“Nu voi fi un om obişnuit. Am dreptul să fiu extraordinar. Voi trezi din monotonie nisipurile liniştite.” Peter O’Toole.
Cu nişte ochi albaştri pătrunzători şi hipnotizanţi, Peter O’Toole a luat cu asalt lumea cinematografiei ca eroul din filmul Lawrence of Arabia, regizat de David Lean. Un rol ce a părut croit exact pentru acel tânăr de 30 de ani şi care l-a inclus în rândul superstarurilor, unde a rămas toată viaţa.
S-a născut în 1932, dar locul rămâne şi azi un mister. Spunea că are două certificate de naştere, unul din Irlanda şi altul din Anglia. Şi-a dorit din copilărie să fie jurnalist şi a lucrat ca reporter la Yorkshire Evening News. A făcut armata la serviciul de comunicaţii din Marina Regală britanică, înainte de a descoperi teatrul şi a se înscrie la Royal Academy of Dramatic Arts.
Succesul cu filmul The Long and the Short and the Tall l-a condus spre întâlnirea cu David Lean, care l-a remarcat şi l-a invitat să joace în Lawrence al Arabiei. A fost şansa lui O’Toole, rolul fiind, la început, oferit lui Marlon Brando (avea alte contracte şi nu l-a putut preluat) şi apoi lui Albert Finney (l-a refuzat).
A fost cel de-al patrulea film al lui Peter O’Toole, producţie care a primit şapte premii Oscar. Au urmat filme extraordinare în care a apărut, dar printre acestea au fost şi eşecuri teribile. De opt ori a fost nominalizat la premiile Oscar, ultima fiind în urmă cu şase ani, însă a primit doar unul onorific în 2003.
În 1963, l-a interpretat pe Hamlet, pe scena Teatrului Regal din Londra, spectacol regizat de Laurence Olivier, iar după şapte ani şi-a împlinit visul mai vechi de a juca în piesa lui Samuel Becket, Aşteptându-l pe Godot, pe scena Teatrului Abbey din Dublin.
După 16 ani, căsătoria cu actriţa Sian Phillips, cu care are două fiice, s-a încheiat. Au început apoi şi problemele de sănătate, datorate în mare parte şi excesului de alcool, la care a reuşit în cele din urmă să renunţe. A spus cândva “Pur şi simplu m-am săturat de asta. Şi asta a fost!” De fapt, a fost diagnosticat cu cancer la stomac, de care, după un tratament strict, s-a vindecat. Şi a revenit spectaculos în filme care s-au bucurat de succes, printre acestea Cascadorul (1980) şi Anul meu preferat (1982).
A fost pasionat de cricket, avea chiar şi licenţă de antrenor pentru copii sub 10 ani şi i-a plăcut şi rugby-ul, deseori mergând la meciuri împreună cu prietenii lui, Richard Harris şi Richard Burton.
În iulie, a anunţat că renunţă la actorie. “Cred că fiecare trebuie să decidă când este timpul să se oprească. De aceea îmi iau adio de la profesie, cu ochii uscaţi şi o profundă gratitudine.” Totuşi, în toamnă, s-a anunţat că face parte din distribuţia filmului Katherine of Alexandria. Acesta este acum în faza de postproducţie şi va fi lansat anul viitor.
Zilele acestea a trebuit să renunţe definitiv la actorie. Nu a mai fost alegerea lui, a fost viaţa. Peter O’Toole a murit la 81 de ani, dar va rămâne pentru totdeauna acolo, pe ecrane, tânăr şi bătrân, în filmele lui de care ne putem bucura mai departe.
Citiţi şi
Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.