3 soluții eficiente pentru corectarea hipermetropiei

25 November 2022

Hipermetropia reprezintă un viciu de refracție ce are drept caracteristică principală vederea încețoșată de aproape. Iată care sunt metodele eficiente pentru corectarea acestei afecțiuni.

sursa foto

 1. Lentile de contact

Există o mulțime de tipuri de lentile de contact pentru hipermetropie. Acestea sunt disponibile într-o varietate de modele și texturi, inclusiv moi sau rigide, de forme diferite, în funcție de necesitățile fiecărui pacient. Discută cu specialistul despre modelul care ți se potrivește cel mai bine.

Lentilele de contact pentru această afecțiune se pot achiziționa numai în baza prescripției medicale, în urma unei consultații optometrice, deoarece este nevoie să se cunoască valori specifice.

 1. Ochelari de vedere

Aceștia sunt o altă modalitate de a corecta vederea în cazul hipermetropiei, iar pentru alegerea lor se ține cont de distanța pupilară. Se achiziționează tot în baza prescripției medicale. Dacă purtai deja ochelari de vedere, există posibilitatea de a face tranziția la lentilele de contact, dacă dorești acest lucru.

Optometristul îți poate oferi explicațiile necesare despre cum se pot aplica în mod corect, cum se pot igieniza și îți va oferi alte detalii pe care trebuie să le cunoști pentru a te adapta mai bine la purtarea lor.

 1. Chirurgia refractivă

În unele cazuri de hipermetropie moderată, se poate recurge și la chirurgie refractivă. Metoda de corectare a vederii care se utilizează în hipermetropie este Lasik, aceeași care se folosește și pentru celelalte vicii de refracție – astigmatism și miopie.

Prin intermediul tehnicii Lasik se intervine cu energia laser la nivelul corneei, unde se efectuează o decupare/flap și remodelarea sa, cu scopul de a corecta dioptriile. La final, zona decupată este așezată din nou în poziția inițială, peste cornee. Nu sunt necesare suturi. 

Pentru hipermetropiile mari nu se poate utiliza tehnica Lasik, fiind disponibilă înlocuirea cristalinului cu unul artificial, care este ales în funcție de necesitățile pacientului.

Simptomele hipermetropiei

Fiecare persoană diagnosticată cu hipermetropie poate avea manifestări diferite, în funcție de gradul de severitate pe care îl are afecțiunea. Cele mai comune simptome ale acestui viciu de refracție sunt:

 • Vederea încețoșată, mai ales în privința obiectelor aflate la distanță redusă;
 • Dificultăți la citit și la efectuare a activităților care necesită vederea de aproape, oboseală oculară ce se instalează după efortul depus în încercarea de a vedea mai clar obiectele situate la o distanță mică de ochi;
 • Vedere neclară sau încețoșată în spațiile întunecate sau pe durata nopții;
 • Dureri și tensiune la nivelul ochilor;
 • Dureri frecvente de cap.

Diagnosticare

Hipermetropia se diagnostichează în urma unui consult optometric de rutină sau dacă deja prezinți simptome ce pot indica probleme de vedere și dorești să afli cauza. Pentru a stabili diagnosticul, optometristul efectuează un test pentru a verifica acuitatea vizuală și a determina dioptriile. 

În cazul identificării hipermetropiei, este necesar să determine și alți parametri care sunt relevanți pentru prescrierea ochelarilor de vedere potriviți sau a lentilelor de contact adecvate. 

Hipermetropia la copii

Atunci când apare la copii, este mai dificil de identificat, în special dacă cei mici nu semnalează simptomele. Pentru a putea identifica hipermetropia sau alte eventuale probleme de vedere, este important să îi duci regulat la consultații optometrice.

În urma consultațiilor optometrice de rutină, specialistul poate identifica diverse afecțiuni oftalmologice care pot fi remediate cu succes sau asupra cărora se poate interveni pentru a preveni complicațiile. Dacă te confrunți cu simptome ce pot semnala probleme de vedere, nu le ignora, ci programează-te chiar acum la un consult!

Sursă de informare:

1.“Farsightedness.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 16 June 2020, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/farsightedness/diagnosis-treatment/drc-20372499, accesat la data de 23 noiembrie 2022.Citiţi şi

Păi, eu te-am pus să te faci curvă?

Când nu știi povestea cuiva, nu te grăbi cu vorba grea

Iată cum te poți vindeca singură

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro