig readuce spiritul coloraților ani ‘80, iar excentrica eroină poartă ceva din autobiografia exuberantei cineaste. Grație muzicii semnate de Jon Brion (Magnolia) și imaginii realizate de Sam Levy, realizatoarea o pune în valoare pe „Lady Bird”.

Lady Bird 4

Saoirse Ronan „duce greul” în această formulă cinematografică, dar și ceilalți actori din rolurile secundare o completează perfect. În această galerie, se remarcă cea mai bună amică, întrupată de excelenta Beanie Feldstein, și părinții ipostaziați de Laurie Metcalf și Tracy Letts.

Lady Bird 5

Confruntată de timpuriu cu roluri „de trecere” (Hanna, Atonement), actrița de douăzeci și trei de aniSaoirse Ronan – găsește în rolul din Lady Bird încununarea calităților sale, ilustrând energia adolescentei – ba comice, ba îndârjite -, dar întotdeauna sensibilă. Greta Gerwig i-a oferit un „rol de aur” prin care-a convocat universalitatea și-a etalat propriile excentricități, camuflându-și slăbiciunile într-un portret hazliu și totodată tandru, lipsit de cinism sau exagerări. Cu temperamentul ei de actriță lunatică și cu aptitudinile sale de-a jogla cu verbul, iradiind umor de calitate, Greta Gerwig sondează profunzimile vârstelor și lansează păsări în zborul spre lumină. Lady Bird rămâne un subtil portret al nostalgiilor.

Regia: Greta Gerwig

Scenariul: Greta Gerwig

Imaginea: Sam Levy

Montajul: Nick Houy

Muzica: Jon Brion

Distribuția:

Saoirse Ronan – Christine McPherson/„Lady Bird”

Laurie Metcalf – Marion McPherson

Tracy Letts – Larry McPherson

Lucas Hedges – Danny O’Neill

Timothée Chalamet – Kyle Scheible

Beanie Feldstein – Julianne „Julie” Steffans/„Julie”

Durata: 93 min

Premii, nominalizări:

Premiile Oscar, 2018:

Categoria Rezultatul
Cel mai bun film
Eli Bush Nominalizat
Scott Rudin Nominalizat
Evelyn O’Neill Nominalizat
Cea mai bună actriță în rol principal – Saoirse Ronan Nominalizat
Cel mai bun scenariu original – Greta Gerwig Nominalizat
Cea mai bună actriță în rol secundar – Laurie Metcalf Nominalizat
Cel mai bun regizor – Greta Gerwig Nominalizat

Premiile Globul de Aur, 2018:

Categoria Rezultatul
Globul de Aur pentru cel mai bun film (comedie/muzical) Câștigător
Globul de Aur pentru cea mai bună actriță (comedie/muzical) – Saoirse Ronan Câștigător
Globul de Aur pentru cel mai bun scenariu – Greta Gerwig Nominalizat
Globul de Aur pentru cea mai bună actriță  în rol secundar – Laurie Metcalf Nominalizat

Premiile BAFTA, 2018:

Categoria Rezultatul
Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, rol principal – Saoirse Ronan Nominalizat
Premiul BAFTA pentru cel mai bun scenariu original – Greta Gerwig Nominalizat
Premiul BAFTA pentru cea mai bună actriţă, rol secundar – Laurie Metcalf Nominalizat

Și tu poți recomanda un film/spectacol/concert care ți-a plăcut.

Trimite-ne recenzia pe adresa office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața în roz a femeilor din plastic – Barbie

«Comedia erorilor» pe Titanic – Let Them All Talk

Cadrilul feminității – Little Women

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro