Am demnitate, nu orgoliu, domnule!

25 April 2015

Ioana DudaVei reuși. Ai toate premisele. De la naștere. Vei reuși absolut tot ce își dorești. Ai două lucruri de făcut: să crezi în visul tău și să fii independentă. Pe picioarele tale. Să știi să primești, dar nu pentru că ai avea nevoie,  ci pentru că celălalt e fericit să îți ofere. Iar tu, la rândul tău, să dăruiești. Mult,din tot ce ai. Pentru că îți jur, când dăruiești ți se întoarce înmiit. Într-un fel sau altul.  Exact atunci când ai mai mare nevoie.

De abia în momentul în care decizi că nu ai nevoie de nimeni pentru a fi fericită, că asta depinde doar de tine, de abia atunci începi cu adevărat să fii fericită. Și atunci rupi toate lanțurile. Automat te așezi în afara situației și o vezi ca un observator. Te vezi. Deschizi ochii înspre tine. Și te uimești. Poate îți e rușine. Poate ești mândră. Poate te compătimești. Poate ești bucuroasă. Oricum ar fi, e perfect.Pentru că tocmai ai făcut primul pas pe drumul fericirii și eliberării tale. Nu va fi ușor. Dar e atât de plăcut, încât te întorci mereu și mereu la tine. Pe măsura ce trec zilele, din ce în ce mai mult.  Oricare ar fi problema care te ține legat în suferință, tocmai a început să dispară. Prin simplu fapt că ai hotarât să fii liberă.

Din acel moment ești o femeie care devine conștientă de miracolul vieții ei. O femeie care începe să își vadă propria existență curată, obiectiv, rațional și fără dramatisme. O femeie puternică. Capabilă să vadă adevărul, să îl accepte, să stea cu el la masă și să găsească soluții. Adevărul e prietenul unui astfel de femei. E cel care îi întărește sufletul de fiecare dată când se face văzut. Femeia puternică nu va fugi niciodată de adevăr. Dimpotrivă. Îl va căuta pentru că împreună fac cea mai bună echipă.

Femeia puternică nu e aceea aparent acră, intangibilă, dar care, în secret, adoptă pisoiași. Nici gând. Femeia cu adevărat puternică nu se teme să își arate sensibilitatea. Fără a fi însă dulceag-romanțioasă. Își admite vulnerabilitatea și fragilitatea cu naturalețe,  pentru că ea știe: nimic și nimeni nu o va atinge, dacă ea nu permite asta. Și mai face un lucru femeia puternică. Își cere iertare atunci când greșește. Pentru că ea nu are orgolii. Are demnitate.

business lady

Această femeie e cea care plânge atunci când lumea ei se destramă. Se închide în casă, se așază în mijlocul patului și își linge rănile. Își lasă durerea să fie. O acceptă și o trăiește. Dar niciodată nu prelungește momentul durerii. Îl oprește. Pentru că ea e cea care își controlează emoțiile. Nu viceversa. Așa că, după ce și-a jelit dusul, își privește durerea în ochi și îi spune calm, cald și ferm: ”Gata. A venit momentul să ne luăm la revedere”. Își strâng mâna și se despart ca două prietene care și-au petrecut week-endul împreună, dar a venit momentul să meargă fiecare la casa ei.

Din acel moment capitolul respectiv e închis. Pentru că femeia puternică nu trăiește în trecut. Nici în viitor. Singurul moment în care e ancorată e acum. Pentru că ea alege să facă tot ceea ce face, în bucurie și voie bună. Chiar și atunci când spală vasele, o face fiind prezentă, acolo. Fără alte gânduri care aleargă de nebune prin cap. Iar când pleacă pe un drum, nu privește niciodată în urmă. Nici nu renunță, oricât s-ar întâmpla. Ba mai mult, cu cât e mai greu, parcă e mai bucuroasă, pentru că știe că victoria va fi cu atât mai dulce. Pentru femeia puternică nu există o altă opțiune în afara victoriei.

Femeia puternică nu își plânge trecutul. Ea mulțumește pentru tot ceea ce a trăit. Și, în primul rând, își mulțumește sieși  pentru felul în care a ales să trăiască. Totul a adus-o în punctul în care se află acum. Cel mai bun moment al vieții ei. Orice suferință, orice bucurie, orice floare privită, fiecare cerșetor căruia i-ai dat un colț de pâine, fiecare copil pe care l-a mângâiat, fiecare despărțire, au adus-o în armonia în care trăiește acum.

Femeia puternică simte. E empatică. Își ascultă instinctul, fără a fi impulsivă. Nu se lasă dusă de val pentru că e stăpână pe ea însăși. Ea nu se ceartă și nu ridică vocea. Nu se panichează și nici nu dramatizează. Ea vede întotdeauna soluția. Și partea bună. Știe să ia binele din orice și să își plămădească viața pas cu pas.  Zâmbet cu zâmbet. Femeia puternică are mereu o vorbă bună pentru cei mai necăjiți. E un om de nădejde și se ține mereu de promisiuni. Oricât de greu sau copleșitor ar fi. Când această femeie îți promite ceva, fii sigur: atunci când vine ceasul va fi acolo, chiar de va trebui să spargă munți, să despartă mări în două și să se ia la trântă cu fiarele junglei. Pentru că ea nu vorbește niciodată fără rost. Își cântărește bine cuvintele, deoarece știe că a fi sincer nu înseamnă să spui ceea ce gândești, ci să gândești ceea ce spui.

Femeia puternică ia decizii. Cele mai bune pentru ea. Ea nu suportă. Și nici nu acceptă. Pentru că știe că nimeni nu e dator a o face fericită. E dreptul și privilegiul ei, acesta. Și nu face rabat de la el. Femeia puternică va ști când e momentul potrivit de a se retrage. De la petrecere, întâlnire sau dintr-o relație. Când simte că e obosită și orice momentul în plus i-ar dăuna. Al petrecerii sau al relației. La despărțire iși va lua la revedere, cu zâmbetul pe buze, fără a vărsa vreo lacrimă, în cazul despărțirii.  Va ieși din încăpere cu capul sus și spatele drept. Nici prea grăbită, nici prea încet. În ritmul ei.

De o vezi pe stradă, o recunoști cu siguranță. Nu, nu poartă neaparat haine de zeci de mii euro. Poșeta ei nu e musai să valoreze cât cinci rate ale tale la apartament. Iar pantofii se prea poate să fi fost cumpărați la reduceri. Dar are un aer care învăluie tot ce intră în contact cu el. Emană siguranță, armonie și liniște. Pasul îi e ferm și sigur. Fără ezitare.  Și nimic, dar absolut nimic nu o oprește din drumul ei. Eventual alții își schimbă traseul pentru a-i face loc să treacă.

Îți place? Îți spun un secret: tu ești deja această femeie puternică. Trebuie doar să vezi asta.

Pe Ioana o găsiți toată aici.

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂 Trimite-ne textul pe office@catchy.ro.Citiţi şi

Viața este un cadou pe care îl despachetăm în fiecare zi

Îndrăgostește-te de o femeie care nu are nevoie de tine

Ai iubit-o, nu-i așa?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Max / 19 June 2016 18:21

  „ea (femeia puternică) e cea care își controlează emoțiile”.

  De fapt, nu există așa ceva. Ori încearcă să pară că-și controlează emoțiile – își pune oarece măști sau ceva, devine falsă, uzează de tot felul de trucuri – ori chiar nu (mai) are emoții, de fel.

  Tot cultivați voi fetișul ăsta cu femeia așa-zis puternică, doar-doar o să reușiți să creați un mit, prin care, inconștient, să vă justificați comportamentul deviant și egocentric. Dacă aș fi femeie și aș folosi checklistu ăsta ca să-mi măsor nivelul de putere aparentă sau latentă, aș ajunge să-mi dau cu tesla-n coaie, pentru că multe trăsături de aici sunt contradictorii. Dar nu contează asta, că, oricum, concluzia e cea din ultimul paragraf. Succesul articolului e garantat, pentru că unde-i cititoarea aia care să nu vrea o confirmare scrisă că și ea e … tare, adică, mă rog, puternică, nu?

  Reply
 2. Andreea / 12 March 2016 12:28

  O femeie puternica nu e niciodata singura. Nu se simte niciodata singura.

  Reply
 3. Irina / 4 November 2015 18:54

  Dupa o perioada nu tocmai usoara, am gasit articolul tau, Ioana. Si l-am citit zi de zi o vreme pt a integra aceste vorbe, care imi aminteau de vechea femeie puternica 🙂 . Inca il mai citesc cand pierd din “putere”. Iti multumesc!

  Reply
 4. Claudia / 3 May 2015 13:18

  Si daca esti singura in doi, e mai bine??? Sa te milogesti ca cel pe care-l iubesti, dar care nu te (mai) iubeste, sa ramana langa tine, doar pentru orgoliul tau sau pt ca nu da bine sa fii singura, e mai bine? Da, e frumos sa ai langa tine barbatul pe care il iubesti, dar care te iubeste si vrea sa-ti fie alaturi, altfel e o suferinta fara sens!!!

  Reply
 5. pic / 27 April 2015 9:47

  Admirabil! Si cat de adevarat! Doamnelor,ce va opreste sa credeti ca este posibil?

  Reply
 6. Ioana Duda
  Ioana Duda / 25 April 2015 19:02

  @Moke: Nu singuratatea e cea mai mare problema. Atata timp cat crezi asta, nu ai cum sa fii fericit

  Reply
 7. Moke / 25 April 2015 18:56

  Dupa care iti dai seama ca esti singura…

  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro