Stelele se-ntorc… acasă

18 December 2013

Un decembrie trist pentru lumea filmului. Vestea despre sfârşitul vieţii starului din Lawrence of Arabia, actorul Peter O’Toole, a fost rapid urmată de o alta: cea a morţii uneia dintre celebrităţile din perioada de început a cinematografiei – Joan Fontaine.

La fel ca şi Olivia de Havilland, sora ei mai mare cu un an, Joan (numele ei real a fost Joan de Beauvoir de Havilland) s-a născut în Tokio, Japonia, unde trăiau părinţii. Amândouă fetele erau mai mereu bolnave şi, după destrămarea mariajului, mama lor a decis să se mute cu ele în California, unde spera ca schimbarea climei să le întărească sănătatea. Joan avea doi ani când a ajuns în America, aici a copilărit, a învăţat, iar, în adolescenţă, ea şi Olivia au început să fie atrase de actorie.

Deşi l-a impresionat pe producătorul David O. Selznick şi a vrut să o joace pe Melanie Hamilton în Pe aripile vântului (rol pe care l-a obţinut sora ei), Selznick a distribuit-o într-un film al lui Hitchcock. Aşa cunoaşte Joan celebritatea şi va rămâne în memoria tuturor ca una din celebrele Hitchcock blondes, femeia atractivă, îndrăzneaţă, frumoasă, sofisticată, deşteapă, periculoasă şi, fireşte, blondă.

Cel mai remarcabil rol este, fără îndoială, în Rebecca, unde a interpretat-o pe cea de-a doua Mrs Winter; filmul a fost regizat de Alfred Hitchcock, după adaptarea romanului lui Daphne du Maurier. Este nominalizată la Oscar, dar îl câştigă în anul următor, tot într-un film al lui Hitchcock, cu personajul Lina McLaidlaw Aysgarth din Suspicion. Deşi în anii ’40 şi ’50 a jucat în producţiile unor mari regizori, Billy Wilder, Max Ophuls, Fritz Lang, Nicholas Ray, Anthony Mann, a fost ocolită cu încăpăţânre de un alt film de succes şi cariera i s-a încheiat în anii ’60.

“M-am măritat prima, am câştigat Oscarul înaintea ei şi dacă voi muri prima, fără îndoială va fi neagră de supărare, fiindcă am învins-o şi aici”, spunea Joan, mai în glumă, mai mult în serios, despre eterna competiţie şi rivalitate dintre ea şi Olivia.

Aşa s-a şi întâmplat, i-a luat-o înainte şi când a fost vorba de plecat din viaţa asta. Şi-a încheiat rolul în 15 decembrie, într-un somn liniştit, în casa ei din Carmel-by-the-Sea, California, după nici două luni de când împlinise 96 de ani.Citiţi şi

NOPȚILE CABIRIEI, proiecție specială la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL

A murit Olivia de Havilland, 104

Pe mine nu m-a mai ales niciodată, a plecat într-o dimineață de duminică

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro