Salutări de la Gretchen! Cum care Gretchen?

8 December 2019

Se apropie Crăciunul și ar fi cazul să o lăsăm mai ușor cu mantrele și tantrele, să mai cugetăm și politicește corect, între două sarmale. Fătuca asta din ceramică mi-a făcut un semn de pe raftul cu ornamente al unui magazin din Toulouse. Doar mie? Nu mai era nimeni în jur.

Greta? Hmm… Nu-mi place furia ei, dar privind figurina care-i seamănă, mi-am adus aminte că, în timp ce eu cumpăr bucuria unei sărbători de iarnă, undeva, în sudul Franței, oamenii încă mai scot din case noroiul inundațiilor care se succed an după an. Că unii, după o viață, înțeleg că natura a tras linie și le-a spus clar că nu mai au ce căuta acolo, că trebuie să plece.

Mi-am adus aminte că zilele trecute, Macron a cerut uniunii europene să taxeze companii americane care fac afaceri în Europa, Google, Amazon, Facebook etc. Giganți moderni, dintr-o Walhalla modernă, în care Odin și Loki se numesc astăzi, Trump, Putin, Xi Jinping. Și răspunsul lui Trump, care este cu un picior în elicopter, amenințat de impeachement-ul cerut de democrații furioși și frustrați, a fost să amenințe cu taxarea brânzei și a șampaniei franceze.

În timpul ăsta, în sudul Franței, plouă ca în vremea lui Noe. O catastrofă după alta se înlănțuie ca într-o cavalcadă a walkiriilor dintr-o operă wagneriană.

Privind-o pe Gretchen, îmi vine în minte Asgard, tărâmul blestemat de Loki. Amurgul zeilor? Și pentru ce? Nu-mi place furia lui Gretchen, dar ”nebunia” ei îți dă fiori reci pe șira spinării, pentru că ”nebunii” spun de multe ori adevărul și nu ne plac, pentru că adevărul ne transformă visul în coșmar.

Nu există Planetă B, îi transmitea Macron lui Trump și un început care promitea să fie ”a beautiful friendship” ca cea dintre maiorul Renault și Rick Bogart din Casablanca, se transformă în ură și furie. Iar furia unor zei, care au în vârful stiloului soarta lumii, poate să lase pământul sterp ca Asgard.

În timpul ăsta, o Mediterană supraîncălzită spulberă azurul unei coaste în care luxul și cazinourile țineau luminile aprinse tot anul. Noroiul curge pe La Croisette de Cannes.

Privesc figurina din raft. Ține în mână o stea, poate o speranță, poate o iluzie.

Ok, Gretchen, facem pace. Eu sunt mai nebun ca tine, de vreme ce stau de vorbă cu o figurină de ceramică și aud marșuri de Wagner.

Zilele următoare se anunță ploi în sudul Franței. Mediterana este încă foarte caldă… Se apropie Crăciunul.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Despre cum să-i lași să plece, având inima împăcată. Despre cum să pleci tu cu grație și recunoștință

7 motive pentru a cumpăra un aparat de vidat

Despre formele pe care le poate lua scrisul în câteva exemple subiective

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro