Viața la bloc cu doamne comuniste de 70+

20 October 2014

Roxana BursucViața-n centrul Bucureștiului vine la pachet și cu persoane din această categorie. Nu m-ar deranja acest lucru. Doamne ferește, să fie sănătoase ani înainte, căci dau un farmec aparte zonei. Dar să stea în casa lor, că le stă bine.

”Mamă, să nu te uiți urât la nimeni, să fii politicoasă, respectuoasă, să nu uiți că eleganța nu stă doar în hainele ce le porți.” Așa m-a învățat mama când am plecat acum vreo 8 ani de-acasă. În facultate, puteam să mă uit urât la oricine, nu îmi avea grija nimeni, în București însă parcă s-au activat radarele la aparția cuiva pe palier în bloc, fiecare gest schițat, rânjet cu colți arătat, capătă un alt sens, se duce toată eleganța pe apa sâmbetei.

După cum am menționat, am în bloc mai multe doamne destul de încărunțite, nu bunici, ci soții de generali (de parcă ar conta asta pentru mine, tot doamne trecute de o vârstă sunt, dar așa s-au prezentat). Dimineața, când ies pe ușă, apar ca din senin, cel puțin vreo patru, una udă florile, alta numără firele de praf, alta admiră culoarea pereților și tot așa. Cum mi-am dat seama că sunt pe fază la ora plecării mele? Am întârziat într-o dimineață prin casă și a apărut una dintre ele la ușă: ”Ăăă, vine astăzi cu cititul luminii. Chiar mă gândeam că nu vă găsesc acasă, dar am zis, așa, să-ncerc. Azi nu mai plecați la serviciu?” Și culmea e că știu și cam pe la ce oră ajung acasă. ”Nu știu când mai apucați să vă odihniți, plecați de dimineață și veniți la 10-11 seara”.

comuniste

Când am plecat în concediu m-am întâlnit cu una dintre ele la ieșirea din bloc. Și ca la interogatoriu, a pus întrebări până ce mi-a aflat intențiile pentru săptămâna ce urma. La întoarcere, am intrat în bloc în același timp cu o altă doamnă din cercul curioaselor: ”Și, cum a fost în concediu?”. Păi, na, eu nu le-am trimis vederi despre cum îmi mai petrec eu timpul, deci veste a circulat din gură-n gură până la tot comitetul.

De ce comuniste și nu doar doamne trecute de o vârstă? Pentru că ”așa bine ne mai era înainte de ’89” nu este rostit de tineri de vârsta mea, ce face, când face, cum face și priviri dintr-alea autoritare nu prea ne sunt specifice nouă și vârsta le recomandă. Și, repet, replica: ”nu te uita la mine ca la o bunică, ci ca la o soție de general!”.Citiţi şi

Ion și Ioana

Textul cu bunici

Noi, generația cu cheia de gât…

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Vali / 14 July 2016 6:40

    Aha,nu au informații să mai sifoneze la sri ,poate mai fac rost de bani ptr coafor!!!!

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro