Votați! Pentru Europa

24 May 2019

Pentru o țară cu moștenirea orientală a României (șpagă, bacșiș, ciubuc, peșcheș, parandărăt, șaorma-cu-de-toate, gulag, miliția gândirii), Europa este singura cale realistă de a rămâne tractați la mileniul III.

Poate că ați uitat, poate că nu ați știut niciodată, dar România fără destinul ei european era o oarecare regiune de la periferia continentului, niciodată gubernie, niciodată pașalâc, de facto când una, când alta.

România nu a beneficiat de Uniunea Europeană nu pentru că Uniunea Europeană a ținut-o cu capul în țărână, ci pentru că trăim aici, la noi, la răscrucea hoților cu proștii. Pentru că am fost deopotrivă hoți și proști și ne-am furat căciula cu cap cu tot.

Așa am ajuns să trăim concomitent în comuna primitivă, evul mediu timpuriu, secolul XIX, secolul XX și cu trei degete în mileniul III.

Alegerile europarlamentare ar trebui să fie cel mai ușor de rezolvat: ai de ales între populiști, demagogi, naționaliști depășiți de mersul timpurilor și oameni care înțeleg că, fără Europa, România rămâne o țară închisă, încuiată, o țară de prizonieri.

Libertatea de circulație a oamenilor și a capitalului, faptul că poți să înveți carte la Florența în detrimentul Sloboziei, că Parisul ne e adeseori mai aproape decât Zalăul, să zicem, toate aceste miracole pentru generații trecute, nu sunt lucruri la care să renunți fără măcar să faci efortul minim de a vota contra celor care ar vrea România într-o zonă gri.

Citiţi şi Firea majorităţii

Fără Europa, toți acești baroni și baroneți înghesuiau și acum secretare cu părul făcut permanent pe banchetele din spate ale autoturismelor de lux Nubira, purtau costume din pânze proaste și pantofi cu ciucurași, de prim-secretari de tranziție eternă. Iarna puneau pufoaica în cârcă și sclavii lor cărau diplomatul încuiat cu cifru. Unii ar fi rămas atât de săraci încât nici măcar silicoane tinerelor de impecabile moravuri n-ar fi avut bani să pună. Ar fi fost rău chiar și pentru escroci.

România trebuie să rămână cu orice preț pe acest drum european, căci fără el putem deja să ne scriem certificatul de ieșire din istorie și gata.

Despre asta e votul de duminică.

Pe Andrei îl găsiți cu totul aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Înapoi în anii nopților magice

România moare. Cui îi pasă?

Limba română e pe cale de dispariție

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro