Șapte condiții pentru o Bătrânețe de Succes

27 October 2020

Lansat ca o sinteză a celorlalte concepte despre bătrânețe, conceptul de Bătrânețe de Succes vine în antiteză cu bătrânețea „uzuală“ ce are o viziune patologică și o privește în funcție de calitatea ei, respectiv în funcție de nivelul de sănătate, de modul de funcționare și capacitate de participare la diverse acțiuni, contexte.

În același timp, bătrânețea de succes are ca intenție dezvoltarea unei modalități pozitive de a îmbătrâni, având în vedere următoarele criterii:

(1) absența bolilor și scăderea riscului de boli și dizabilități;

(2) un nivel înalt de funcționalitate mentală și fizică;

(3) menținerea controlului emoțional și menținerea sentimentului de satisfacție interioară;

(4) păstrarea potențialului psihologic și social și a bunăstării;

(5) un bun nivel de energie pentru o angajare activă în viață;

(6) constanță în menținerea de relații strânse cu cei din jur;

(7) participare continuă și calitativă la activități familiale și sociale.

Pentru atingerea concretă a acestui concept este necesară formularea și lansarea timpurie a unui program de viață echilibrată, care anticipează trecerea în această fază a vieții.

Strategiile pentru o bătrânețe de succes sunt:

 • prevenția,
 • prevenirea problemelor predictibil,
 • protecția condiției existente de sănătate și de funcționare,
 • îmbunătățirea condiției existente de sănătate și de funcționare,
 • autoevaluarea continuă.

Ce e de făcut

 1. Îngrijirea corpului fizic: restricția calorică; suplimentele cu nutrienți, vitamine, fibre și minerale; o bună hidratare; îngrijirea specifică a pielii, a feței, a părului și a unghiilor; activitatea fizică și exercițiile fizice: exercițiile aerobice sau cardio, ridicarea de greutăți (bodybuilding) dacă nu sunt contraindicații, mersul pe jos, mersul pe bicicletă, înotul, gimnastica și dansul, exerciții de flexibilitate, de elongație musculară, de tonicitate și echilibru, yoga; exerciții de respirație, relaxare musculară progresivă; sexualitate activă; odihnă (acțivități relaxante, distractive, hobby-uri) și somnul.
 2. Îngrijirea corpului mental și a corpului emotional: optimizarea funcționării cognitive prin intervenții cognitive și tehnici de antrenament cognitiv; păstrarea și exersarea calității memoriei; tehnici de menținere a atenției în prezent (mindfulness); controlul emoțional prin creșterea toleranței la realitate așa cum este; creșterea capacității de a face față dificultăților; creșterea rezilienței la informații noi, intervenții, sprijin de orice tip din afară; managementul factorilor de stres și a presiunii timpului; dezvoltarea optimismului, asertivității, creativității; promovarea stărilor dezirabile; promovarea și protejarea calităților individuale.
 3. Îngrijirea corpului energetic și spiritual: spiritualitatea/religiozitatea în sensul de practică concretă a unor activități, citit (carti editura artcarti de paulo coelho), urmărit documentare pe temă etc.; căutarea de înțelesuri ale vieții și ale morții, lecții de viață, sensuri și scopuri pozitive, înalte, valori de un alt tip; exersarea trecerii în revistă a vieții într-un mod pozitiv; cultivarea înțelepciunii, iertării, împăcării, acceptării, recunoștinței.
 4. Construirea și menținerea mediului social: promovarea relațiilor sociale; promovarea sănătății psihosociale; dobândirea de noi experiențe; găsirea și menținerea unei rețele de suport social; menținerea unei relații echilibrate cu familia; menținerea independenței și autonomiei.

Laura-Maria CojocaruCitiţi şi

Pentru toate femeile de 60+, pardon, pentru toate femeile :)

“Am curățat mai multe toalete decât voi toți împreună și unele dintre ele erau … Pur și simplu nu pot să uit. Asta e viața.” Jensen Huang

Cum va fi 2024, ANUL DRAGONULUI VERDE DE LEMN

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro