Anne, dragostea mea, te voi iubi până ce voi sfârşi

11 October 2016

Timp de 32 de ani, fostul preşedinte francez François Mitterrand a întreţinut o relaţie amoroasă cu Anne Pingeot, fostă curator la Musée d’Orsay. O dragoste secretă, din care s-au născut o fiică, mult timp ascunsă – Mazarine Pingeot – şi un schimb epistolar colosal. Peste 1200 de scrisori de dragoste i-a scris Mitterrand iubitei şi complicei sale din umbră. În apropierea comemorării a 20 de ani de la dispariţia fostului preşedinte şi a o 100 de ani de la naşterea sa, aceste misive au fost reunite de editura Gallimard într-o carte intitulată ”Scrisori către Anne».

”Anne, dragostea mea, te voi iubi până ce voi sfârşi. De cum te-am întâlnit, am înţeles că voi pleca într-un lung voiaj”. Datat din noiembrie 1964, acest extras vine dintr-o scrisoare adresată de François Mitterrand celei pe care o întâlnise doi ani mai devreme pe o plajă, pe vremea când Anne Pingeot nu avea decât 19 ani. Un deceniu după această misivă, în 1974, iubita clandestină a lui Mitterrand va deveni şi mama singurei sale fiice, Mazarine. Politicianul, senator şi fost ministru de 12 ori, avea deja 46 de ani, era căsătorit cu Danielle şi avea doi băieţi adolescenţi. În ciuda amorului pe care avea să-l nutrească pentru tânăra de familie bună şi pasionată de artă, Mitterrand va refuza să divorţeze, de teamă să nu-şi compromită cariera politică. O carieră care-l va duce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, timp de 14 ani la Palatul Elysée, ca preşedinte al Franţei.

mitterrand

François Mitterrand şi Anne Pingeot

Începând cu 1981, anul alegerii sale pentru primul mandat prezidenţial, schimbul epistolar cu amanta sa din umbră se răreşte. Motivul e simplu : Mitterrand va sta tot mai mult alături de Anne şi fata lor, Mazarine. Viaţa dublă a preşedintelui era cunoscută de mai toţi ziariştii de atunci dar presa franceză, în numele respectării vieţi private a aleşilor, nu va spune sau scrie nimic. Francezii descoperă de abia în 1994 întreaga poveste când revista Paris Match va publica primele poze ale preşedintelui alături de Mazarine.

Corespondenţa dintre cei doi se termină pe 22 septembrie 1995, când Mitterrand era prea bolnav. Va muri în ianuarie 1996.

Citește tot articolul aiciCitiţi şi

Acel sentiment exclusivist numit dragoste – The Last Letter From Your Lover

România, paradis, coșmar

Frumoasa iubește bestia doar în poveste?


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

 1. Mazarine / 27 October 2018 14:09

  Alt site de curve care se cred importante

  0
  0
  Reply
 2. Ioana Maria / 17 March 2017 12:24

  Imi pare rau dar din toata povestea aceasta, din punctul meu de vedere, cel mai avantajat a iesit domnul Mitterrand care a avut parte de tot tacamul: familie puternica, de folos in fata alegatorilor si farmecul iubirii furise. Perdantele au fost ambele femei din viata lui pentru ca nu s-au putut bucura pe deplin de viata cu el. In schimb, o nota de 10 pentru ziaristi. Va imaginati asa ceva la noi?

  1
  0
  Reply
 3. diana / 11 October 2016 10:49

  Intotdeauna dragostea ascunsa e cea mai puternica…

  1
  0
  Reply

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro