The Good Nurse

27 November 2022

The Good Nurse – Tot sistemul, bată-l vina!

Bazat pe povestea din viața reală a unui asistent, care – aparent – a ucis sute de pacienți, The Good Nurse este un thriller înfiorător, cu cel mai subtil indiciu de ‘atracție fatală ’. Scriitoarea Krysty Wilson-Cairns a născocit această tulburătoare poveste, pornind de la un caz real, cel al lui Charles Cullen, asistent din New Jersey. În 2003, a fost arestat după ce ucisese sute de pacienți de-a lungul anilor, prin administrarea (în secret) a unor doze intravenoase letale.

La așa tematică, devine revigorant să îi vezi pe Jessica Chastain și Eddie Redmayne cântând la clape minore în filmul semnat de Tobias Lindholm (artist care a colaborat, în calitate de scenarist, cu Thomas Vinterberg la The Hunt and Another Round). Problema este că întregul film este în tonalitate minoră, de parcă respectul față de curajoasa protagonistă a poveștii a fost așa de copleșitor, încât realizatorii au uitat să dea puls filmului lor. Bunăoară, The Good Nurse parcurge, doar la suprafață, probleme spinoase: sistemul spitalicesc care nu oferă protecția necesară, dar filmul reduce personajele la o simplă listă de trăsături. Practic, nu ar trebui să confundăm o abordare tonală serioasă cu profunzimea. The Good Nurse este un thriller medical, plasat în principal într-o unitate de terapie intensivă a unui spital, cu tratarea textuală și vizuală a poveștii, aceasta simțindu-se mai mult asamblată decât organică.

Așadar, Amy Loughren (Jessica Chastain) este o asistentă medicală de la un spital obișnuit din New Jersey; ea încercă să echilibreze faptul că este o mamă singură cu jobul ei solicitant. Acest lucru devine și mai greu atunci când este diagnosticată cu o afecțiune cardiacă care ar putea-o ucide dacă nu primește, la timp, un transplant de inimă. Astfel, se ferește ca șefii ei să afle despre acest diagnostic, pentru a că nu era angajată de mult și trebuia să obțină asigurarea de sănătate necesară cheltuielilor cu operația. Problema cardiacă adaugă un aspect de «bombă cu ceas» peliculei The Good Nurse: tensiunea a ceea ce urmează să se întâmple îi provoacă o frecvență cardiacă prea mare lui Amy; practic, ea ar putea muri. Totuși, femeia crede că se va întâmpla contrariul când îl va întâlni pe amabilul Charles Cullen (Eddy Redmayne), un nou asistent care se împrietenește cu Amy și se oferă să o ajute cu pacienții săi, ba chiar să aibă grijă de copiii ei.

Petrecând nopți lungi împreună în spital, cei doi îngrijitori se leagă printr-o prietenie solidă și devotată. Pentru prima dată, în ultimii ani, Amy începe să creadă într-un viitor pentru ea și fiicele ei. Cu toate acestea, când un șir misterios de pacienți morți, este declanșată o investigație. Charlie este principalul suspect. Așadar, Amy este forțată să-și riște viața și siguranța copiilor ei pentru a descoperi adevărul.

La început, Charles pare un salvator, un coleg care știe secretul lui Amy și vrea să fie acolo pentru a o ajuta. Amy habar n-are că spitalul, condus de o Kim Dickens înghețată, în calitate de reprezentant oficial insensibil, a alertat autoritățile locale cu privire la o situație îngrijorătoare ce implica moartea inexplicabilă a unuia dintre pacienții lui Amy. În mod clar, pacienta  primise o doză dublă de insulină, iar spitalul a anunțat doar polițiștii, astfel încât să poată fi pregătiți pentru orice răspundere legală. Ofițerii anchetatori, interpretați de Noah Emmerich și Nnamdi Asomugha, încep să sape puțin mai adânc și să găsească o istorie tulburătoare pentru domnul Cullen. Istoricul acestuia implica alte nouă spitale, din toate a plecat cu ‘tinicheaua de coadă’. Între timp, moare încă unul dintre pacienții lui Amy. Autoritățile spitalului sunt neliniștite din pricina acestor decese inexplicabile, dar nu vor să recunoască acest lucru, la fel ca toți foștii angajatori ai lui Cullen, și astfel conspiră pentru a obstrucționa ancheta celor doi polițiști. Ar fi fost prins vreodată Charles Cullen, despre care se confirmă că a ucis cel puțin 29 de persoane – deși se suspectează că totalul ar fi fost de sute – fără curajul cuiva din sistem?

Angajatorii care l-au primit si-apoi l-au concediat pe Cullen nu s-au apropiat de a-și îndeplini îndatoririle morale, amestecând un criminal în serie cu următoarea sa victimă. Și atâta timp cât acel gen de principiu de ‘afacere supra-etică’ a fost în vigoare, Cullen ar fi putut continua. În mod clar, Lindholm a fost atras de cercul de eroi al acestei povești adevărate, singura persoană care a spart tiparul ajutând autoritățile, deși avea atât de mult de riscat făcând acest lucru. Modul în care investigația progresează și furnizează informațiile – în timp ce construiește un psihic intrigant al criminalului în serie la îndemână – este tot ceea ce contează. Dualitatea celor două personaje principale este singurul aspect demn de remarcat  al scenariului. Charles și Amy sunt exact contrariul. Însuși titlul filmului devine o provocare; despre modul în care Charles apare ca o persoană inocentă, blândă și inofensivă și despre bunătatea din inima lui Amy care o determină să facă ceea ce este corect, în ciuda faptului că i-ar putea pune viața în pericol.

Edy Redmayne oferă o performanță rece și calmă, iar chipul său frumos și blând devine o mască ciudată de autocompătimire și negare. Există indicii interesante și amuzante de atracție fatală: felul în care Amy va veni acasă pentru a-l găsi pe Charlie deja în apartamentul ei, zâmbind binevoitor, după ce i-a spus dădacei că poate merge acasă.

Aflăm atât de puține despre Amy și Charles dincolo de faptele cazului. Amy este o mamă singură, suferind de o boală cardiacă. Cam asta este întinderea. Este un thriller de două ore, cu un scenariu cam subțirel, dar cu remarcabile performanțe actoricești.

Rămânem cu satisfacția de a-i vedea pe Eddy Redmayne și Jessica Chastain interpretând personaje liniștite și cu vorbire blândă în cea mai mare parte a peliculei. În ciuda unor caracterizări sumare, Jessica și Eddie strălucesc în momente mai reținute pentru a menține interesul privitorului. Din păcate, genul acesta de filme, care încearcă să atragă atenția asupra efectelor devastatoare ale neglijenței medicale, ne aduc aminte doar despre importanța și nevoia asigurării de sănătate la prețuri accesibile, cât și despre natura (egocentrică a) afacerilor.

Pe Mădălina o găsiți și aici.

The Good Nurse
Regia: Tobias Lindholm
Scenariul: Krysty Wilson-Cairns
Montajul: Adam Nielsen
Imaginea: Jody Lee Lipes
Muzica: Biosphere
Distribuția:
Jessica Chastain – Amy Loughren
Eddie Redmayne – Charles Cullen
Nnamdi Asomugha – Danny Baldwin
Noah Emmerich – Tim Braun
Kim Dickens – Linda Garran
Malik Yoba – Sam Johnson
Maria Dizzia – Lori
Durata: 121 min.Citiţi şi

The Wonder

Rebeliune sau renaștere? – Unorthodox

House of Gucci

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro