Tragedia siriană – cum e să-ți moară 22 de rude odată

7 April 2017

Pe 4 aprilie a avut loc în Siria, în Khan Shaykhun, un atac chimic (cel mai probabil cu gaz sarin) soldat cu moartea a peste o sută de oameni (printre care şi copii), urmat de bombardarea unui spital în care erau trataţi supravieţuitorii. Informaţiile de până acum indică faptul că regimul Bashar al-Assad este responsabil de aceste atrocităţi, şi nu rebelii, deşi armata siriană neagă orice implicare. Nici Consiliul de Securitate al ONU, care s-a reunit miercuri, nu a ajuns la vreo concluzie clară cu privire la vinovaţi.

Moartea provocată prin inhalarea gazului toxic este una cumplită: convulsii, sufocare, spumă la gură, ochi ieșiți din orbite. Un medic sirian a explicat presei că gazul sarin este inodor şi că acţionează asupra neurotransmițătorilor, organismul reacţionând exagerat la stimuli – lăcrimare, salivare, vomă şi defecare în exces, până la moarte.

Multe familii au fost distruse aproape în întregime, cum este şi cazul lui Abdulhameed Alyousef, după cum relatează BBC. Iniţial, acesta şi-a crezut soţia şi gemenii de nouă luni – Aya şi Ahmed – în siguranţă şi a plecat să-şi ajute vecinii şi restul rudelor. Cel puţin aşa erau după prima explozie, dintre cele trei ale atacului chimic de marţi dimineaţă. Se pare că cea de-a doua explozie a fost cea care i-a ucis soţia şi copiii.

Între timp, acesta a ajutat oamenii afectaţi de pe străzi. Din păcate, nu a putut face nimic pentru părinţii săi, doi fraţi şi o serie de nepoţi şi nepoate. În total, 22 de membri ai familiei sale au fost ucişi.

_95488284_f567af3b-7833-479f-b9a9-5d433b1e65d7

Statele Unite au reacţionat la acest atac chimic cu un prim bombardament îndreptat împotriva forţelor lui Bashar al-Assad, dând de înţeles că liderul sirian trebuie înlăturat.Citiţi şi

Eugen Ionescu în faţa morţii

Despre moarte și alte nimicuri

Și dacă toată viața mea a fost o greșeală?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro