Acolo să vedeţi iubiri şi trădări, nu pe Catchy!

1 April 2015

Mihnea RudoiuExistă în Congo, în locul în care mă aflu, un englez care, până deunăzi, nu a auzit de Alain Delon. Îl cheamă Mark. E un tip foarte simpatic, lucrează în armată, ca mine. Ne cunoaştem din prima zi, fiindcă amândoi am ajuns cu acelaşi avion şi formalităţile le-am făcut împreună.

Ne-am întâlnit duminică la o cafea şi, cum se întâmplă, am discutat de toate, deci şi despre filme. Inevitabil, despre James Bond. Amândoi aveam aceeaşi părere: Pierce Brosnan, cel mai cool, Daniel Craig, bleah. Apoi, despre Godfather. În contextul ăsta am pomenit eu de Alain Delon, i-am spus că producătorul Robert Evans l-ar fi preferat pe Alain Delon pentru rolul lui Michael Corleone, dar Francis Coppola a insistat cu Pacino şi, până la urmă, Pacino a rămas. Mă aprinsesem puţin. Şi d-aia, Mark, acum câţiva ani, când fata lu’ Coppola, Sofia, a făcut filmul “Marie Antoinette” şi s-a gândit la Alain Delon pentru rolul lui Ludovic al XV-lea, acesta a declinat rolul, înţelegi? Că şi tac-su s-a împotrivit să joace rolul lui Michael Corleone în “Naşul”.

Mark, englezu’, îmi arunca priviri nedumerite.

Îi explic:

-Mark, nu înţelege greşit, asta e speculaţia mea, Alain Delon, oficial, a declarat că istoria acelei perioade a Franţei e răstălmăcită în film şi el nu vrea să fie parte la aşa ceva, dar bănuiala mea e că voia să-i dea o lecţie lu’ Coppola ăl bătrân.

Şi iată-l răbufnind:

-Dar cine e Alain Delon? N-am auzit în viaţa mea de el!

Era posibil una ca asta? Parcă m-ar fi lovit trenul. Până şi cerul devenise mai întunecat cu o nuanţă…

Pot trece peste multe lucruri, pot face abstracţie de faptul că românii sunt asemuiţi cu ţiganii, de faptul că o duzină de străini nu ştiu nimic despre România, pot închide ochii la istericale, dar să spui că nu ai auzit de Alain Delon, asta mi se pare deja prea de tot.

M-apuc să fac calcule. Mark are în jur de 45, când era adolescent, Alain Delon era în floarea carierei, cum să nu fi auzit de el? Madonna singurică a zis că visa la Delon când era de-o şchioapă, i-a dedicat şi o melodie, “Beautiful Killer”… pana mea, vorbeam doar de Florin Piersic al Franţei, nu de fitecine…

Mă gândesc că poate nu am pronunţat bine numele lui şi îl rostesc din nou, cu accent franţuzit, cum făceau prezentatoarele TV în anii ’90, când îşi arcuiau buzele sub forma unui cerc când ajungeau la primul “o”: Aleen Deoo-lon.

Nada.

Deschid telefonul, intru pe google, îi scriu numele şi-l privesc plin de speranţă pe Mark. Nada again. Îi arăt fotografii. Alt nada. Măi, să fie!

Încep să înşir titluri de filme: “Piscina”, “Ghepardul”, “Clanul Sicilienilor”, “Zorro”, “Mr. Klein”, “Samuraiul”, “Eclipsa” şi altele. Ştiam filmografia lui Delon pe dinafară.

Nada. Phiuuuuuu ! Atâta ignoranţă, domne!

Inclusiv Mihaela Rădulescu îl recunoştea pe Delon când venea să mănânce la “cantină”, în Monte Carlo !!!

Mark al meu, însă, nu avea nicio reacţie. I se părea okey să nu ştie despre cine vorbesc.

-Mark, îi zic, şi preşedintele Angliei îl apreciază pe Alain Delon.

-Noi nu avem preşedinte, mă corectează pe un ton blând. Noi avem regină, nu ştii?

Ce, tu ştii ceva de Alain Delon?

la piscina 2

-Fugi de-aici, îi zic. Margareth Thatcher nu e preşedintele Angliei?

Mark se lansează într-o serie lungă de “Oooh, boy”-uri prelungi. Râdea de se crăcăna.

-Margareth Thatcher, îmi atrage atenţia, a fost prim-ministru acum mulţi ani. A murit, săraca, anul trecut. Era bolnavă, avea Alzheimer, n-ai văzut filmul cu Meryl Streep?

-Margareth Thatcher, i-o întorc eu băţos, zicea că Alain Delon e cel mai mare actor, mai mare decât toţi actorii englezi.

Aici l-am înmuiat, fiindcă, aveam să aflu, el, ca militar, o respecta mult pe tanti Thatcher, de când cu războiul din insulele Falkland.

-Pe bune?

-Da, Mark, pe bune.

Băgam de la mine, normal.

Asta a fost discuţia despre Alain Delon.

Şi, să vezi şi să nu crezi, azi dimineaţă, după o şedinţă, îl văd pe Mark îndreptându-se galop spre mine: voia să mă anunţe că văzuse “Ghepardul” azi-noapte.

-Great movie, my friend, mi-a zis.

Mie-mi zici?!

Iar astazi o să se uite la “Piscina”. Cu Delon, Romy Schneider, Maurice Ronet şi Jane Birkin.

Acolo să vedeţi iubiri şi trădări, nu pe Catchy! 😉Citiţi şi

Înapoi în anii nopților magice

Bărbații care nu fug la greu – ce specie minunată!

Îmi pierd capul cu tine

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. cristina / 25 April 2015 16:23

  Eram in tren spre Londra si un grup de englezi facea un concurs gen in ce filme a jucat actorul Cutarescu, in ce an, cine e regizorul…pana au ajuns la o dezbatere in toata regula Al Pacino vs Robert de Niro:))) era atat de “aprinsa” discutia! Englezii sunt foarte trendy cu actorii si muzica, de aia m a mirat reactia lui Mark. Dar Alain Delon e frantuz si nu mai e trendy deloc, probabil d aia:)))

  Reply
 2. cristina / 25 April 2015 15:50

  Cred ca esti un impatimit al filmelor, actorilor, regizorilor si scenaristilor:) pentru mine e o obsesie, realizez ca ii deranjez pe ceilalti cu obsesia asta, deja e o “patima”!

  Reply
 3. Dia Mantina / 2 April 2015 20:18

  Alain Delon e un cojoc de’l purta lumea iarna, cred că de la el i s-a tras numele hainei din blană de oaie, parcă oaie să fi fost.

  Reply
  • Mihnea Rudoiu / 3 April 2015 9:02

   Dap, cojocul in cauza a devenit faimos dupa filmul “Once a Thief” (1965), unde Alain Delon purta asa ceva…

   Reply
 4. Daciana / 1 April 2015 18:18

  De fiecare data umorul tau e tare şod si mie imi place. Ma intreb daca in realitate te-as lua in serios putin, mult, deloc sau din cand in cand 🙂

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro