Aceste franțuzoaice care ne irită cu stilul lor inimitabil

20 November 2022

Acum un an (dar la fel de bine preocuparea putea fi de acum 20 de ani sau de peste 20 de ani), o jurnalistă de la The Guardian încerca să afle secretul franțuzoaicelor: cum de arată atât de bine cu atât de puțin, cum de sunt atât de slabe, deși mănâncă și beau, cum de sunt atât de șic cu coafurile lor dezordonate, cum de dau gata bărbații cu câte un gest mic și cochet. Iar obsesia asta pentru șicul galic nu o au doar englezoaicele. Și pe noi ne preocupă. 🙂

Recomandare Catchy 5*

Cele 10 piese indispensabile din garderoba unei adevărate franțuzoaice

Dar să vedem ce zice jurnalista de la The Guardian:

“Nimeni nu este de acord cu ceea ce este de fapt chic-ul feminin francez, dar toată lumea este de acord că este puțin enervant. Pentru unii, ar fi perfectul blazer bleumarin subestimat și un breton sexi care îți cade peste ochi, așa, într-o doară. Pentru alții, este un costum pe corp, cu fustă, un coc și un nor de Chanel No 5. Sau o fustă creion, sau blugi albi cam purtați, tocuri de 3-5 cm ori cizme de biciclist. Depinde pe cine întrebi. Dar toată lumea e de acord că felul în care franțuzoaicele fac totul mai bine îi enervează. Și asta pentru că stilul francez, greu de prins, de a te îmbrăca nu se referă deloc la haine. Este vorba despre încredere și asta ne face pe ceilalți să ne simțim nesiguri și defensivi.

Iată ce spun câteva femei despre asta.

Cântăreața și actrița Lou Doillon, Paris Fashion Week 2021
Foto: Christian Vierig/Getty Images

A treia fiică a actriței Jane Birkin a declarat pentru Vogue: „Stilul francez are legătură cu o anumită formă de aroganță, pe care o iubesc. Fetele franceze au un respect extraordinar pentru ele însele. Chiar dacă o copertă a unei reviste spune: „Asta este ceea ce ar trebui să porți”, ele fac ceea ce cred ele.”

Lindsey Tramuta, o scriitoare americană care locuiește la Paris de 16 ani, a scris odată: „O femeie pariziană nu vede moda ca pe expresia supremă a ei însăși, ci ca pe o completare a minții ei, a talentelor ei, a opiniilor ei și, prin urmare, nu trebuie să fii extravagant. Ceea ce este convingător este felul în care sunt purtate piesele și felul în care trăiești în ele.”

Carine Roitfeld, fost editor la Vogue Franța: “stilul este cum îți deschizi geanta, cum îți încrucișezi picioarele – doar lucruri mici care fac diferența.”

(Cum deschizi geanta? Ce vrea să spună? Nu știu, dar sunt destul de sigură că felul în care îmi deschid eu geanta – smucind-o și cautând cheile cu toată grația unei vulpi care caută în gunoiul de la KFC – nu este ceea ce descrie ea.)

Citiți și Dedesubturile franțuzoaicelor

Încredere înseamnă să ieși în pantofi în care te plimbi confortabil și grațios, fie că sunt Stan Smith sau Christian Louboutin. Înseamnă să porți albastru când rozul este la modă, pentru că îți place și ți se potrivește. Încrederea să acorzi atenție detaliilor când te îmbraci așa cum ai face dacă ai împacheta un cadou de ziua de naștere sau ai găti o friptură de duminică. Pentru că astfel de lucruri sunt doar lucruri mărunte, dar până la urmă lucrurile mici din viață sunt lucrurile mari din viață.

Încrederea este, de asemenea, elementul care o unește pe Emily în serialul TV de comedie-dramă Emily in Paris, cu șefa ei Sylvie și prietena ei Camille. Este ceea ce o face pe Emily – cu pain au chocolat într-o mână și geanta Chanel 2.55 în cealaltă – adorabilă și exasperantă. Este părul perfect al lui Camille în stilul abia trezită. Acesta este motivul pentru care știi că Sylvie, cu rochiile ei negre, simple, ar mirosi extraordinar.

Și în timp ce stilul francez este adesea expediat ca un clișeu, el este modul modern de a te îmbrăca – opusul modei rapide (fast fashion). Stilul franțuzoaicelor înseamnă să alegi o rochie de petrecere care te flatează și îți amplifică atuurile și să o păstrezi în garderobă pentru situațiile în care trebuie să ieși la un drink după muncă sau la orice petrecere. În 10 minute ești gata, în loc să te panichezi că n-ai ce să îmbraci și să-ți găsești refugiu în ceva nou și strălucitor. Felul de a fi al franțuzoaicelor înseamnă să te bucuri de stil, fără să lași tendințele să dicteze, înseamnă să îmi amintesc cuvintele înțelepte ale lui Carine înainte de a începe să-mi scormonesc geanta și să-mi dau seama că oricum telefonul este în buzunarul din spate. Ceea ce este enervant la stilul franțuzoaicelor este că au avut dreptate tot timpul.”

Parisul nu este Franţa. Dar dacă nu la Paris întâlneşti franţuzoaica tip, atunci unde? Citiți: Unde sunt franțuzoaicele d’antan?Citiţi şi

Îmi pierd capul cu tine

4 greșeli de stil pe care italiencele nu le fac niciodată

Cum să alegi haine elegante și confortabile? Descoperă 3 sfaturi utile

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro