Adevăr sau provocare?

31 October 2013

Cel care spune că fotografiile cu nuduri de femei sunt întotdeauna pornografice nu a văzut niciodată lucrările artistice ale fotografului Helmut Newton. Originală, seducătoare, distinctă rămâne şi azi fiecare imagine alb-negru semnată Newton, o compoziţie a dorinţei, a ambiţiei de a face să strălucească viaţa interioară a femeilor pe care le-a fotografiat.

A stat cât mai departe de lumina falsă a studiourilor şi s-a plimbat pe străzile metropolelor lumii sau a ales interioare nonconformiste, unde şi-a dus modelele care i-au pozat dezinvolt, poetic. Cineva spunea că este ca şi când te-ai uita prin gaura cheii: la Newton, fotografia intimă, personală, devine publică.

Născut în 1920, în ziua de 31 octombrie – da, astăzi ar fi împlinit 93 de ani –, în Berlin, Germania, Helmut Neustädter, aşa suna numele lui real, era dintr-o familie de evrei germani. A început să aibă o tot mai intensă atracţie spre lucruri neobişnuite, diferite, legate contextual de sex, după ce fratele lui mai mare i-a arătat cartierul “red light” (al prostituatelor) în Berlin. Şi-a cumpărat prima cameră foto la 12 ani, iar la 16 mergea să înveţe meserie de la fotografiul Yva (Elsie Neulander Simon), unul dintre fotografii experimentali care explora în toate formele femeia pe care o prindea în imaginile lui.

Avea 18 ani când a fugit de Germania nazistă. După câţiva ani petrecuţi în Singapore, unde a lucrat ca fotograf pentru un jurnal, a ajuns în Australia. A fost culegător de fructe şi şofer de camion şi i-a luat ceva timp până când a reuşit să facă din nou ceea ce dorea.

Australia a fost generoasă, i-a dat norocul pe care îl căuta: nu numai cu visul lui vizionar, fotografic, ci mai ales cu soţia aşteptată. Una care i-a fost aproape vreme de 56 de ani, până la moartea lui. June Browne i-a pozat, l-a susţinut, l-a ajutat şi i-a fost şi art director. Iar el i-a fost recunoscător aşa cum ştia. Se spune că, la terminarea unui proiect foto, ar fi exclamat: “Încă 10.000 de dolari ca să cumpăr mai multe diamante pentru Junie a mea”.

Spre sfârşitul anilor ’50, a început să fie tot mai cunoscut, lucrând pentru diferite reviste, în special pentru Vogue. Unele dintre fotografiile cu nuanţă erotică au ofensat sensibilitatea unor cititori Vogue care au renunţat la abonamente. Dar nu l-au putut convinge pe Newton să renunţe la stilul lui ce era gustat, de fapt, tot mai bine de cei în stare să privească fără prejudecăţi. Şi a continuat la fel de provocator, reinventând fotografia de modă.


Soţia lui, June Newton

A murit la 84 de ani, în urma unui accident de maşină pe care l-a avut pe Sunset Boulevard, în West Hollywood, California. Este înmormântat la cimitirul Städtischer Friedhof III din Berlin, chiar lângă Marlene Dietrich.Citiţi şi

Actorii de la Hollywood nu sunt super eroi!

IRLANDA – femei combatante. Istoria unei fotografii

Lăsați-o pe Halyna Hutchins să fie protagonista vieții și morții ei!

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

  1. Camelia popa / 31 October 2021 15:33

    Arta e mereu artă.

    Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro