Un alt final de legendă – Medusa în era #metoo

10 October 2020

Collect Pond Park, Centre St, Lower Manhattan NY, 10013 (mai precis chiar peste drum de New York County Criminal Court, locul unde se judecă marile procese de abuz, inclusiv recentul caz al lui Harvey Weinstein) este locul unde va fi expusă între 14 octombrie 2020 și 30 aprilie 2021 statuia înfățișând-o pe Medusa cu capul lui Perseu într-o mână și sabia în cealaltă. 

“Cum poate fi un triumf să învingi o victimă?” Luciano Garbati, 2018

Exact invers de cum spune legenda. 

În Metamorfoze, poetul roman Ovidiu o descrie ca pe o frumoasă slujitoare în templul Atenei, violată chiar acolo de către Perseu. Furioasă, Atena pe cine credeți că se răzbună? O pedepsește pe victima abuzului – blestemul o transformă pe Medusa într-un monstru cu șerpi în loc de păr și o privire care îi transformă pe bărbați în piatră. În final, împreună cu Atena și Poseidon, îl ajută pe agresor s-o omoare pe Medusa.

Triumful imaginat de Benvenuto Cellini, 1554 – Perseu cu capul Medusei,

MWTH derulează un proiect în cadrul programului NYC Parks’ Art in the Parks. Este vorba despre statuia Medusa cu capul lui Perseu aparținând artistului argentiniano-italian Luciano Garbati. În 2018, în plină mișcare #metoo, Garbati a postat pe social media o fotografie a lucrării sale originale. Această Medusă re-imaginată a devenit virală și a fost adoptată ca un simbol al rezistenței în toată lumea, inspirând mii de femei să iasă la lumină și să-și spună poveștile.

Statuia expusă în parc este creația artistei Vanessa Solomon (Carbon Sculpt Studios NY) și a beneficiat de susținerea Laran Bronze Foundry din Philadelphia. Citiţi şi

Când monotonia și banalitatea răului fac legea – The Assistant

Bărbați care bat femei și cred că nu e greșit

Forță și perseverență femeiască – On the Basis of Sex

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro