Zece (propuneri de) filme pentru luna decembrie

1 December 2016

 1. Mădălina DumitracheSing

Una dintre cele mai recente producții ale studiourilor Illuminations Entertainment (Despicable Me, Secret Life of Pets, Minions) – Sing – îl aduce în prim-plan pe Buster Moon/(vocea lui) Matthew McConaughey – un stilat koala – aflat la conducerea unui teatru intrat într-un con  de umbră. Micul „afurisit” își dorește, cu ardoare, readucerea teatrului pe culmile gloriei (de odinioară). Confruntat cu năruirea năzuinței sale de-o viaţă, realizează că mai are o singură şansă de a face să strălucească, din nou, preţioasa lui comoară: punerea în scenă a celei mai grozave competiţii muzicale din câte au fost vreodată. Bazat pe o idee preluată de la Chris Meledandri, filmul reunește stele din actuala galaxie hollywoodiană și devine un veritabil jukebox. Așadar, vom întâlni concurenți precum: un şoarece iubitor de jazz (Seth MacFarlane), cu un discurs la fel de isteţ precum trucurile sale, o adolescentă-elefant timidă, a cărei voce minunată este sufocată de trac (Tori Kelly), mama epuizată a 25 de purceluşi (Reese Witherspoon), care visa în adolescenţă la o carieră muzicală, o gorilă, fiu de gangster (Taron Egerton) şi un porc spinos, fan punk-rock (Scarlett Johansson), care visează la o carieră solo, după ce a fost înlăturată de colegii de trupă şi părăsită de arogantul său partener. Toată această (mică) lume se străduiește, pe scena lui Buster,să valorifice șansa de a-și schimba viața.

sing-1

 1. La La Land

Există unele semne/zvonuri că filmul muzical romantic – La La Land -, realizat de Damien Chazelle (Whiplash) se află printre favoritele la Oscar. Avându-i în distribuție pe Ryan Gosling și Emma Stone, va spune, pe ecran, povestea unei solitare actrițe aspirante la o carieră strălucită – Mia (Stone) – și a unui charismatic, dar arogant, pianist de jazz – Sebastian (Gosling). Cei doi ajung să se îndrăgostească, dar iubirea lor este pusă la încercare de mediul ostil din industria de divertisment în care cei doi tineri vor să evolueze. În însoritul Los Angeles, Mia și Sebastian vor încerca să depășească decepțiile, să reziste tentațiilor și să devină celebri în trepidanta cetate de la Hollywood.

la-la-land-2

 1. Rogue One: A Star Wars Story

Saga Star Wars continuă să-și deruleze episoadele și noul film, Rogue One: A Star Wars Story, ne antrenează alături de indivizi care vor încerca imposibilul numai pentru a rămâne fideli valorilor în care cred. Deși nu și-au propus să devină eroi, aceștia vor destructura planurile armatei ultimului Imperiu. Așadar, Jyn Erso, o mercenară a Rebeliunii, se găsește în situația de a primi cea mai mare provocare din viața ei, când Mon Mothma o va trimite să sustragă planurile din Death Star. Cu ajutorul Rebelilor, sprijinită de un maestru spadasin și de forțele non-aliate, Jyn va realiza că a intrat în ceva mult mai dificil decât credea la începutul misiunii. Filmul ne va prezenta o nouă parte a francizei Star Wars în același univers, dar văzut din altă perspectivă decât cea cu care ne-am obișnuit până acum și-i reunește pe unii dintre cei mai valoroși actori ai momentului: Felicity Jones (The Theory of Everything), Diego Luna (Y tu Mamá También), Ben Mendelsohn (Una) și Mads Mikkelsen (Hannibal).

3-star-wars

 1. Assassin’s Creed

Grație unei tehnologii revoluționare care eliberează memoria genetică, Callum Lynch revitalizează aventurile străbunului Aguilar, în Spania veacului al XV-lea. În timp ce eroul din Assasin’s Creed descoperă că aparține unei temute societăți secrete („Assassins Society”), este constrâns să înfrunte și o redutabilă organizație din timpul prezent: Ordinul Templierilor. Așadar, Desmond Miles află despre străvechea linie de asasini profesioniști din care se trage după ce este răpit de o organizație ale cărei obârșii țin de societatea secretă Cavalerii Templieri și care îl trimite înapoi în timp pentru a recupera o seamă de artefacte cu importantă valoare istorică. Sub bagheta regizorală a lui Justin Kurzel (Macbeth), cu starurile Marion Cotillard și Michael Fassbender în distribuție, adaptarea unei serii de jocuri video celebre va intra în competiție cu Tomb Raider și va încerca să depășească modelele Batman Begins sau Blade Runner.

assassins-creed-4

 1. Jackie

Acțiunea se desfășoară la Dallas, în 22 noiembrie 1963, când al 35-lea Președinte al Statelor Unite a fost asasinat.  Confruntată cu privațiunile doliului, văduva – Jacqueline Bouvier Kennedy/„First Lady”  – admirată pentru eleganța și cultura sa încearcă să depășească orice piedică. Filmul Jackie urmărește drama Primei Doamne a Statelor Unite, în cele patru zile de după asasinarea președintelui John F. Kennedy, petrecută în 1963, în Dallas. Este o perioadă pe care Jackie avea s-o descrie ca fiind cea în care a pierdut „iubirea vieții sale”, dar a câștigat „dragostea unei întregi națiuni”. Natalie Portman o interpretează pe văduva lui JFK, într-o peliculă biografică mai puțin convențională; Jackie din versiunea aceasta este decisă să pună în lumină moștenirea politică a bărbatului de stat, John F. Kennedy, și să îl celebreze pe soțul pierdut. Povestea de pe ecran nu este doar o expresie artistică ce ilustrează un moment istoric, ci  își propune să ofere mai mult.

natalie-portman-jackie-kennedy-5

 1. Silence

Martin Scorsese a încercat cu mult timp în urmă să ecranizeze romanul japonezului Shūsaku Endō, iată că, după celebrul The Wolf of Wall Street, din 2014, a reluat acest vechi proiect. Regizorul a declarat pentru New York Times:„ I’ve tried, in my work, to find out how to live life – tried to explore what our existence really is and the meaning of it.” Așadar, în Silence, suntem (conduși) în anul 1639, când preotul iezuit Rodrigues (Andrew Garfield) ajunge în Japonia însoțit de companionul său, părintele Garrpe (Adam Driver). Amândoi au venit din îndepărtata Portugalie pentru a lua urma mentorului lui Rodrigues, părintele Ferreira (Liam Neeson), de la care nu mai aveau vești de multă vreme. Misiunea le va fi îngreunată de faptul că shogunatul japonez a ordonat persecuții împotriva creștinilor, ceea ce face ca cei doi iezuiți să se afle încontinuu în pericol. Romanul, sursa de inspirație a lui Scorsese, a mai fost adaptat pentru ecran în 1971, de Masahiro Shinoda. Rămâne să vedem cum re-interpretează autorul celebrului Taxi Driver „liniștea/Silence” Domnului în fața suferințelor îndurate în numele Său.

silence-6

 1. Paterson

Paterson locuiește în New Jersey, în orășelul Paterson – meleagul în care-au trăit și poeții William Carlos Williams, Allan Ginsberg. Adam Driver îl interpretează, în Paterson, pe bărbatul de treizeci de ani, șofer de autobuz, care-și duce traiul în anonimat, alături de soția sa, interpretată de Golshifteh Farahani. Zilnic, Paterson scrie poezii într-un carnețel de care nu se desparte, încurajat fiind de Laura, grijulia soție care-i multiplică proiectele și experiențele cu mult entuziasm. Deși este croit pe un scenariu aparent banal, Paterson este proiectul unui cineast atent la detalii și la omenescul profund. Deloc zgomotos, pătrunzător și sensibil, filmul aduce și un plus de valoare pentru interpretarea artistică a „neliniștitului” Adam Driver.

paterson-7

 1. The Unknown Girl

Jenny, tânără medicinistă (generalistă) se simte vinovată pentru faptul că nu a deschis ușa cabinetului său pentru o fată găsită, ulterior, moartă. Poliția nu reușește să identifice cadavrul, așadar Jenny se dedică unui singur scop: acela de-a găsi numele fetei pentru a împiedica o înmormântare anonimă. În viziunea ei, fata nu putea să dispară ca și cum nu ar fi existat. Adèle Haenel interpretează o doctoriță mesmerizată; calmul și intensa ei putere de concentrare emoționează  profund spectatorii. Cea mai recentă peliculă, The Unknown Girl, a fraților Dardenne – de două ori laureați cu râvnitul Palme d’Or – a divizat opiniile. Codurile morale și investigațiile depășesc, aici, convenționalul.

the-unknown-girl-8

 1. Life, Animated

Documentarul  – Life, Animated – urmărește secvențe din viața unui băiat autist, Owen Suskind, care a învățat să comunice cu familia sa prin filme Disney. Utilizând emoționantele lungmetraje clasice, stabilește legături cu familia sa și cu restul lumii. Bazat pe cartea lui Owen Suskind-tatăl, filmul realizat de Roger Ross Williams pătrunde într-un remarcabil univers și lansează provocări publicului dornic și de altfel de povești, remarcabile și emoționante.

life-animated-9

 1. Patriots Day

Peter Berg (Deepwater Horizon) pornește de la un caz real, maratonul de la Boston, din 2013, când a avut loc un atentat. Mark Wahlberg interpretează rolul polițistului surprins în focurile acestui tragic eveniment, alături de un agent special (Kevin Bacon), comisarul de poliție (John Goodman),un sergent (JK Simmons) și o asistentă medicală (Michelle Monaghan)  – toți contribuind la redarea tensiunii din această docudrama. Patriots Day este o celebrare a spiritului unei urbe și reprezintă forța unită a celor dornici să facă un oraș/Boston mai puternic.

patriots-day-10

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Un basm glorios – Poor Things

Două minute și jumătate să reaprinzi o dragoste veche

Killers of the Flower Moon

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro