Bacalaureat de nota 10 (zece) – la limba română

30 June 2019

Dragi elevi,

Probabil, la ora asta, ați terminat deja pregătirea pentru proba de mâine, prima, la limba și literatura română, și veți fi înțeles deja că nici pe departe nu e vorba despre vreun bau-bau, ci despre oportunitatea care vi se oferă, după patru ani de studiu, să demonstrați că timpul petrecut în școală n-a trecut în zadar și că sunteți cu adevărat capabili de performanță. E momentul în care trebuie să acordați un timp de relaxare creierului, pentru a procesa și asimila tot ceea ce ați învățat până acum, pentru că, nu-i așa, mâine trebuie să fiți în primul rând odihniți, pentru a avea randament maxim. Ași trecut prin nițte simulări, ați primit sfaturi de la profesorii de la clasă, mulți dintre voi ați luat meditații, așa că nimic nu poate sta în calea succesului vostru.

Cel care are abilitatea de a-şi stăpâni propria minte poate pune stăpânire pe orice altceva.”, spunea Andrew Carnegie, și-am face bine să-l credem!

Probabil că v-ați organizat ziua de astăzi, astfel încât să nu faceți niciun fel de excese: nici alimentare (pentru că, nu uitați, „cena brevis, nox levis”, iar un stomac încărcat e preocupat mai mult de sine:), nici de alt fel, dacă mă gândesc la faptul că unii dintre voi fumează „de stres”, beau cafea „să mă țină treaz”, Coca-Cola sau alte băuturi acidulate, obiceiuri pe care ar fi bine să le puneți în paranteză astăzi. Puteți să le înlocuiți cu ceai sau fresh-uri, adică băuturi care au efect de liniștire sau de întremare. Organismul vostru e acum un motor turat la maxim și ar fi păcat să se decompenseze din cauza unor factori externi, la care puteți, fie și pentru o zi, să vă gândiți mai bine. Astăzi aveți nevoie, mai mult decât orice, de liniște. Părăsiți măcar pentru câteva ore telefonul mobil, pentru că orice discuție despre subiecte v-ar putea afecta siguranța și echilibrul interior. Fiecare a învățat în stilul și în ritmul lui, așa că acum conștiința că ați parcurs toată materia trebuie să vă fie singurul tovarăș. Mai bine faceți o scurtă plimbare sau ascultați muzică, sau poate că v-ar liniști un desen, o Mandala, o baie în timpul căreia să nu vă gândiți la nimic. Nu faceți lucruri care v-ar putea crea neplăceri sau dureri (au existat copii care au avut accidente înaintea examenelor, mergând cu bicicleta, la ștrand sau la sală). E o zi în care trebuie să fiți în deplinătatea forțelor voastre fizice și psihice, o zi în care nu doar mintea trebuie să vă ajute, ci și corpul.

 

Și pentru că sunt profesoară de limba română, îmi permit să vă readuc în memorie ceea ce cu siguranță știați, așa că n-o să vă ia mult să citiți (să dați un „refresh”, cum spuneți voi:)

 • citiți cu atenție subiectele, pentru a vă putea organiza timpul în funcție de ceea ce vi se pare mai complex și necesită o abordare mai amplă (subiectul al II-lea, de obicei);
 • nu intrați în panică; e timp destul, dacă îl folosiți judicios;
 • la Subiectul I. A: citiți întâi cerințele cu atenție și încercuiți/subliniați cuvintele-cheie, mai ales în cazul itemilor care conțin comenzi multiple (de ex. verbele de comandă: „transcrie” – presupune citare (atenție la selectarea structurilor, să aibă sens, nu puneți puncte de suspensie, presupunând că profesorul evaluator ghicește până unde ați intenționat voi să decupați fragmentul”, „explică” – presupune analiza în detaliu, „precizează” are sens concret, de identificare, „prezintă/comentează”- la punctul 5, implică din nou analiza fragmentului, unde puteți valorifica abilitățile de interpretare textuală pe care le aveți deja, folosind conceptele operaționale învățate în școală;atenție la precizarea „pe baza textului”, care presupune raportarea la acesta prin citat, parafrază sau indicarea paragrafului;
 • citiți cu atenție textul și veți vedea că puteți identifica ușor elementele din cerință, iar astfel veți avea senzația de familiar necesară creierului pentru a „se liniști” și a merge mai departe;
 • subliniați pe text (foaia de examen este a voastră, folosiți-vă de ea!!!), vă va fi mai ușor să vizualizați atunci când scrieți răspunsul final pe foaia de examen; notați pe ciornă cuvintele cheie, dar nu pierdeți vremea scriind tot răspunsul!; verificați înainte de a trece pe „curat”;
 • scrieți absolut tot ce e pe foaia de examen ÎN ENUNȚURI! (se punctează!). Acestea ar fi bine să fie clare, concise, logice, dezvoltând ideea de bază, evitați frazele lungi care pot deveni digresiuni inutile;
 • Subiectul I.B este, după cum știți, un eseu argumentativ. Din experiența mea de corector, vă pot spune că:
 • nu trebuie să uitați să „legați” opinia de o premisă, nu să începeți direct cu clișeul „În opinia mea….”
 • atenție la conectori și la semnele de punctuație: „În primul rând(,)…..”; nu uitați virgula!
 • concluzia, e adevărat, trebuie să readucă în prim-plan premisa, dar trebui să exprime felul în care ați asimilat ideea dezvoltată în text; nu este pertinentă o concluzie în care ai copiat premisa!
 • atenție la NOTELE care însoțesc fiecare cerință, sunteți tentați să le ignorați, dar rolul lor este să aducă niște precizări care se vor regăsi în baremul de corectare, dragilor!
 • atenție la limita inferioară de cuvinte, mai bine scrieți în plus, decât să aveți surpriza că nu vi se acordă punctajul pe radactare; voi știți deja că orice sutime contează, nu?
 • La Subiectul al II-lea cerințele sunt exprimate foarte clar și vizează abilitatea voastră de a aplica acele concepte specifice de teorie literară pe care le-ați învățat: trăsături ale curentelor literare, ale genurilor și/sau ale speciilor, identificarea și comentarea unor procedee artistice (atenție, acestea trebuie numite și citate! în forma lor completă – comparația are doi termeni, da?), rolul didascaliilor (indicațiilor scenice) etc; e vorba, de fapt, despre un „mini” comentariu pe care puteți să-l abordați cu lejeritate, după atâtea exerciții din clasă; orice punct în plus va aduce un zâmbet pe chipul vostru și al familiei;); deci maximă atenție la concepte, feriți-vă să „povestiți” textul, pentru că, deși veți atinge numărul de cuvinte, nu veți răspunde la cerință!
 • La Subiectul al II-lea, citiți cerința cu atenție și subliniați comenzile! Aceleași cuvinte vor trebui să apară în comentariul pe care îl scrieți (de exemplu, precizarea „din perioada interbelică” trebuie să vă oblige să descrieți manifestările literare/evoluția/însemnătatea/trăsăturile acelui moment, în care se încadrează firesc opera studiată; precizarea speciei „într-o comedie”, presupune definiția și precizarea trăsăturilor speciei, adică exact cerințele pe care le regăsiți în prima subcerință, de obicei); pe măsură ce subliniați acele cuvinte-cheie, notați pe ciornă ceea ce știți despre ele; veți vedea că la pasul doi, după ce ați epuizat toate acestea, atunci când veți scrie finalul pe lucrarea de examen vă vor mai veni idei și veți putea să creați un eseu de excepție!
 • în toate aceste comentarii, definiția și trăsăturile curentelor literare sunt obligatorii, pentru că viziunea artistică, temele și motivele, derivă din ele;
 • nu vă temeți de cuvinte! conceptele precizate la subcerința doi au efectul de a intriga, uneori, dar enumerarea lor în paranteză vă ajută foarte mult; e foarte important, din nou, ca exact în forma precizată în cerință, să se regăsească în lucrare (nu uitați de paragrafe, așezarea textului în pagină se punctează!);
 • Două scene/secvențe ilustrative trebuie să apară delimitate și ar fi bine să scoată în evidență exact ceea ce pretinde cerința, feriți-vă de a vă limita la povestirea lor, pentru că riscați să pierdeți la punctaj!
 • nu uitați o concluzie, în care să exprimați o idee pertinentă despre valoarea scriitorului și a operei alese, referindu-vă la calități ale stilului care le conferă originalitate și elemente de originalitate care le individualizează în cadrul curentului/orientării/mișcării literare pe care o reprezintă;
 • atenție, pentru redactare, aveți – sau nu, Doamne ferește:), destul de multe puncte pe care chiar nu cred că vreți să le pierdeți aiurea, așa că atenția la caligrafie, ortografie, așezare în pagină, despărțirea cuvintelor la capătul rândului, semne de punctuație, mai ales virgule, of!, știu, aceste eterne dătătoare de dureri de cap! Evitați argoul, da? Limba literară înseamnă aspectul cel mai îngrijit, conform normelor! Să scrieți „ca la carte”, nu ca în pauze:)

Și o concluzie, așa cum se cade:

Sunteți generația cea mai inteligentă din câte au fost vreodată, sunteți puternici și luminoși, ne veți face mândri de voi, atât pe noi, profesorii, care v-am fost asemeni unor părinți patru ani de zile, poate cei mai intenși, dar și turbulenți din viața voastră, atât trebuie să fiți atenți, să priviți cu seriozitate aceste 3-4 zile în care trebuie să dați tot ce-i mai bun din voi! Atât! Trei zile (pentru cei care au și examen de limbă maternă sunt patru), și viața voastră va lua o întorsătură fericită. Examenul maturității voastre vă reprezintă, pentru că el deschide calea afirmării voastre în plan social și profesional!

Iar dacă nu va fi așa, nu e nimeni de vină, pentru că nu judecăm pe nimeni, ci credem cu toată puterea în capacitatea oamenilor de a evolua, indiferent de vârstă!

Suntem lângă voi, cu pumnii strânși, nu uitați, de mâine începând, SUCCESUL trebuie să vă fie ținta!

P.S. Ca să nu uit: atenție la ustensilele de scris, nu aveți voie cu Friction Pen, alegeți un pix normal, plin, cel cu bilă poate lăsa urme, sau un stilou de bună calitate!

Luați aminte: „Ne naștem pentru a reuși, nu pentru a eșua.” — Ralph Waldo Emerson

Și câte aș mai avea să vă spun, dar vă las să vă odihniți!

Și tu poți scrie pe Catchy! 🙂

Trimite-ne un text încă nepublicat, cu diacritice, pe office@catchy.ro.

 Citiţi şi

Frumoasa iubește bestia doar în poveste?

Consumul regulat de cafea și modificările funcționale asupra creierului

Ne mai întoarcem la birouri?

Acest articol este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.


Nu rata urmatoarele articole Catchy!

Inscrie-te la newsletterul gratuit. Avem surprize speciale in fiecare zi pentru cititorii nostri.
 • Facebook
 • Twitter
 • Google Bookmarks
 • LinkedIn
 • RSS

Your tuppence

My two pennies

* required
* required (confidential)

catchy.ro