Și francezii pleacă din țara lor

12 October 2014

Țara celor aproape 400 de feluri de brânzeturi, a șampaniei, a bunului gust culinar și vestimentar, se confruntă cu un exod fără precedent din 2012, de când a fost ales ca prședinte François Hollande: 2,5 milioane este numărul estimat al francezilor care au ales că trăiască în străinătate. Dar ei ar putea fi chiar mai mulți, pentru că nu toți se întregistrează la consulatele franceze, și, se prognozează că 2% dintre francezi vor continua în aceste condiții – rata șomajului de aproape 10%, fiscalitate împovărătoare – să aleagă calea auto-exilului în fiecare an.

Café de Flore Paris. Photo Ed van Elsken

Café de Flore Paris. Photo Ed van Elsken

Dar de ce pleacă francezii din țara în care alții visează să-și facă un rost. Iată de ce:

– tinerii se simt blocați, le lipsește perspectiva promovării (cam tot de aia pleacă și ai noștri…)

– oamenii de afaceri se simt descurajați de complexitatea codului muncii și de presiunea fiscală (și asta ne sună cunoscut…)

– pensionarii plătesc mai puține impozite în străinătate (aici nu ne potrivim)

– foarte bogații (aproape 600 de magnați și celebrități au părăsit Franța în 2012) sunt taxați pe avere cu 75% (iar aici, nici atât).

Unde pleacă francezii

Primele cinci destinații sunt Marea Britanie, Elveția, SUA, Belgia și Germania. În Londra, potrivit Consulatului francez, ar locui până la 400.000 de cetățeni francezi – un număr egal cu populația urbană a celui de-al 12 lea cel mai mare oraș al Franței (Rouen). (Referitor la cifre și clasamente, subiectul este controversat. Mai multe găsiți aici.)

Că tot veni vorba, știați că Parisul este pe locul trei în top 10 cele mai căutate orașe din lume ca destinații de lucru, după Londra (1) și New York (2)? Restul topului arată așa: Sydney (4), Madrid (5), Berlin (6), Barcelona (7), Toronto (8), Singapore (9) și pe locul 10, Roma. Citiţi şi

La mani-pedi

Alertă alimentară – etichetele care mint!

Serialul „vieții” (2)

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS
381 views

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro