Sandale, băi, sandale! Nu papuci!

17 August 2015

Emanuel PârvuRecunoștința nu se învață. Sau cel puțin așa se spune. Sunt lucruri cu care te naști și (evident) lucruri cu care nu te naști.

A fi recunoscător nu cred că ține de valoarea lucrului pe care l-ai primit. Cred că recunoștința vine la prețul sentimentului pe care cel care a făcut ceva pentru tine l-a avut în momentul respectiv.

Una dintre bucățile pe care le iubesc cel mai mult din dramaturgia universală sună cam așa :

Ea: Ce mare lucru ți-am cerut? O pereche de sandale?

El: Oprește-te, te rog…

Ea: Pentru ce? Lasă să știe toată lumea că-n loc de sandale de vară, eu umblu-n papuci…

El: Oprește-te….

Ea: (țipând din ce în ce mai tare) De ce? Sandale, băi, sandale! Nu papuci! Mai ții minte ce mi-ai spus când ți-am zis că voiam sandale?

El: Te rog… te rog…

Ea: (țipând) Mi-ai spus că ”în papucii ăștia se poate trăi”! Io voiam sandale! Înțelegi, bă? Sandale! Cum are orice femeie! De nimic nu ești în stare!

El înghiți cu toată durerea pământului și lacrimile începură să-i curgă pe obraz. Cu ultimele puteri, vocea îi ieși sugrumată din piept.

El: Am muncit trei luni de zile în zloată și-n zăpadă pentru papucii ăștia, iubindu-te în fiecare clipă.

picioare

Știu că am mai spus asta undeva. La fel de bine știu că reprezintă o mare parte din relațiile umane, pline de durere, de nedreptate, de ambiguitate, de ambiții, de demonstrații, de furie.

Cred că oamenilor le lipsește ceva. Nu tuturor. Doar unora. Le lipsește partea acționării prin prisma emoției. Și mai cred că tot ce se spune, tot ce se întâmplă, nu prea mai poate fi șters. Îți mai astupi, îți mai îngropi, te chinui să te faci că nu s-a întâmplat. Doar că știi foarte bine că s-a întâmplat. Și că nu prea mai poate fi șters. Poate fi astupat, acoperit, iertat. Dar uitat, niciodată.

Cred că recunoștința vine la pachet cu sufletul. În general, nu cred în oameni răi. Adică nu cred că există apriori oameni răi. Cred doar că există oameni închistați, oameni care nu pot vedea mai departe de acțiunea de moment, oameni care își dau (sau nu) seama prea târziu. Câteodată e bine că e și prea târziu. Doar că uneori e… cam prea târziu.

Cu aceeași tarie cred că recunoștința nu are treabă cu iubirea. Nu trebuie să-l iubești ca să te porți frumos. Ar fi suficient să fii om. Pur și simplu om.Citiţi şi

Atunci mi-am dat seama că îl iubeam, iar el și-a dat seama de ce nu putea să-și amintească decât de mine

Ne-am privit în ochi, cu respirația oprită…

Astăzi mi-am șters contul de instagram

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mihaela / 24 September 2015 16:38

  Din ce piesa este dialogul? In articol scrie: “una din bucatile din…. dramaturgia universală”.

  Reply
 2. brita / 31 August 2015 11:41

  poate sa-mi zica cineva de unde sunt sandalele din poza???

  Reply
 3. Ramona / 30 August 2015 7:44

  Sau poate pe unele ne-a impresionat atat de mult, incat nu avem ce sa adaugam sau sa polemzam. Depinde din ce material suntem plamadite.
  Eu sunt de parere ca recunostinta, caci asta e fondul articolului, nu imposibilitatea lui de a-i cumpara sandale, este o virtute din ce in ce mai rar intalnita. Multi stau cu ea in gura, dar la nivel mental ori sufletesc n-au invatat sa o simta ori sa o exprime.

  Reply
  • Liviu / 2 September 2015 0:16

   Comentariul. Britei este genial si in acelasi timp edificator pt ce am vrut sa spun.Singura greseala pe care am facut-o a fost sa generalizez.

   Reply
 4. Liviu / 30 August 2015 5:05

  🙂 Deloc surprinzatoare lipsa de comentarii la aceste articol.Fiind un site accesat in general de femei acestea nu au reusit sa inteleaga de ce nu i-a cumparat pantofi.

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro