SUPERNOVA – Cum putem să trăim, să iubim și să râdem în continuare, chiar dacă știm că sfârșitul este atât de aproape

29 July 2021

FREEALIZE anunță că în 30 iulie va avea loc premiera în cinematografe a filmului SUPERNOVA, cu Colin Firth și Stanley Tucci, în regia lui Harry Macqueen. Filmul este programat în 29 de cinematografe din 17 orașe.

SINOPSIS:

Sam și Tusker sunt împreună de 20 de ani și îi unește o iubire profundă, la fel ca la început. Dar în ultimii doi ani, de când Tusker a fost diagnosticat cu demență, viața lor s-a schimbat. Pentru că boala lui Tusker a avansat, Sam a fost nevoit să-și anuleze toate planurile, devenind îngrijitorul permanent al partenerului său, iar timpul petrecut împreună a devenit cel mai important lucru pe care îl au.

Cei doi decid să facă o călătorie cu rulota, pentru a vizita locuri dragi din trecut și pentru a se reîntâlni cu prietenii și familia.

În timpul acestei călătorii, ideile fiecăruia despre viitor se dovedesc a fi extrem de diferite, secretele lor sunt dezvăluite, iar relația celor doi este supusă unei mari încercări. Vor trebui să afle ce înseamnă iubirea față de celălalt, acum, când Tusker nu mai poate fi vindecat.

NOTĂ REGIZORALĂ

“SUPERNOVA este rezultatul unui îndelung și dificil studiu făcut de mine, care s-a desfășurat pe parcursul a trei ani. În această perioadă am colaborat cu doctori specializați în demență din Anglia, alături de numeroase familii afectate de această boală cumplită.  Am văzut toate etapele și toate efectele acestei boli, unele cazuri fiind publice, altele rămânând private.

Pentru mine acest proces a reprezentat una dintre cele mai profunde și mai importante experiente. Personajele pe care le veți regăsi în SUPERNOVA reflectă încercarea mea de a arăta adevărul despre această boală, dintr-o perspectivă cât mai obiectivă și originală. Am dorit să realizez un film puternic și provocator despre ceea ce suntem în stare să facem pentru cei pe care îi iubim, o poveste intimă și complexă care tratează una dintre cele mai mari întrebări existente: Cum putem să trăim, să iubim și să râdem în continuare, chiar dacă știm că sfârșitul este atât de aproape?” – Harry Macqueen 

Scenariul și regia filmului SUPERNOVA îi aparțin lui Harry Macqueen, iar producătorii sunt Emily Morgan, de la Quiddity Films (I Am Not a Witch, Make Up) și Tristan Goligher de la The Bureau (45 Years, Only You, Weekend).

CASTINGUL

În rolurile principale sunt doi actori excepționali: câștigătorul Premiului Oscar, COLIN FIRTH (The Secret Garden, The King’s Speech) în rolul lui Sam, alături de STANLEY TUCCI (The King’s Man, The Lovely Bones), nominalizat la Premiul Oscar, care îl interpretează pe Tusker.

Probabil cea mai mare provocare a filmului a fost partea de casting. Găsirea actorilor care ar fi trebuit să îi interpreteze pe Sam și Tusker. Scenariul a fost modificat și revizuit timp de peste doi ani pentru a ajunge la o finețe a dialogurilor și a nuanțelor. Una dintre cerințele regizorului a fost ca actorii din rolurile principale să aibă în realitate o relație de prietenie, simțind că legătura între cei doi va exista chiar și în tăcerile dintre ei.

“Mi-am dorit ca cei doi să se cunoască bine, este un film intim, aproape tot timpul sunt numai ei”, a afirmat Macqueen. “Ei și relația lor.”

Macqueen nu a scris scenariul cu un anume actor în minte. “Dacă vă uitați la film, pare că doar Colin Firth și Stanley Tucci ar fi putut interpreta aceste roluri, dar la momentul la care filmul era doar un scenariu, lucrurile nu erau atât de evidente. Primul actor din distribuție a fost Tucci.”

Creatorii filmului și-au dorit ca unul dintre cei doi actori să fie american, atât pentru schimbările si evolutia din dinamica cuplului, dar și pentru că nu au vrut să fie un proiect exclusiv britanic.

Iar Stanley Tucci, deși american, e atât de legat de Anglia încât a devenit imediat alegerea perfectă.

La rândul său, Tucci a fost impresionat de scenariu: “M-am gândit cât de bine e scris,” își amintește. “Era real, poetic, însă fără nimic artificial. Era atât de onest! Simțeai că cei doi protagoniști au fost pentru multă vreme împreună, fără ca acest lucru să fie specificat undeva; se simțea, oricine citea scenariul și-ar fi dat seama. Dar cheia a fost legătura dintre cei doi – pentru că daca asta e adevarată, ai merge cu personajele până la capătul lumii. Și în cazul acesta au o legătură extrem de reală, de puternică.”

“Mi-am dorit mereu să mai joc într-un film cu Colin,” a declarat Tucci. “De-a lungul timpului i-am tot propus proiecte, însă a fost mereu ocupat și nu ne-am potrivit, însă când am citit scenariul am știut că el e persoana perfectă pentru rol.”

Același lucru l-a simțit și Colin, în timp ce citea scenariul “M-a emoționat relația lor, m-am îndrăgostit de ambele personaje: ca oameni și ca pereche”, își amintește Firth.

Firth și Tucci se cunosc de peste 20 de ani și prietenia lor a început în anul 2001, în Londra, la filmările pentru Conspiracy. “Cred că legătura lor, prietenia lor din afara filmului este ceea ce da esență acestui film. Cel mai frumos și totodată  cel mai important lucru la acest film este conexiunea dintre cei doi, intimitatea lor, și, din fericire, la asta nu a trebuit să lucrăm deloc. Asta a existat pur și simplu, a venit odată cu ei.”

Macqueen declară despre colaborarea cu Firth și Tucci: “ în dimineața primei zile de filmare, toată lumea a realizat că avem în față situația perfectă. A fost o experiență unică să lucrez cu acești doi mari actori.”

MUZICA

Muzica de pe coloana sonoră a filmului este creația muzicianului Keaton Henson, a cărui operă e direct legată de sănătatea mintală și de mortalitate.  „Sunt un mare fan al lui Keaton de ani de zile, iar muzica lui a fost mereu în jurul meu”, spune Macqueen.” Muzica lui Henson este renumită pentru sensibilitatea profundă, greutatea emoțională este atât de completă, total autentică”, a adăugat regizorul. „El trăiește și respiră toată emoția a ceea ce compune.” La rândul său, Henson a vorbit despre scenariul lui Macqueen: „Am fost atras de umanitatea și de modul în care vorbea despre ceva existențial și imens într-un mod atât de intim și umil”, spune Henson.

A fost prima experiență a lui Henson de a compune muzică pentru coloana sonoră a unui film: „Când îmi scriu propria lucrare, caut acordurile sau cuvintele care rezonează în mine dar, în acest caz am încercat să le găsesc pe cele care rezonează cu povestea celor doi și să adaug o altă dimensiune sentimentului unui personaj.” Henson a văzut în film un sentiment de optimism față de ceea ce este, în esență, o călătorie tragică. „Dacă moartea face bine un lucru, este să scoată în evidență viața și dragostea pe care o simțim unul pentru celălalt sau chiar doar frumusețea naturii din jurul nostru”, conchide Henson. „Așadar, în același mod, sper ca muzica să exploreze profunzimea tristeții într-un mod mai ușor de privit și că există un subton al vieții care continuă în jurul nostru.”

Macqueen este de acord și speră că, deși cele două personaje se confruntă cu o mare provocare, Supernova este o experiență înălțătoare pentru public. „Am încercat să aducem în film o reprezentare cu adevărat sinceră a unei situații în care se regăsesc mulți oameni. Este un moment dificil, dar, uneori, când ești la pământ, descoperi că dragostea este și mai frumoasă decât ți-ai închipuit vreodată. Este vorba despre modul în care putem depăși cele mai mari obstacole prin a fi plini de compasiune și sinceri unii cu alții. Cred că este un mesaj optimist.

SUPERNOVA este distribuit în cinematografele din România de FREEALIZE, începând din 30 iulie 2021. Filmul va putea fi văzut în prezența regizorului Harry Macqueen, în avanpremieră extraordinară la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) joi, 29 iulie, ora 21.00 la Casa de Cultură a Studenților și sâmbătă, 31 iulie, ora 18.00 la Cinema Victoria.

Cinematografe în care rulează filmul în prima săptămână:

București:  Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Park Lake, Cinema Elvira Popesco, Cinema Europa, Cinema Muzeul Țăranului, Cineplexx Băneasa, Cineplexx Titan, Happy Cinema, Holywood Multiplex,

Alba Iulia: Cinema Colours 3D

Bârlad: Cityplex Victoria Bârlad

Caransebeș: Cinema Luna 3D

Cluj-Napoca: Cinema Victoria

Constanța: Cinema Jean Constantin

Craiova: Cinema Inspire VIP, Cinema Colours, Patria

Galați: Cinema Prof Ioan Manole

Iași: Cinema Ateneu

Petroșani: Cinema 3D Șerban Ionescu

Ploiești: CINEMA CITY  Ploiești Shopping City

Reșița: Cinema Dacia

Sfântu Gheorghe: Cinema Arta by Cityplex

Sibiu: Centrul Cultural Ion Besoiu, Cinema Arta, Cinegold

Timișoara: CINEMA CITY Timișoara Shopping City

Târgu Mureș: Cinema Arta 3D

Toplița: Cinema 3D Călimani

Date despre film

SUPERNOVA, Dramă, UK, 2020

Durata: 95 minute

Regia și scenariul: Harry Macqueen

Cu: Colin Firth, Stanley Tucci, Pippa Haywood, Peter Macqueen, James Dreyfus

Rating: N-15Citiţi şi

Iubiri de sâmbătă până-ntr-o duminică viitoare

Nu cred așa ceva!

Cele 5 limbaje ale iubirii

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro