4 sfaturi pentru conviețuirea cu aritmia cardiacă

21 March 2024

Prevenirea consecințelor pe termen lung ale traiului cu o aritmie cardiacă implică o abordare multiplă, abordând atât aritmia în sine, cât și potențialele complicații care pot apărea din cauza acesteia. În rândurile următoare vom oferi sfaturi privind măsurile preventive de bază, concentrându-ne în principal pe stilul de viață, controlul medical, monitorizarea tensiunii arteriale și îmbunătățirea obiceiurilor alimentare.

1. Stil de viață și tratamente alternative

Tratamentul aritmiei este complex – pe lângă recomandările medicale, este important și rolul pacientului și participarea activă a acestuia la procesul de vindecare. Pe lângă diferitele recomandări medicale pe care medicul dumneavoastră vi le va oferi, schimbările generale în stilul de viață și în obiceiurile zilnice sunt, de asemenea, esențiale. Acestea au un impact semnificativ în menținerea sănătății cardiovasculare atunci când vă confruntați cu aritmia.

Practicarea frecventă a exercițiilor fizice

Încercați să faceți exerciții fizice cel puțin 30 de minute pe zi sau o medie de 150 de minute pe săptămână. O cantitate moderată de activitate fizică vă va ajuta să vă mențineți o greutate sănătoasă în limite optime pentru sexul, înălțimea și vârsta dumneavoastră și, prin urmare, să preveniți obezitatea, care ar crește șansele de a suferi de boli de inimă și, eventual, de a dezvolta complicații suplimentare. În cazul unei aritmii instalate, este recomandat să nu practicați activități foarte intense, ci mai degrabă exerciții și activități ușoare și tonice.

Renunțați la alcool și la fumat

Încercați să renunțați sau să reduceți la minimum frecvența consumului și cantitatea de băuturi alcoolice, deoarece alcoolul are ca efect creșterea tensiunii arteriale. Consumul moderat de alcool în raport cu sexul și vârsta nu este periculos sau riscant, dar este important să nu abuzați de el. Nicotina din tutun vă crește atât ritmul cardiac, cât și tensiunea arterială, iar acestea, la rândul lor, pot provoca efecte pe termen lung la pacienții cu aritmie.

Limitați stresul

Gestionarea stresului în viața de zi cu zi ajută, de asemenea, la reducerea probabilității de apariție a bătăilor neregulate ale inimii sau la prevenirea totală a acestora. Unele tehnici de reducere a stresului aritmiei, cum ar fi yoga, meditația și exercițiile de respirație, sunt ușor de făcut și vor fi benefice pentru starea dumneavoastră generală de bine.

2. Controlul medical

Tratamentul medical adecvat este esențial pentru a controla simptomele aritmiei, pentru a reduce riscul de complicații și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Acesta include monitorizarea regulată de către un specialist, tratamentul cu medicamentele potrivite pentru afecțiunea dumneavoastră și, eventual, proceduri invazive sau intervenții chirurgicale.

Controale medicale periodice

Vizitele periodice la cardiolog sunt esențiale pentru a monitoriza afecțiunea și pentru a face ajustările necesare la planul de tratament. În acest fel, veți verifica sistematic starea sistemului cardiovascular și, datorită acestui fapt, veți reduce riscul de a dezvolta complicații.

Urmărirea regulată a valorilor colesterului

Încercați să vă monitorizați regulat nivelul colesterolului din sânge – la fiecare 3-6 luni. Efectuarea de teste de laborator regulate este esențială pentru a evalua sănătatea cardiovasculară la pacienții cu aritmie.

Respectarea planului de tratament medical

Dacă medicul dumneavoastră v-a prescris medicamente pentru a vă gestiona aritmia, atunci este esențial să le luați strict conform instrucțiunilor. Pentru liniștea și conștientizarea dumneavoastră, este bine să înțelegeți scopul fiecărui medicament și modul de administrare. De asemenea, înțelegeți potențialele efecte secundare și, dacă apare vreunul, să le puteţi diferenția și să solicitați asistență medicală în timp util.

3. Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale

Monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale la pacienții cu aritmie cardiacă este extrem de importantă din mai multe motive interdependente. Tensiunea arterială este un indicator cheie al sănătății cardiovasculare, iar fluctuațiile sale pot avea un impact direct asupra tratamentului și a posibilelor complicații ale aritmiei. Pentru o monitorizare precisă a tensiunii, alegeţi un tensiometru validat clinic, care are funcţie de detectare a aritmiei, dar care vă şi permite stocarea valorilor tensiunii arteriale în memoria dispozitivului pentru a fi mai uşor şi mai sigur de raportat aceste valori doctorului cardiolog. Un tensiometru de braţ fiabil este SENDO One, care este validat clinic de Societatea Europeană de Hipertensiune şi care are memorie pentru 2 utilizatori. În plus, SENDO One a fost „Votat Produsul Anului 2023” în categoria tensiometre, de către consumatorii români.

Monitorizarea regulată a tensiunii vă ajută să analizaţi variațiile valorilor

Tensiunea arterială poate fluctua semnificativ la persoanele cu aritmie cardiacă. Aceste fluctuații se pot datora aritmiei în sine sau unor factori de risc care nu au fost luați în considerare anterior. Monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale ajută la identificarea problemei și, în consecință, poate determina necesitatea unei ajustări a tratamentului.

Monitorizarea regulată a tensiunii vă ajută la dozarea și selectarea corectă a medicamentelor

În cazul pacienților cărora li s-au prescris medicamente pentru tratarea aritmiei, monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale poate arăta cât de bine funcționează medicamentele și dacă acestea au efecte benefice asupra aritmiei. Unele medicamente anti aritmice pot scădea tensiunea arterială, în timp ce altele pot avea efectul opus. În funcție de aceste indicații, este posibil să fie nevoie de ajustarea dozelor sau a tipurilor de medicamente.

Monitorizarea regulată a tensiunii vă ajută la evaluarea potențialelor complicații

Tensiunea arterială ridicată este un factor de risc pentru apariția anumitor tipuri de aritmii, cum ar fi fibrilația atrială. Din nou, monitorizarea regulată a tensiunii poate alerta persoanele și medicii care le tratează în legătură cu potențiale complicații sau condiții adverse de sănătate care necesită asistență medicală imediată.

Monitorizarea regulată a tensiunii vă ajută la îmbunătăţirea tratamentului individual

Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale oferă informații cuprinzătoare despre starea dumneavoastră cardiovasculară zilnică, ceea ce vă oferă, la rândul său, o abordare personalizată a tratamentului în funcție de nevoile organismului dumneavoastră. Pentru a asigura măsurarea exactă a valorilor dumneavoastră, este o idee bună să aveți un tensiometru de încredere. SЕNDO One este un exemplu de astfel de dispozitiv care vă garantează precizie clinică la domiciliu. Funcția sa de detectare a anomaliilor ritmului cardiac asigură prevenția pentru complicațiile aritmiei. Tensiometrul are 5 ani garanţie, funcţionează atât cu baterii, cât şi cu adaptor şi este extrem de simplu de folosit, prin simpla apăsare a unui buton.

În concluzie, monitorizarea zilnică a tensiunii arteriale la persoanele care trăiesc cu tulburări de ritm cardiac oferă informații importante despre sănătatea cardiovasculară, sprijină controlul eficient al afecțiunii și prevenirea apariției unor potențiale complicații. Acesta permite persoanelor cu aritmie să participe activ la procesul de tratament, facilitând desfășurarea examinărilor de specialitate și contribuind la un plan de tratament individual și eficient.

4. Dieta și suplimentele nutritive

Pentru pacienții cu aritmie, încorporarea alimentelor sănătoase pentru inimă în dieta lor este o parte importantă a procesului de vindecare. Iată câteva exemple de aport zilnic de alimente sănătoase pentru inimă.

Ovăz și alune crude

Fulgii de ovăz sunt o sursă bună de fibre solubile, care pot ajuta la scăderea colesterolului LDL (rău), un factor de risc pentru bolile de inimă. Pe de altă parte, alunele crude sunt o sursă excelentă de minerale precum magneziul, dar și de antioxidanți care sunt benefici pentru sănătatea inimii.

Legume și fructe

Frunzele verzi sunt bogate în vitamina K și acid folic (cunoscut sub numele de vitamina B9), care ajută la relaxarea vaselor de sânge (vasodilatație) și care controlează tensiunea arterială. Citricele, pe de altă parte, conțin potasiu, fibre și vitaminele B – toate acestea reducând riscul de boli de inimă.

Pește

În ultima vreme, somonul este unul dintre peștii preferați pentru a fi consumați datorită gustului său. Este o sursă de acizi grași omega-3, cunoscuți pentru proprietățile lor benefice pentru inimă – au un efect stabilizator asupra activității electrice a celulelor musculare cardiace, ceea ce ajută la reducerea riscului de aritmie. Influențând canalele ionice din celulele inimii, acizii grași omega-3 pot contribui la menținerea unui ritm cardiac regulat.

Pe lângă adăugarea unei varietăți de nutrienți benefici în dieta noastră, ar trebui luate măsuri pentru a limita alimentele și condimentele care sunt nefavorabile sănătății inimii.

Sare

Consumul frecvent de sare și depășirea aportului zilnic recomandat duc la tulburări tisulare și funcționale în organism. Sodiul se acumulează în sistemul circulator și face ca mai multă apă să fie atrasă în vase. Cantitatea de apă reținută duce la o creștere a presiunii în artere și vene, ceea ce duce la o creștere a tensiunii arteriale. Prin urmare, este bine să reducem consumul de alimente care conțin mai multă sare, cum ar fi conservele, alimentele congelate, snacks-urile etc.

Băuturi carbogazoase

Consumul excesiv de băuturi carbogazoase poate afecta în mod negativ sănătatea inimii și poate provoca sau intensifica simptomele aritmiei. Aceste băuturi conțin adesea cantități mari de zahăr, care duc la creșterea în greutate, rezistența la insulină și, ulterior, la diabet de tip 2 – toate acestea fiind factori de risc pentru bolile cardiovasculare și crescând riscul de aritmie și complicațiile asociate acesteia.

În concluzie:

Este extrem de important să aveți grijă de sănătatea cardiovasculară atunci când trăiți cu aritmie. Un ritm cardiac neregulat poate afecta eficiența mușchiului cardiac și poate duce la o varietate de complicații, inclusiv un risc crescut de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte boli cardiovasculare. Menținerea unui stil de viață sănătos, cum ar fi exercițiile fizice regulate și o dietă echilibrată, ajută inima să pompeze sângele mai eficient către alte țesuturi și organe. Acest lucru îmbunătățește circulația sângelui și asigură o mai bună aprovizionare cu oxigen și nutrienți. Controlul tensiunii arteriale, al nivelului de colesterol și al altor factori de risc este esențial pentru a preveni consecințele pe termen lung.Citiţi şi

Beneficiile administrării de Coenzima Q10 Lipozomală pentru întregul organism

9 mituri despre cafea care pur și simplu nu sunt adevărate

Analizele medicale care ne sperie – nu înseamnă că suntem bolnavi, ci doar ușor mai “obosiți”

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Ultra CardioX / 18 April 2024 20:30

    Apreciez că abordezi un subiect atât de important ca aritmia cardiacă. Este o afecțiune care poate afecta semnificativ calitatea vieții, de aceea este esențial să o gestionezi în mod corespunzător.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro