Un bărbat la aproape 50

18 November 2017

Am citit recent pe linkedin un articol interesant cu titlul “Employees are NOT commodities, they don’t depreciate with Age”. Finalul articolului este un îndemn să te gândești mai bine la ceea ce este o formă de discriminare. Discriminarea vârstei… Asta apropo de hastag-ul acela care a făcut și încă mai face valuri pe internet. Mai sunt și alte forme de abuzuri pe lângă care poate trecem zilnic și nu le băgăm în seama…

Pentru prietenii mei dragi și ceva mai tineri, care mai fac din când în când glume legate de vârstă, am o vorba: timpul nu iartă pe nimeni! E la fel de valabilă regula de aur: poartă-te cu ceilalți așa cum îți dorești ca aceștia să se poarte cu tine. Poate, în varianta extinsă: poartă-te cu cei de 50 ani așa cum îți dorești că cei de vârsta ta să se poarte cu tine când vei avea 50 de ani…

Erau vremuri în care vârsta era apreciată și respectată. Erau, și poate mai sunt, profesii în care vârsta era și este respectată. Și cu toate astea, dacă mă uit în jur, vârsta este din ce în ce mai puțin apreciată și respectată. E de ajuns să te uiți mai atent cum se poartă cei mai tineri cu cei mai bătrâni pe stradă, în mașină, la coadă etc. Nu generalizez, dar îți propun să fii mai atent și să tragi singur o concluzie. Eu îndrăznesc să spun că respectul pentru vârstă a scăzut considerabil!

bărbat

Vârsta înseamnă experiență. Vârsta înseamnă cunoștințe. Experiența și cunoștințele înseamnă înțelepciune. Un anumit fel de înțelepciune. Acel fel de înțelepciune pe care nu-l poți găsi căutând pe google. Era un banc în acest sens, habar nu am să spun bancuri, așa că probabil o să-l stric, dar acest banc exemplifică foarte bine ce înseamnă înțelepciunea provenită din vârstă și experiență: se strică motorul unui vapor foarte scump. Căpitanul cheamă cel mai bun specialist, pe foarte mulți bani. Se chinuie să-l repare și nu poate. Mai cheamă și pe alții. Și tot așa. La un moment dat, aude Căpitanul că e un tip bătrân, foarte priceput, pe un șantier. Îl cheame și pe acesta. Apare un tip obișnuit, care cere 10.000 USD ca să repare motorul. Neîncrezător, Căpitanul acceptă. Tipul ia un ciocan, se duce într-un anumit loc, dă o lovitură și motorul pornește. Căpitanul se înfurie și zice că nu poate să dea 10.000 USD pe o lovitură de ciocan. Calm, tipul îi spune: lovitura de ciocan este 1 USD, 9.999 USD reprezintă experiența mea de a ști unde să dau lovitură de ciocan… Dacă te-ai lovit de consultanți cu învățătură din școală, cărți, cursuri și MBA-uri, cred că știi despre ce vorbesc. Nimic nu înlocuiește deocamadată experiența provenită din practică.

Vârsta mai înseamnă multe alte lucruri. Vârsta înseamnă răbdare. Vârsta înseamnă rezistență. Vârsta înseamnă perseverență. Vârsta înseamnă consecvență. Vârsta înseamnă calm. Vârsta înseamnă stabilitate. Vârsta înseamnă să comunici mai bine. Vârstă înseamna ceva mai multă empatie. Sunt și acestea o formă de înțelepciune. Într-o lume atât de tumultuoasă și în viteză cum este cea în care trăim, cred că o astfel de persoană poate fi și trebuie apreciată.

Pentru mine, vârsta înseamnă să am mai multă grijă de mine, de corpul meu și de sănătatea mea.

Pentru mine, vârsta înseamnă să învăț mult mai mult decât până acum. Singurul lucru care mă sperie este că nu voi avea timp să învăț și să citesc tot ce mi-am propus.

Pentru mine, vârsta înseamnă creativitate. Cred că ceea ce citești acum este o formă de creativitate. Cred că în urmă cu câțiva ani nu aș fi putut să scriu atât de mult, atât de des pe subiecte atât de variate. Numai pe FB începând cu luna februarie am scris peste 100.000 cuvinte.

Mă trezesc pe la 06.00 și acest articol va fi gata până cel târziu la 07.20, când se trezește și restul familiei sau când ar fi trebuit să plec la muncă. Scriu asta pentru cei care vor să cârcotească apropo de timpul pe care-l am. Îmi făceam timp să citesc și să învăț și când eram CEO. Nu-mi prea făceam timp să scriu. Timpul există. Felul în care-l folosești e alegerea ta. Și asta vine cu vârsta.

Mă simt foarte bine cu vârsta pe care o am. Am ratat criza de 40 și cred că o să ratez și criza de 50. Îmi pare însă rău pentru că văd în jurul meu oameni de valoare cărora nu li se mai dă o șansă din cauza vârstei. Și asta e trist. Pentru că fiecare dintre noi va ajunge la 40, 50, 60, … cât o vrea bunul Dumnezeu!

Guest post by Răzvan Ziemba

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Un an pierdut

Inteligența corporală și prosperitatea

Unirea la români

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro