Top 10 cele mai “sănătoase” ţări din lume

13 May 2011

Un studiu realizat de universităţile Yale şi Columbia a stabilit un top 10 al ţărilor care respectă cele mai multe dintre poruncile scrise şi nescrise ale dezvoltării sustenabile, în ciuda ispitelor diavolului modern al industrializării.  Aceste ţări sunt preocupate de obţinerea şi menţinerea unei calităţi foarte ridicate a vieţii şi de protejarea viitorului planetei, adoptând măsuri eficiente în această direcţie. Amin (şi bravo) lor pentru asta!

“Animale” urbane alungate (sau plecate de bunăvoie şi nesilite de nimeni) din Grădina Raiului natural-rural, pe care o căutăm acum prin parcuri sau prin escapade în afara oraşului, tânjim după aer şi ape şi păduri curate. Păduri pe care le avem, dar pe care le jertfim pe-altarul zeului Ban (Leu, Euro sau Dolar, după caz), şi ape şi aer pe care, din nou, le avem, însă pentru care ne batem prea puţin capul, preocupându-ne cum le-am putea curăţa şi proteja.

Respirăm, bem şi defrişăm murdar. Noi ca noi, însă în ce mediu vor putea trăi şi rodi copiii noştri dacă continuăm aşa?

Cum graniţele sunt deschise, am putea zbura. Nu chiar în Rai, însă în colţuri de lume ceva mai atente la calitatea vieţii şi mai preocupate de un viitor sănătos al planetei. Căci nu peste tot este ca la noi în bătătură, după cum arată un nou studiu realizat de universităţile Yale şi Columbia.

Luând în calcul parametri ca biodiversitatea, calitatea apei, solului şi aerului, resursele forestiere, piscicole, agricole şi controlul asupra schimbărilor climatice, cercetătorii au realizat un top 10 al celor mai “sănătoase” ţări.

Să le vedem, aşadar:

Este posibil, deci, să te bucuri de natură, să respiri şi să bei curat, fără să te “rupi” de lumea şi viaţa ce pulsează în oraşele mari.

Şi-atunci ce facem: rămânem aici şi nu facem nimic, rămânem şi facem ceva sau, pur şi simplu… ne mutăm cuibul şi viaţa altundeva?
Citiţi şi

Patimile domnului Muscă în Valahía

Măi, animatule!

Bruma (ceața) de față – confortul după care tânjește tenului tău

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro