Scoțiencele – primele femei din lume care nu vor mai plăti tampoanele

28 February 2020

Parlamentul scoțian a aprobat în această săptămână, premieră în lume!, planul de a face gratuite pentru toate femeile produsele sanitare folosite în perioada ciclului. Ele se vor găsi la liber în toate centrele comunității, cluburi farmacii, iar costul anual al acestei măsuri este estimat la 24,1 milioane lire (31 milioane de dolari). Propunerea a trecut de prima etapă cu 112 voturi pentru, niciun “împotrivă”, nicio abținere. Atât de în serios iau scoțienii problema egalității de gen. femeile sunt “penalizate” să cheltuiască mai mult pentru o funcție naturală a corpului lor. Nu este nici just, nici echitabil. În 2018, Scoția a fost prima țară din lume unde aceste produse sanitare au fost distribuite gratuit în școli, licee și universități. Poate are legătură cu faptul că prim-ministru, din 2014, este Nicola Sturgeon, 49 ani.

În UK, produsele acestea sunt taxate cu 5%. David Cameron, fostul prim-ministru, ar fi vrut să elimine “taxa pe tampon” din 2016, dar regulile UE n-au permis acest lucru. Asta spune că, nici dacă ar exista voință politică pe acest subiect (dar sigur pudoarea ar câștiga în parlamentul nostru, cum să discute ei despre menstruație?!?), n-ar fi posibilă o asemenea măsură și în România. Așa că, degeaba am spune și noi “Accesul la produsele pentru menstruație este un drept. Punct!” “Access to menstrual products is a right. Period.” (e un joc de cuvinte aici, period înseamnă și punct, dar și ciclu)

SursaCitiţi şi

În clasa a VII-a am vorbit la școală despre menstruație și corpul femeilor

Hendrick’s Neptunia lansat în România de Alexandrion Group

LES EAUX DE CHANEL – PARIS-ÉDIMBOURG, a cincea destinație

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro