În alb-negru cu Ritts

27 December 2013

Tatăl lui a fost un om de afaceri în Los Angeles, mama lui a lucrat la compania lor, ca designer interior, şi el, Herb Ritts, a crescut fără griji, în casa părinţilor, plimbat, din când în când, de Steve McQueen pe motocicletă. A crescut în lumea vedetelor de la Hollywood. Şi-a luat licenţa în economie, a studiat şi istoria artei şi îşi petrecea uneori timpul liber făcând fotografii. A fost însă nevoie de una singură ca pasiunea să se nască. Împreună cu prietenul lui, Richard Gere, pe atunci un necunoscut înainte de a da faima peste el cu filmul America Gigolo, cei doi au hotărât să facă nişte fotografii în incinta unei benzinării, lângă un Buick clasic.

“Mergeam cu maşina prin deşert, am văzut benzinăria asta, am oprit şi am făcut câteva poze. Nu am avut vreun motiv, doar am făcut nişte fotografii unui prieten. Apoi, ne-am dat seama că acolo a fost un moment.” La puţin timp, Gere începe să guste din celebritatea, iar fotografia cu el ajunge în Vogue, Esquire şi Elle. “M-au contactat apoi de la Elle şi m-au întrebat dacă vreau să fac nişte fotografii cu Brooke Shields. Am spus sigur că da, dar nu le-am spus că de fapt eu nu eram fotograf. Atunci încă lucram la compania tatălui meu.” Fotografiile făcute de el cu Brooke Shields au apărut în ediţia din octombrie 1981.

În anii care au urmat, camera lui Ritts a îmbrăcat şi dezbrăcat celebrităţi din lumea filmului şi muzicii, printre acestea Diana Ross, Britney Spears, Madonna, Mariah Carey, Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer. I-a fotografiat însă, întotdeauna bine îmbrăcaţi, şi pe Michael Jordan, Dalai Lama, Mihail Gorbaciov sau Ronald Reagan.

Sunt de neuitat fotografiile nud pe care i le-a făcut lui Cindy Crawford. Dar nu numai asta a făcut. A invitat-o la un barbecue unde era şi vechiul lui prieten Richard Gere. Acolo s-au întâlnit cei doi, s-au îndrăgostit, la prima vedere sau ceva mai târziu, s-au căsătorit după câţiva ani, în 1991, dar s-au despărţit în 1995.

Herb Ritts a devenit cunoscut şi a rămas faimos pentru că a lucrat în special fotografie alb-negru. Şi pentru fotografiile lui în care a arătat şi frumuseţea bărbatului, pentru că, ştim cu toţii, cea a femeii a fost mereu un subiect preferat în artă şi fotografie.

Imaginile semnate Ritts sunt de o simplitate cuceritoare, sunt rafinate, deşi apare deseori şi o exagerare a formelor umane. Accentul este însă pus pe alura sculpturală a celor fotografiaţi, amintind de clasicele statui greceşti şi romane (doar a studiat arta!) . Pentru mulţi, este exemplul clasic al fotografului de care probabil puţini au auzit, dar orice ochi fin îi recunoaşte stilul. Imaginile lui, văzute cândva, stau în subconştient şi reîntâlnindu-ne după un timp cu ele, ne trezim că le recunoaştem una câte una.

Deşi a lucrat pentru case de modă şi reviste unde totul era controlat de comercial, fotografiile lui arată excelent amprenta unui artist, au originalitate, valoare estetică. Nimic nu este de dragul de a epata. Imaginile lui se simt instant. Au putere.

Nicole Kidman, 1999

Julia Roberts, 1993

Madonna

Antonio Banderas

Cum vă spuneam – frumusețea masculină…

Johnny Depp

Male Nude

Pierre şi Yuri, Los Angeles, 1999

Fred with Tires, imaginea iconică semnată Herb Ritts

Nu a făcut niciodată studii de fotografie şi, într-un interviu, spunea că se bucură că nu a făcut asta. “Cel mai important lucru pentru mine a fost să-mi antrenez ochii. Cred că am avut un ochi bun pentru fotografie.” A murit în urma unor complicaţii provocate de pneumonie. Dacă nu s-ar fi întâmplat asta în 26 decembrie 2002, anul acesta, în august, ar fi împlinit 61 de ani.Citiţi şi

Contractele prenupțiale ale celebrităților

Reverență, Majestatea Voastră!

La moartea lui Mihail Sergheevici Gorbaciov

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google Bookmarks
  • LinkedIn
  • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro