Vogue Paris a împlinit 100 ani

4 December 2021

“Este greu de crezut că Vogue Paris, revista care a fost întotdeauna capabilă să se reînnoiască, să îmbrățișeze revoluțiile și să rămână în fruntea tendințelor, împlinește 100 de ani. 100 de ani de stil merită o mare sărbătoare și această aniversare, întârziată cu un an, este celebrată cu o retrospectivă organizată la Palais Galliera cu peste 400 de lucrări din arhivele revistei.

Expoziția Vogue Paris 1920 – 2020 este deschisă din 2 octombrie 2021 până pe 30 ianuarie 2022, la Palais Galliera 10 Av. Pierre 1er de Serbie, 75116 Paris

Lansată în 1920 de Condé Nast, Vogue Paris s-a impus ca o referință pentru stilul și cultura franceză. De la modele care au devenit supermodele la fotografi care au evoluat ca legende și o escadrilă de tineri designeri care desenează contururile unei mode îndrăznețe și incluzive bine ancorate în timpul său, revista își propune să fie un căutător de talente și o reflectare a unui societăți aflate într-o continuă schimbare.

Un frumos obiect de cult, Vogue Paris a modelat imaginea femeii franceze, un fashion icon, aproape în ciuda ei, purtând acest irezistibil și imposibil de descris „je ne sais quoi” pe care îl invidiem în secret.

Femeile de la Vogue iau pe rând trăsăturile lui Brigitte Bardot, Catherine Deneuve, Kate Moss, Jane Birkin, Laetitia Casta, Naomi Campbell, figuri emblematice cu un farmec atemporal. Ca să nu mai spunem de generația nou, care își urmează calea încercând să-și depășească înaintașele: Kaia Gerber, surorile Hadid, Jill Kortleve, Valentina Sampaio sau Malika Louback.

David Bailey, Catherine Deneuve Vogue Paris, May 1966 Archives Vogue Paris

David Sims, Kate Moss in Gucci Bolero, directed by Joe McKenna, Vogue Paris cover March 2004

 

Anul acesta, 100 de ani de îndrăzneală și stil sunt sărbătorite în interiorul zidurilor Palatului Galliera. Aici va fi scena celor mai grandioase seri de modă ale revistei, în cadrul unei retrospective demne de prestigiul ei. Peste 400 de lucrări din arhivele Vogue – fotografii, ilustrații, reviste, documente, filme – sunt puse în lumină de o selecție superbă de modele haute couture și prêt-à-porter. De văzut neapărat.”

Așa își anunța cititoarele Vogue Paris despre evenimentul aniversar. Credem că este o experiență minunată și ne-am dori s-o trăim și noi. Până atunci vă propun să ne bucurăm prin ochii și impresiile prietenei noastre, pariziana Ioana Nicolescu, una dintre mult prea puținele voci cu autoritatea dată de studii și pasiune când vine vorba de modă.

***

O expoziție consistentă, dar nu uriașă, unde stai să citești fiecare explicație, unde îți dai seama ce repede trece timpul și cât de actuală poate să rămână o referință de modă. Iar dacă cumva ai și lucrat la o revistă, îți dai seama ce muncă enormă se găsește în spatele câtorva zeci de pagini care ajung la tine ca un rezultat impecabil.

Spre deosebire de expoziția Mugler, aici poze făcute în 1930, 1960 sau 2000 rămân surprinzător de actuale. M-am uitat de două ori la paginarea unui număr din anii ’20, parcă era o revista hype de azi.

Frumos documentată, în expoziție găsești și scrisori și note interne, unde simți pulsul redacției și felul de a lucra. Foarte fain de văzut (citit) cum după al doilea Război Mondial, toți colaboratorii Vogue se mobilizaseră pentru un prim număr fără bani într-un timp extrem de scurt, pentru că li se părea normal să fie solidari și să se ajute între ei ca să iasă prima revistă după război.

Plimbarea în timp o faci cronologic, piesele iconice care au fost fotografiate în revistă sunt frumos așezate lângă numărul de Vogue corespunzător, deschis la pagina cu pricina – așa vezi puloverul cu fundă al Elsei Schiaparelli din 1927 sau faimosul Flashy Pink, taiorul Bar al lui Dior din ’48, silueta Courrèges din 64, rochii Grès, Alaïa, Yves Saint Laurent sau Galliano. Și seriile modă făcute de cei mai importanți fotografi de modă, de la Guy Bourdin, la Helmut Newton, Mario Testino sau Peter Lindbergh.

Înțelegi ce înseamnă femeia franceză (mai degrabă, adevărata pariziană după părerea mea) de-a lungul epocilor și printr-o recapitulare frumos rezumată a stilurilor – m-a amuzat cover-ul Vogue cu o ilustrație de mâini care tricotează, făcută după Primul Război Mondial

și să revăd coperțile istorice cu Dalai Lama sau Nelson Mandela.

Îl vezi și pe Patrick Demarchelier făcându-i poze lui Brooke Shields în 1983 sau un making off recent al unui shooting cu Emmanuelle Alt (n. red: cea care a succedat-o pe Carine Roitfeld în poziția de chief editor între 2010 și 2021), Andreea Diaconu și Mario Sorrenti.

Mi-a plăcut mult fidelitatea cu care Vogue a însoțit pe tot parcursul carierei oamenii în care credea, ca Yves Saint Laurent, Karl Lagerfeld, Catherine Deneuve sau Kate Moss, cele care au făcut cele mai numeroase coperte ale revistei (16 pentru Deneuve).

Am avut impresia că văd albumul unei familii, Vogue este o poveste de familie cu multe sentimente, diferența fiind doar că membrii familiei ăsteia sunt ceva mai cunoscuți.

Cred că sunt abonată la Vogue France din 1992 sau 93, fără întreruperi și nu mi-a plăcut întotdeauna ce vedeam sau citeam. Dar dacă nu e ușor să faci o expoziție despre o revistă, a fost foarte plăcut să văd multe referințe cunoscute frumos condensate într-unul din cele mai potrivite spații pentru așa un eveniment, la Palais Galliera.

Știați că Vogue Paris a fost singura din cele 24 de surori care a purtat numele unui oraș și nu al unei țări? Ei bine, acum știți.

Vă reamintesc că pe Ioana o găsiți cu totul aici. Merită fiecare minut petrecut cu ea. Citiţi şi

Tenul, o prioritate – peste 100 de branduri de skin care au intrat în portofoliul Notino

Acele actrițe și fustele lor zburătoare

Paris Fashion Week – colecția SS 2022 Chanel Haute Couture

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro