De ce femeile au mai multă nevoie de al doilea job decât bărbații

10 January 2017

Un raport din ianuarie 2016 al World Economic Forum estimează că până în 2020 (mai sunt doar trei ani!), cinci milioane de joburi vor dispărea din primele 15 economii ale lumii. Știu, economia românească nu e printre printre ele, dar nici prin cap să nu vă treacă (mai ales după experiența crizei din 2008) că nu ne va atinge această realitate. Și cine vor fi iar primele afectate de concedieri? Femeile, ați ghicit! Sau n-ați ghicit și atunci e de rău.

Pentru că, statistic, deși mai prost plătite decât bărbații pentru aceeași poziție (deci s-ar putea face economii concediind bărbați), tot femeile sunt primele vizate. Iar dacă vorbim despre (re)angajări, cele mai vulnerabile sunt femeile de vârstă mijlocie (40+) pentru care, pe lângă discriminarea de gen, mai apare și cea de vârstă.

Așa stând lucrurile și asta fiind prognoza, stăm și noi și așteptăm, jelind, să cadă drobul de sare sau începem din timp pregătirea pentru ca ce-i mai rău să nu ni se întâmple? Că prin alte părți ale lumii, mai precis prin acele economii dezvoltate, femeile se preocupă cam de la sperietura din 2008 să-și securizeze viitorul. Chiar dacă au (avut) un job “stabil”, au înțeles că stabilitatea aceasta poate fi spulberată peste noapte câtă vreme nimic nu depinde de ele. Și au început să se gândească ce altceva ar mai putea face pe lângă – un al doilea, ba chiar și al treilea job (colaborare) de 1-2 ore, în timpul săptămânii sau în weekend – uri, ca o plasă de siguranță la o adică și, până atunci, ca o binevenită sursă suplimentară de bani. Zi că nu ți-ar trebui! 🙂

materiale-textile

Așa și-au descoperit talente, au descoperit nișe pentru ideile lor și treptat au trecut de cealaltă parte a baricadei, devenind propriul lor angajator – antreprenorul. Libertatea aceasta de a lua propriile decizii nu costă chiar puțin. Că vine la pachet și cu responsabilități de care nu aveai habar, dar altfel îți trebuie doar câteva exemple, ca să înțelegi că se poate – și sigur știi astfel de femei – , curajul să o iei tu de la un capăt nou de bună voie și un strop de noroc, că, deh, nu toate ies din prima. Dar este neprețuită ca trăire.

Zău dacă ne putem permite să aşteptăm să ni se facă dreptate pe piața muncii. Zic să acţionăm din timp, să avem un plan de rezervă, fie și pentru că nu dorim să ne întoarcem la cratiță altfel decât dacă din asta ne pot ieși bani frumoși. 🙂 Și, de acasă, azi se pot face multe lucruri… Gândește-te! Care-i primul lucru care îți vine în minte la care te pricepi, pe care l-ai putea face pe lângă serviciul pe care îl ai și din care ai putea câștiga niște bani în plus?Citiţi şi

Femeile în airsoft: schimbarea dinamicii într-un sport dominat de bărbați

Dar cum să NU știți ce e ăla păstârnac și la ce se folosește?

În mine locuiesc mai multe femei și le iubesc pe toate

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro