Simplitatea unui Papă

19 April 2019

7-9 mai 1999, are loc prima vizită a unui suveran pontif în România.

În 7 mai 1999, Papa Ioan Paul al II lea săruta pământul României, țară pe care a numit-o Grădina Maicii Domnului. La aeroport, este întâmpinat de președintele Emil Constantinescu, de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Teoctist, de mitropolitul greco-catolic, Lucian Mureșan, de mitropolitul romano-catolic, Ioan Robu, și de nunțiul apostolic Jean-Claude Perisset. Pe 9 mai a oficiat o celebrare euharistică în Parcul Izvor din București, la care au participat sute de mii de persoane. Papa a rostit predica în limba română și a oferit binecuvântări în română, maghiară, germană și poloneză. Motto-ul sub care s-a desfășurat vizita a fost “Unitate!”.

După 20 de ani, în perioada 31 mai – 2 iunie, Papa Francisc se va afla într-o călătoria apostolică în România. Vizita va avea în primul rând ”un caracter pastoral”, dar va însuma și ”importante valențe ecumenice”, desfășurându-se sub motto-ul «Să mergem împreună!».

Programul primei zile cuprinde vizita la noua Catedrală Ortodoxă, după care va ține Liturghia la Catedrala Sfântul Iosif din București, unde sunt așteptați 20.000 de credincioși. Papa Francisc al doilea Papă care celebrează Sf. Liturghie în catedrala romano-catolică din Bucureşti, după Sfântul Ioan Paul al II-lea care, pe 8 mai 1999, în timpul vizitei sale în România, a concelebrat aici Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în rit greco-catolic.

Sâmbătă, 1 iunie, Papa va merge cu avionul spre Bacău, apoi va ţine Sfânta Liturghie la Sanctuarul din Şumuleu – Ciuc. De aici, Papa va fi transportat cu elicopterul la Iaşi, unde, în jurul orei 17:25 va vizita Catedrala catolică din Iaşi. În Iași, Papa va avea o întâlnire cu tinerii şi cu familiile pe platforma din faţa Palatului Culturii. Duminică, 2 iunie, Papa va decola spre Sibiu și va fi transferat cu elicopterul la Blaj, unde va avea loc Liturghia cu Beatificarea celor 7 episcopi greco-catolici martiri pe Câmpia Libertăţii la Blaj.

Papa Francisc va părăsi România duminică, în jurul orei 17:30, de pe aeroportul din Sibiu.

Ce m-a impresionat…

…pe lângă toate celelalte pe care le știam despre acest Papă minunat, au fost cerințele lui, impropriu numite astfel, la fel cum nepotrivit ar fi să le spunem pretenții: mâncare, orice, și un timp de odihnă (jumătate de oră) după masă. E un om cu ani mulți, îndatoriri și griji multe. Care nu se cruță.

Ce mi-a mai plăcut

Că un designer de veșminte liturgice din Satu Mare – Sabău-Trifu Cristina – îi va crea haina pe care Papa Francisc o va purta la ceremonia de la Şumuleu Ciuc și o va decora cu elementele sale specifice – desen pe pânză, broderii, cusături cu fir auriu sau aţă colorată. Pe cazula (veşmântul liturgic) Sfântului Părinte va fi Fecioara Maria de la Şumuleu Ciuc, biserica Mânăstirii Franciscane şi pe spate, logoul acestei vizite papale ‘Să mergem împreună!’. Cazula Sfântului Părinte este unicat.

Cristina Sabău-Trifu a comandat deja materialul necesar pentru cazulă, în Germania şi a spus că, dat fiind că ştia că Sfântul Părinte este o persoană care preferă simplitatea, a ales un material fără fir de aur, din fibre naturale. În ceea ce priveşte măsurile Sfântului Părinte, Cristiana Sabău-Trifu a spus că le-a ghicit, dar că apoi le-a primit şi de la Vatican. De asemenea, creatoarea a povestit că nu i s-a cerut să arate neapărat haina Sfântului Părinte spre aprobare, însă aceasta trebuie să fie gata cu câteva zile înainte de eveniment. (sursa DCNews)

Că Papa Francisc va folosi pe traseul București-Șumuleu Ciuc-Iași-Blaj-Sibiu, două mașini tip papamobil produse la uzinele Dacia – Renault de la Mioveni. Cele două autoturisme tip Dacia Duster albe vor fi realizate și modificate pe cheltuiala companiei. Ulterior, compania va dona Vaticanului cele două papamobile, pentru a putea fi utilizate și mai târziu de către Papa Francisc în vizitele oficiale.

Că în cele două nopţi petrecute în România, Papa Francisc va dormi la Nunţiatura Apostolică din Bucureşti, acolo unde, în urmă cu 20 de ani, a fost cazat şi Papa Ioan Paul al II-lea.Citiţi şi

 Singurul 1 Mai de care îmi amintesc

Crăciunul ești tu

“Nu încetați niciodată să fiți fericiți, pentru că viața este un spectacol uimitor”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro