Sheryl Sandberg nu este prima femeie care realizează că munca la 50 de ani nu este o plimbare în parc

18 June 2022

Jurnalista Gaby Hinsliff a făcut în The Guardian o analiză interesantă a anunțului făcut la 1 iunie 2022 de Cheryl Sandberg, miliardară și filantroapă, de a se retrage din toamnă din poziția de COO al Meta. 

“Să ajungi 50 de ani vine cu tot felul de obstacole neprevăzute. Nu e de mirare că atât de multe femei care își permit renunță cu totul să mai muncească.

©Kevin Dietsch/Getty Images, 2021

Cheryl Sandberg renunță la provocările profesionale. Regina feminismului american cu deviza “can do” renunță la Meta (fostul Facebook) după 14 ani în fruntea uneia dintre cele mai puternice companii din lume, pentru un viitor care sună suspect de vag. Se pare că dorește să se concentreze pe filantropia feministă și să se ocupe de educația familiei extinse de cinci copii”. (Văduvă de șapte ani, Sandberg se va recăsători în această vară (vă puteți imagina ce verighete și bijuterii mireasa va purta) și va ajuta la creșterea copiilor logodnicului ei, Tom Bernthal, plus cei doi adolescenți ai ei.) Ce s-a întâmplat, se miră unii, cu femeia care, în cartea sa ajunsă bestseller Lean In, îndemna alte mame care muncesc să accepte și mai multe provocări profesionale?

Poate că vrea pur și simplu să iasă dintr-o industrie din ce în ce mai toxică, acuzată că a alimentat, din neatenție, discursurile instigatoare la ură, teoriile conspirației și mișcările populiste otrăvitoare de pe tot globul. De luni de zile, Silicon Valley a vuit de zvonuri conform cărora Sandberg, un susținător devotat al lui Hillary Clinton, a fost mai tulburată decât alți directori de rolul aparent al rețelelor sociale în ascensiunea lui Donald Trump și că, în același timp, pierdea argumentele interne despre viitorul rețelelor. Ea și-a subliniat apropierea de fondatorul Mark Zuckerberg în declarația de demisie. Dar asta nu va opri speculațiile că ea s-a săturat și ar prefera să cheltuiască miliardele pentru cauze mai înălțătoare. Fundația ei caritabilă Lean In contează acum mai mult ca niciodată, „având în vedere cât de critic este acest moment pentru femei”. Când multe femei americane au sentimentul că progresul feminin câștigat cu greu alunecă în sens invers.

Poate va trebui să așteptăm până la următoarea carte ca să aflăm. Dar Sandberg nu este prima femeie de 52 de ani care își face bilanțul vieții și decide că nu este prea târziu să se schimbe sau chiar să descopere că acesta este un deceniu mai murdar și mai neiertător decât pare.

Atât de multe dintre noi își imaginează că până ajungem la 50 vom avea viața aranjată: copiii vor fi pe drumul lor către independență, vom avea mai mult timp pentru noi și încrederea profesională născută din anii de experiență. Pentru unele, vârsta de mijloc înseamnă într-adevăr să culegi roadele muncii de până atunci. Dar poate fi și o perioadă de dramă și surprize, deoarece femeile care au trecut peste toate obstacolele timpurii cad la un al doilea set de garduri pe care pur și simplu nu le aşteptaseră.

Pentru unele, boala își spune cuvântul. La fel și nopțile nedormite și ceața de anxietate pe care le poate aduce menopauza. Și, chiar dacă adolescenții nu te trezesc în miezul nopții, așa cum o fac bebelușii, ei nu pot fi predați la fel de ușor altcuiva. Intervievând recent părinți ai unor copii cu probleme de sănătate mintală, am fost uimită de cât de mulți și-au adaptat în liniște viața profesională pentru a face față. Să mergi la birou în fiecare zi nu este ușor când copilul tău își poate face rău singur sau refuză să meargă la școală.

Anglia nu s-a confruntat cu Marea Demisie, ca în SUA, când pandemia le-a determinat pe unele femei să reconsidere ceea ce contează cu adevărat pentru ele și să renunțe la locurile de muncă în corporații. În schimb, am văzut ceva mai asemănător cu Marea Pensionare Anticipată, cu o creștere neașteptată a numărului de persoane de peste 50 de ani care renunță la serviciu, ceea ce a stârnit curiozitatea statisticienilor.

În martie, un raport al Oficiului Național pentru Statistică a concluzionat că aproape jumătate tocmai se pensionau, adesea mai devreme decât se aștepta, având bani economisiți în perioada de izolare. Dar unul din cinci britanici de ambele sexe și-a exprimat motivele pentru a înceta să mai muncească ca fiind stresul și problemele de sănătate mintală, sau pur și simplu „nu mai doream să lucrez”. Aceștia sunt oamenii epuizați, un sentiment poate exacerbat de cei doi ani de pandemie Alte 8% dintre femei au menționat ca motiv responsabilitățile de îngrijire. Dar nu exista în chestionar și o căsuță de bifat pentru situația că vrei în sfârșit să respiri la 50 de ani și că ai prefera să-ți rozi un braț decât să mai muncești încă două decenii; sau o căsuță pentru conștientizarea sumbră că vechimea nu a adus profiturile imaginate de tine când erai mai tânăr.

Sondajele efectuate anul trecut de fundația Lean In a lui Sandberg cu platforma britanică pentru femei de vârstă mijlocie Noon a constatat că 71% dintre femei se așteptau ca vârsta să fie un dezavantaj la locul de muncă, iar jumătate au experimentat sexism și discriminare legată de vârstă în jurul menopauzei. Femeile au fost întotdeauna ținute la un alt standard decât cel aplicat bărbaților, a declarat Sandberg, dar „pe măsură ce înaintăm în vârstă, acele provocări sunt exacerbate”.

Viața profesională este lungă acum, ceea ce este în regulă dacă îți place ceea ce faci – dar dacă nu-ți place, atunci 52 de ani nu ar trebui să fie prea mulți pentru a face o schimbare, sau nu ar fi dacă recalificarea la vârsta de mijloc ar fi finanțată suficient de generos pentru a o face o opțiune pentru cele care nu își permit o pauză în carieră. Cu toate acestea, cea mai mare provocare pentru multe femei în vârstă este să obțină apreciere pentru ceea ce iubesc să facă.

Strălucirea a dispărut de pe marca originală a lui Sandberg – a feminismului profesional din clasa de mijloc, cu accentul mai degrabă pe femeile independente care își dublează eforturile decât pe reformele structurale. Prea multe femei au ajuns la concluzia că, așa cum a spus în mod memorabil Michelle Obama, „uneori, rahatul ăsta nu funcționează”, iar unele vor vedea plecarea lui Sandberg ca o dovadă că așa e.

Totuși, la fel ca multe femei care renunță la cariere aparent strălucitoare, mă întreb dacă Sandberg nu încearcă să schimbe o putere care nu este tot ceea ce s-a crezut a fi pentru a obține influență și să dea o altă definiție a succesului. O Sandberg mai în vârstă și mai înțeleaptă are puterea financiară și culturală de a deveni un avocat interesant pentru femeile în vârstă, dacă ea va alege asta. Cât de ironic ar fi dacă, renunțând la provocările vechii cariere, ea și-ar fi găsit în sfârșit drumul spre o altă carieră.”Citiţi şi

Exorcizări de primăvară

Iris Apfel și lucrurile de bun simț pe care ar trebui să le facă femeile de o anumită vârstă

Cum e Adeline după cinci ani

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro